major39 wrote: Jak lepiej zminimalizować siłę sygnału ze wzmacniacza AWS 144 i wtedy szukać dobrego sygnału przekręcając antenę? Czy dać pokrętłem na full i szukać sygnału? Czy to jest bez znaczenia?
To się samo układa w zależności od sytuacji. Na początek kręcisz pokrętłem patrząc na poziom sygnału. Dobrze by było, żebyś mógł zejść poniżej 100% poziomu. Jeśli nie dasz rady może to oznaczać, że na odbiornik idzie zbyt silny sygnał, czyli zmiana wzmacniacza. Albo rozwiązanie
low cost, czyli bezstratne jakościowo zmniejszenie poziomu wejściowego na wzmacniacz przy pomocy odgałęźnika kierunkowego.
Jeśli zejdziesz poniżej 100% poziomu, to ustawiasz się w pobliżu 100% i zaczynasz zabawę z ustawieniem anteny oraz regulacją poziomu, aby uciec od zakłóceń. Może być tak, że stabilny obraz da się ustawić na poziomie znacznie niższym od 100% i jakości też mniejszej od 100%. Ale, tu nie ma praktycznie reguł, każda instalacja jest inna i zawsze trzeba walczyć indywidualnie.
Z tłumikiem trzeba uważać, bo w takich wzmacniaczach jak ten AWS czym większe tłumienie tłumika wzmacniacza (albo samodzielnego) tym większy szum się wprowadza, a za tym idzie ZAWSZE zmniejszenie jakości odbieranych sygnałów. Czasami jest to nieistotne, czasami wprowadza kolejne problemy.
W domu stosuje się wzmacniacze z tłumikami międzystopniowymi, które praktycznie pozwalają regulować poziom sygnału bez widocznego wpływu na jakość sygnału. Np. Alcad.
major39 wrote: Ja mam oprócz Combo jeszcze antenę Digital która była w czołówce testów. Może wystarczy dokupić tylko ten filtr LTE o którym mówi ten facet. Jest to FILTR LTE 700 ZEWNĘTRZNY MASZTOWY TERRA TF001 na allegro są po 75 zł
Spokojnie podchodź do wszelkich testów anten, bo można się przykro zdziwić w realu u siebie.
Przy instalacji wewnętrznej można użyć odpowiednika TF001, czyli TF005. To dokładnie to samo.
Z tym, że filtr LTE to kasowanie wpływu sygnałów LTE na wysokich kanałach TV, powiedzmy, w zależności od sytuacji typowo >40. I są to typowo zakłócenia impulsowe pojawiające się w tak wymiany pakietów. A nie stabilne wyłączenie odbioru.
Filtry LTE można kaskadować, czyli do anteny z wbudowanym filtrem LTE można podkręcać zewnętrzny filtr LTE, choć wtedy montuje się go na wejściu wzmacniacz (liniowy, domowy) albo na wejściu odbiornika (rozdziału na odbiorniki) przy instalacji pasywnej.
A, i te filtry w antenach czy wzmacniaczach najczęściej to pułapki o niewielkim tłumieniu sygnałów LTE w stosunku do np. filtrów Terry. Taki marketingowy zabieg, który czasami coś działa.
I jeszcze jedno - BTS-y to bywa jakieś źródło zakłóceń LTE, ale często naprawdę problem stanowią modemy w antenach u siebie na budynku czy u sąsiadów.
Ale, jak dla mnie, to nie jest twój problem na tym mux-3.
major39 wrote: chyba zmienię kierunek anten i ustawię je na południe. Czyli przeciwnie o 180 stopni od nadajnika Śrem. Nie wiem z kąt jest ten sygnał, czy z Mikstat ,Żurawiny a może ze Ślęzy bo może to być też z Drołtowic. Trudno określić z kąt jest ten sygnał ale odbiór na MUXach jest, ale z anteny siatkowej. Tak jak pisałem powyżej .
U ciebie MIKSTAT wygląda najlepiej, ale to kierunek wschód z lekkim odchyleniem na południe.
Antena siatkowa na strychu to zwykle najlepsze rozwiązanie. Czasami z połączeniem jej z drugą anteną na VHF, w zależności od konkretnej sytuacji.