logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Golf 4 AXR 1.9 TDI - ESP i błąd N243 cyl. 4 przy upale, korekta 2.9 mg suw

fasadaklasa 27 Cze 2026 11:34 129 5
REKLAMA
  • #1 21928596
    fasadaklasa
    Poziom 2  
    Witam. Posiadam Golfa 4 AXR 1.9 TDI. Mam uciążliwy problem, gdyż podczas jazdy zapala się kontrolka ESP. Gdy wejdę w sterownik ABS, pojawia się błąd: sterownik silnika - odczytaj błędy. W sterowniku silnika zapisuje się błąd:
    Zawór pompowtryskiwacza cylindra 4 (N243) - przekroczono granicę regulacji dawki. Gdy jeżdżę kilka dni, dochodzą jeszcze te same błędy cylindra 2 i 3, a na sam koniec błąd magistrali danych układu napędowego. Podłączyłem kompa, zalogowałem grupę 013 i w momencie zapalenia ESP czwarty cylinder idzie na 2.9 i stabilizuje się na około 2.5, reszta cylindrów, żeby wyrównać, też skacze na wyższe wartości, tak że suma wszystkich 4 jest równa około 0. Zauważyłem też, że dzieje się to, jak jest upał na dworze, tzn. im cieplej, tym szybciej zapala się ESP. Gdy jest chłodniej, żadnego błędu nie ma, a korekty mają max. odchył 0.4/-0.4 na wszystkich cylindrach.
    Zrobiłem już czyszczenie połączeń masowych na podszybiu, pod aku i główną masę do silnika. Czyściłem wtyczki ECU i wtyczkę do wiązki zasilania wtrysków. Zdjąłem pokrywę zaworów, wiązka wydaje się OK, przeczyściłem wtyczki wtrysków i podgiąłem piny. Problem jak był, tak jest, nie mam już pomysłu. Może ktoś coś podpowie, co jeszcze można sprawdzić? Z góry dziękuję i pozdrawiam. Dodam, że silnik chodzi jak zawsze, nawet jak błąd się pojawia, ale na kompie wskazania spalania są podwyższone, przynajmniej tak mi się wydaje.
  • REKLAMA
  • #2 21928642
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3438
    A co tu sprawdzać masz wyraźnie napisane co jest uszkodzone i tyle. Wtryski do wyciągnięcia i do naprawy.
  • REKLAMA
  • #3 21928663
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3364
    AXR więc może już nie być wałka rorządu i szklanek. Tak samo kompresja może leżeć i kwiczeć. Jak korekty gdy podniesiesz obroty na 1500RPM.
  • REKLAMA
  • #4 21928713
    fasadaklasa
    Poziom 2  
    No tylko się zastanawiam, bo w zeszłym roku też miałem to samo latem, potem cały rok spokój i nagle teraz przy gorączce temat powrócił. Gdyby wtryski były walnięte, problem raczej byłby cały czas. No chyba że się mylę.
  • REKLAMA
  • #5 21930099
    autodiag.mg

Poziom 22  
    Ocena: 133
    zobacz do wiązki pompowtryskiwaczy (a konkretnie pozaciskaj mocniej piny w czarnych złączkach). musisz do tego zdjąć pokrywę zaworów.
    Konto firmowe:
    AUTODIAG
    Skłodowskiej 91E, Lubin, 59-300 | Strona WWW: https://elektronik.lubin.pl
  • #6 21930131
    k421k
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Jak Kolega wspomniał wyżej, piny we wtyczkach do podgięcia, polecałbym pójść krok dalej i zamienić wtryskiwacz 4 przykładowo z 3. Dodatkowe 30 minut roboty po zdjęciu pokrywy. Jeżeli błąd powędruje za wtryskiem, to mamy winnego, jeżeli nie, będzie wiadomo, że problemu szukać wyłącznie na 4 cylindrze. Oczywistym jest, że wypadałoby wymienić uszczelnienia wtryskiwaczy oraz doregulować nacisk. Koszt ok. 30-40 zł. kpl. na cylinder.
REKLAMA