logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć LCD do sterownika LSW06-90B1AFSB-U w rowerze YOUIN?

piona5 29 Cze 2026 02:00 306 13
  • #1 21929558
    piona5
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam wszystkich proszę o pomoc w podpięciu przewodów z LCD do sterownika, gdyż kable zostały wyrwane z wtyczki.

Rower YOUIN sterownik: LSW06-90B1AFSB-U
    Rower nie jest zbyt dobrze wyposażony, gdyż posiada jedynie czujniki w manetkach obydwu hamulców, oraz LCD - żadnych świateł, czy czujnika wspomagania.

Etykieta „Lishui EPAC Drive System” na srebrnym sterowniku roweru elektrycznego

Czarny wyświetlacz LCD roweru z trzema przyciskami (+, zasilanie, I) trzymany w dłoni

Od początku:
    Ze sterownika wychodzi w jednej wiązce 6 przewodów, opisanych na PCB jako: VB+, VB-, TX, RX, BLK, SW. Idą one do jakby rozgałęzienia gdzie wychodzi jedynie 3 wiązki:

Dłoń trzyma trzy złącza przewodów przy ramie roweru elektrycznego: dwa czerwone i jedno czarne Trzy okrągłe wtyczki wielopinowe w czarnej izolacji, trzymane w dłoni, dwie z czerwonym wkładem i jedna szara.

Wnętrze LCD
    Zbliżenie płytki PCB z przylutowanymi przewodami; widoczne opisy: GND, VCC, RX, TX, DO.

Kilka prostych rzeczy już namierzyłem, wyświetlacz się załącza:

1. VB+ sterownika = VCC wyświetlacza
    2. VB- sterownika = GND wyświetlacza
    3. TX sterownika = TX wyświetlacza
    4. RX sterownika = RX wyświetlacza

Pozostaje jeszcze :
    5. BLK sterownika KP wyświetlacza
    6. SW sterownika DO wyświetlacza

KP względem masy ma 35V przy załączeniu LCD.
    DO względem masy ma 3,2V przy załączonym LCD.
    przy wyłączonym LCD KP, KO - 0V.

Przewód został wyrwany między "zgrubieniem" rozdzielacza a sterownikiem - na wtyczce innego rodzaju...
    Czyli ilość złączy na PCB w wyświetlaczu jak i w sterowniku jest taka sama (jakby połączyć bezpośrednio - z pominięciem rozdzielacza). Zostały jeszcze 2 przewódy z wyświetlacza, oraz 2 z sterownika - oraz szary z manetek hamulców oraz jakiś brązowy, po sprawdzeniu brązowego, to z niczym nie ma połączenia- jakby szedł tylko do zgrubienia rozgałęzienia lub w środku przerwany... W wtyczkach od dwóch manetek hamulców, piny: pierwszy i drugi są połączone ze sobą równolegle wewnątrz rozdzielacza i szarym wyprowadzone.
  • #2 21929799
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1614
    Transmisja danych działa Ci poprawnie bo urządzenia z komunikacją Tx łączysz do Rx czyli nadajnik z odbiornikiem - skrosowane. Jeśli się mylę proszę mnie poprawić.
  • #3 21929856
    krzysiek_sw
    Poziom 24  
    Ocena: 100
    >>21929558 Hallo,
    dość nietypowe symbole ma ten LISHUI, w każdym razie teraz włącza się wyświetlacz, ale sterownik nie, sterownik powinien uzyskać niebieskim (KP) sygnał PL i dopiero się włączy.
    Mógłbyś zrobić zdjęcie tego sterownika, gdzie wchodzą kable (tak jak zdjęcie wyświetlacza), wtedy będzie widać symbole i kolory. Może coś pomoże.
    Nie masz tyle samo przewodów z wyświetlacza jak ze sterownika, bo z wyświetlacza masz sześć, a do tego musi być jeszcze +5V i masa do hamulców, więc ze sterownika wychodzi co najmniej 8 przewodów, oczywiście, mowie tylko o tej wiązce.
    Przewody komunikacji połączyłeś odwrotnie — TX ma iść do RX i RX do TX.
  • #4 21929976
    piona5
    Poziom 10  
    Może teraz będzie łatwiej: Z lewej sterownik a z prawej przez rozdzielacz do LCD oraz dwóch manetek. Tylko ten brązowy, który nie ma z niczym połączenia jest zastanawiający- jakby był nie połączony w "rozdzielaczu" albo uszkodzony.

2 wtyki julet - do hamulców

PCB sterownika

Jak podłączyć LCD do sterownika LSW06-90B1AFSB-U w rowerze YOUIN? Jak podłączyć LCD do sterownika LSW06-90B1AFSB-U w rowerze YOUIN? Jak podłączyć LCD do sterownika LSW06-90B1AFSB-U w rowerze YOUIN? Jak podłączyć LCD do sterownika LSW06-90B1AFSB-U w rowerze YOUIN? Jak podłączyć LCD do sterownika LSW06-90B1AFSB-U w rowerze YOUIN? Jak podłączyć LCD do sterownika LSW06-90B1AFSB-U w rowerze YOUIN? Jak podłączyć LCD do sterownika LSW06-90B1AFSB-U w rowerze YOUIN?

Dodano po 15 [minuty]:

Takie komplikacje, bo ze sterownika przed uszkodzeniem, nie szło bezpośrednio na rozgałęzienie i na 3 wtyki JULET, tylko pośrednio przez wtyk męski: a z żeńskiego dopiero na JULET.

Jak podłączyć LCD do sterownika LSW06-90B1AFSB-U w rowerze YOUIN? Jak podłączyć LCD do sterownika LSW06-90B1AFSB-U w rowerze YOUIN? Jak podłączyć LCD do sterownika LSW06-90B1AFSB-U w rowerze YOUIN?
  • #5 21930138
    krzysiek_sw
    Poziom 24  
    >>21929976 Hallo,
    no tak, miało być łatwiej, ale jakoś nie jest...
    Wychodzi mi, że niebieski KP to Key Power i połączony jest z niebieskim SW. A ten brązowy (ze sterownika BKL) to będzie Back Light, czyli podświetlenie ekranu. Nie bardzo wiem, po co dodatkowy kabel, skoro wyświetlacz ma już zasilanie, ale internety podają, że tak jest u LISHUIa.
    Początkowo myślałem, że może sterownik jest cały czas zasilany i nie potrzebuje wzbudzenia, ale ze dwa lata temu było tu na forum zapytanie o ten sterownik i był też schemat podłączeń (inny wyświetlacz, piec kabli i bez komunikacji), ale niebieski był opisany: Weak Current Lock. Tu jest watek:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4040601.html

Czyli będzie tak, jak napisałem — KP do SW.

Ale przy tym wszystkim to się zastanawiam, bo w sumie masz rację — ze sterownika wychodzą sześć kabli, łączą się z sześcioma kablami z wyświetlacza, a co z dwoma dodatkowymi kablami — białym i szarym? Przecież one muszą mieć połączenie do sterownika i to przez inne połączenie niż ta wiązka z sześcioma kablami. Nawet w tej dodatkowej wtyczce też nie ma na nie miejsca, a ja przypuszczam, że np.: biały DO (a może to OD?) to od sensora szybkości i nie jest podłączony do sterownika, tylko od razu idzie do sensora. A szary (hamulce)... obojętnie Low czy High musi iść do sterownika. Ale którędy?
  • #6 21930145
    piona5
    Poziom 10  
    Po części sukces - KP połączyłem z SW i nastała światłość - kontrolka w sterowniku mruga i już brak błędu na LCD. Biegi można przełączać.

Teraz mamy:
    1. VB+ sterownika = VCC wyświetlacza
    2. VB- sterownika = GND wyświetlacza
    3. TX sterownika = RX wyświetlacza
    4. RX sterownika = TX wyświetlacza
    5. WS sterownika = KP wyświetlacza

Zbliżenie na metalową obudowę urządzenia z grubymi przewodami w czarnych osłonach i złączką.

Zbliżenie na podświetlony wyświetlacz LCD z ikoną baterii i prędkością 0,0 km/h

Myślałem aby "rozebrać" w tym rozdzielaczu to zgrubienie (miejsce połączenia) lecz nie wiem czy jest sens. Apropo jeszcze tego brązowego niby nieużywanego - to na początku przed przystąpieniem do naprawy wszystkie żyły były wyszarpane z konektorów a ta żyła brązowa wydawała mi się "za ładna".

Dodano po 7 [godziny] 15 [minuty]:

Tak mi przyszło do głowy - były montowane warianty bez "PAS" ? to jak sterownik dostaje sygnał "jedź"? - może ktoś nie zamontował jeszcze czujnika. Bo ten rower "BIEDRONKOWY" jest i jest nowy - lecz z przeceny... Chociaż w sumie - raczej myślę, że klientowi się nie daje roweru DIY:)

Dodano po 52 [minuty]:

znalazłem ten rower: Youin BK3100L Everest 36V 14Ah 29´´ Elektryczny

• #7 21930337
    krzysiek_sw
    Poziom 24  
    >>21930145 Hallo,
    ależ rozcinaj, Flex, cienka tarczka 1 mm i tnij z obu stron, żeby ładnie zdjąć połówki. Przecież widać, że tam ukryte jest jakieś głębokie i przemyślane rozwiązanie. No...
    Poza tym i tak musisz się dobrać do kabla w wyświetlaczu, na zdjęciu wnętrza wyświetlacza, które pokazałeś widać sześć kabli i trzeba znaleźć, gdzie przylutowany jest szary i brązowy. Przecież one nie zniknęły.

Teraz zwróciłem uwagę, że napisałeś " żadnego czujnika wspomagania" - przecież masz sensor PAS w piaście pedałów. Na zdjęciu numer osiem (licząc od początku), widac na pierwszym planie sześć kabli od sterownika do wyświetlacza, a na drugim widac trzy kable - czewony +5V, czarny masa i niebieski TA1. Przyjąłem, że one są od PASa, bo niby od czego? Sprawdź — czy masz tam 5V na czerwonym, a sygnał TA1 najłatwiej sprawdzić oscyloskopem.

Możesz też włączyć rower i nacisnąć na dłużej przycisk >minus< - powinien uruchomić się WALK (6 km/h).

Z Biedronki mówisz... no, to by się zgadzało, tu jest instrukcja do twojego roweru po portugalsku... ale po angielsku też jest:

https://manuals.plus/m/796bfb79f195d959afb46679a2a881e98f0728155980ce640c3c6a13f295b6f0
  • #8 21930506
    piona5
    Poziom 10  
    No i czujnik PASS odnalazł się :) - w korbowodzie, ładnie wkomponowany, (a nie jakaś tarcza...) działa wspomaganie. Czyli w sumie zostało połączyć jedynie CZUJNIKI HAMULCÓW?

Dodano po 33 [minuty]:

Pomiary ponownie:

Szary (manetki):
    - względem VB+ ma 35V - po naciśnięciu hamulców
    Szary (manetki):
    - względem BKL ma 3,1V - po naciśnięciu hamulców
    Szary (manetki):
    - względem masy ma 0 Omów (zwarcie) - po naciśnięciu hamulców.

DO - względem masy ma 3,1V

BKL - względem masy ma 3,1V
  • #9 21930667
    krzysiek_sw
    Poziom 24  
    >>21930506 Hallo,
    aha.
    A tniesz już ten rozdzielacz?
  • #11 21930732
    krzysiek_sw
    Poziom 24  
    >>21930727 Hallo,
    no tak, ale nie widać kolorów w drugi rzędzie (7, 8, 9, 10, widać 11 i 12), musiałbyś to oczyścić.
    Poza tym zobacz: niebieski i czerwony jest przecięte i lutowane do tych samach kolorów. To niepotrzebna robota i zrobiono to nie dlatego, że w Chinach komuś wali w dekiel, tylko ma to przyczynę. Trzeba dostać się do tej płytki z drugiej strony i zobaczyć, czy nie jest zrobiona podobnie. Ważne, sprawdzić kolory po obu stronach.
    Napisałeś:

piona5 napisał:
    Szary (manetki):
    - względem masy ma 0 Omów (zwarcie) - po naciśnięciu hamulców.

to znaczy, że bez naciśnięcia hamulców nie ma tam masy. Ale skąd tam masa po naciśnięciu? Może być tylko z płytki i bocznikowanych połączeń 1 i 2, tam musi być połączenie z czarnym (VB-), ale na zdjęciu nie widać żadnego połączenia.
    Dobierz się do tej płytki z drugiej strony i oczyść oba końce.
  • #12 21931055
    piona5
    Poziom 10  
    Ło matko...na szczęście tylko 2 dzióry w palcach...:)

Zbliżenie płytki PCB z przylutowanymi przewodami na niebieskim tle, w okrągłym kadrze.
    Zbliżenie płytki PCB z polami lutowniczymi i przylutowanymi przewodami na niebieskim tle

Czy ja dobrze rozumiem :
    Ze sterownika idzie BKL - rzekomo nieużywany, ale w sterowniku, dziwnym trafem nie jest ucięty - jak inne... Szedł on do wtyczki kwadratowej - pośredniczącej - przed rozdzielaczem JULE - tu zostało urwane. I tu niepotrzebnie sugerowaliśmy się, że z białej kostki, ma znów iść żyłą brązową, lecz ta żyła nie była w ogóle podłączona w zgrubieniu oraz do białej kostki ( dlatego była taka "ładna" nieposzarpana).
    A już z białej kostki do rozdzielacza Julet, szedł inny kolor - SZARY.

W takim razie jakby było to w porządku to zostaje jeszcze żyła DO z wyświetlacza, KTÓRA JEST NIEWIADOMĄ, ale jakby już hamował to bym biały zostawił. Bo tu już nie dojdę po co on.
  • #13 21931222
    krzysiek_sw
    Poziom 24  
    >>21931055 Hallo,
    dej pomyśleć...
    Nic się żeśmy nie sugerowaliśmy, co ma iść z białej kostki, bo ja się opieram na zdjęciu nr. 6. Kostka jest pokazana tylko z jednej strony i to dla pozyskania informacji jest bezużyteczne.
    Wyjaśniło się przynajmniej co z tymi kablami od hamulców, na zdjęciu 6 napisałeś na szarym: "pin numer 1 w obydwu hamulcach", a gdybyś od razu pomierzył pin nr. 2, to szybko wyjaśniłoby się, że połączony jest do masy. Na ostatnim zdjęciu to widać, do czarnego w pozycji 22 i 23 podłączone są oba piny 2.
    No dobrze, Brake Low, ale skąd ma być ten sygnał... historia wygląda tak, że w manualu do Twojego wyświetlacza, KD58C, było sporo o Backlight, wiec zapytałem ChatGPT, czy BKL to właśnie Backlight. Odpowiedział, że oczywiście, to często spotykany u LISHUIa skrót dla podświetlenia ekranu. OK. Ale wczoraj mnie tknęło i znowu zapytałem, czy może BKL oznacza Brake Lock? Odpowiedział, że oczywiście to często spotykany u LISHUIa i innych producentów skrót dla sygnału, który ma spowodować odcięcie wspomagania przy naciśnięciu hamulców.
    Diabli nadali takie rady, na żonę to może ten Chat się nadaje, ale dla doradzania to raczej kiepsko.

Wiec podłącz ten szary do brązowego BKL ze sterownika. I zmów Zdrowaśkę. Innej koncepcji nie mam.
    Trochę słabo, że tam jest tylko 3,1V, ale może jak naładujesz baterie, to i tam napięcie będzie większe. Normalnie powinno być 5V.

Twój sterownik i tak był już modyfikowany, oryginalnie jest tam dwuhallowy PAS od LISHUIa z czterema kablami, a żeby zastosować trzykablowy PAS to trzeba zmienić część programu w sterowniku. W razie gdybyś nie wiedział — masz u siebie programowalny sterownik.
    Co do białego, to można tylko spekulować, do czego służy, w sterowniku nie widać żadnego sensownego połączenia. Sam sprawdzisz jakie są objawy — może nie będzie pokazywał szybkości... albo aktualnej mocy silnika... diabeł wie, czegoś Ci bedzie tam brakować.
  • #14 21932448
    piona5
    Poziom 10  
    Działa :) to znaczy po zrobieniu zworki na jednej z wtyczek hamulca, silnik nie pracuje, gdy pedałuję.

BKL należało podłączyć do szarego - manetki hamulców.

Z przewodem białym, idącym od LCD - opisanym jako "DO" dałem sobie spokój, chociaż nteresujące jest na nim napięcie 3,1V .

dziękuję KRZYSIEK_SW:) za pomoc i zainteresowanie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła podłączenia wyświetlacza LCD do sterownika roweru elektrycznego YOUIN z kontrolerem LSW06-90B1AFSB-U po wyrwaniu przewodów z wtyczki. Ustalono mapowanie linii zasilania i komunikacji: VB+ do VCC, VB- do GND, TX do RX, RX do TX oraz KP do SW, co uruchomiło sterownik i przywróciło pracę LCD oraz zmianę biegów. Następnie zidentyfikowano czujnik PAS w korbowodzie, który odpowiadał za wspomaganie, a problem pozostał przy przewodach hamulców i sygnale BKL/Brake Lock. Ostatecznie BKL należało podłączyć do szarego przewodu manetek hamulców, co spowodowało odcięcie napędu po zrobieniu zworki na jednej z wtyczek hamulca; biały przewód DO z LCD pozostał niewykorzystany.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA