logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie telefony i systemy mają obecnie funkcję nagrywania rozmów?

Grzesioo28 01 Lip 2026 22:50 159 3
REKLAMA
  • #1 21931230
    Grzesioo28
    Poziom 2  
    Jakie telefony (marki, systemy) obecnie mogą posiadać funkcję nagrywania rozmów? Mam Realme 7 5G i próbowałem mnóstwa aplikacji, ale za każdym razem słyszę tylko swój głos i chyba w Unii ta opcja jest jakoś blokowana, a o ile mi wiadomo, nie jest to nielegalne w naszym kraju, chyba że się udostępnia rozmowę bez zgody sądu, na przykład. Może znacie jakieś konkretne modele, gdzie nie ma z tym takich problemów, lub jakieś dobre sposoby.
    Jaką dokładnie masz wersję Androida i nakładki/ROM-u na tym Realme 7 5G oraz czy telefon jest z polskiej/europejskiej dystrybucji?
    Z polskiej/europejskiej dystrybucji. Android 10, model RMX2111
    Czy używasz domyślnej aplikacji Telefon od Google czy jakiegoś dialera Realme/Oppo, i czy telefon jest normalny bez roota/odblokowanego bootloadera?
    Domyślnej aplikacji. Nic nie robiłem, żadnego roota ani bootloadera
  • REKLAMA
  • #2 21931243
    JuniorS
    Poziom 26  
    Ocena: 164
    Problem z tym że słyszysz tylko siebie nie dotyczy legalności do tego w prawie polskim. Problemem są restrykcje techniczne które wprowadziło Google oraz Apple na terenie UE ze względu na unijne wymysły z RODO. Google całkowicie zablokowało aplikacjom zewnętrznym takim jak ACR czy Cube ACR dostęp do nagrywania dzwięku linii telefonicznej. Przez to aplikacje nagrywają przez mikrofon i nagrania są jakie są.

W UE możemy zapomnieć o jakiejś aplikacji która będzie nagrywać jak byśmy chcieli. Pytasz o telefony które potrafią nagrywać... i działają w UE...
    Na pewno jest to ASUS Zenfone i ROG Phone - te dwie serie. SAMSUNG seria Galaxy ale niektóre mają ograniczenia regionalne. Co do producentów REDMI, XIAOMI POCO można oficjalnie pobrać aplikację ODialer albo zmienić oprogramowanie na region Tajwan/Indonezja i bedzie działać ;)

W swoim Realme 7 możesz zainstalować ODialer i po instalacji apka ta zastąpi apkę telefonu od google i pozwoli na nagrywanie albo podczas rozmowy przełączasz się na głośnik i wtedy jest szansa że głos rozmówcy nagra się dużo lepiej ;P
  • REKLAMA
  • #3 21931255
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2995
    Ajfony nagrywają natywnie. Przynajmniej w UK, ale to praktycznie to samo prawo jest.

Ekran iPhone podczas rozmowy z numerem 0800 408 1100 i menu z opcją „Nagranie połączenia” Ekran iPhone z trwającym połączeniem 0800 408 1100 i komunikatem „To połączenie będzie nagrywane”.
    Podczas TRWAJĄCEJ! rozmowy naciskamy guzik WIĘCEJ, wybieramy NAGRANIE POŁĄCZENIA, po czym telefon odczeka 3 sekundy głośno pikając i powie na głos „To połączenie będzie nagrywane” (mam ustawiony język na polski, więc mówi po polsku) i nagrywa:
    Ekran iPhone podczas połączenia z numerem 0800 408 1100 i widocznym nagrywaniem rozmowy

Po zakończeniu rozmowy ładnie to zapisze w notatkach i gdyby się chciało to można to wyeksportować jako plik M4A:

Zrzut ekranu iPhone: odtwarzanie „Nagranie połączenia” z wykresem fali i przyciskiem play.
  • #4 21931655
    Borygo123
    Poziom 28  
    Ocena: 195
    Huawei P30, ale to już model wiekowy.
REKLAMA