logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć miedź z mosiądzem lub brązem bez lutowania - zgrzewanie czy zaciskanie?

strikexp 03 Lip 2026 14:05 213 5
REKLAMA
  • #1 21932135
    strikexp
    Poziom 27  
    Ocena: 104
    Po przemyśleniach doszedłem do wniosku że potrzebowałbym połączenia miedź-mosiądz lub miedź-brąz pomiędzy przewodem a stykiem.7
    Czy da się to jakoś inaczej osiągnąć niż poprzez zaciskanie? Np zgrzewanie?
    Lutowanie odpada ponieważ wtedy tworzy się termopara.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21932175
    strikexp
    Poziom 27  
    Niby tak, może wykonałem skrót myślowy. Bo mógłbym też użyć styku miedzianego. Tyle że wtedy on śniedzieje więc musiałbym takie końcówki czymś pokrywać (czytaj olej).
    Bardziej pytam o to czy da się zgrzać miedź z miedzią. Czy to po prostu nie zadziała. Teoretycznie mogę użyć srebrnych lub posrebrzanych zacisków.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21932213
    strikexp
    Poziom 27  
    Kabel pomiarowy, chcę uniknąć zbędnych termopar nad których temperaturą nie panuję.
  • #6 21941721
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6126
    Poczytaj o zjawisku Seebecka, napięcie termoelektryczne nie powstaje w punkcie styku tylko na długości przewodu na którym jest gradient temperatury. Jeśli lut jest na tyle krótki że nie ma na nim gradientu to masz tylko termoparę mosiądz-miedź, a nie mosiądz-cyna,cyna-miedź. nie wiem ile ile daje termopara mosiądz miedź, może warto to zmierzyć.

W metrologii nie chodzi o to żeby wyeliminować zjawiska zakłócające, ale żeby ograniczyć ich wpływ i określić górną granicę błędu powodowaną przez każde z tych zjawisk.
REKLAMA