TechEkspert napisał:Podczas rozmowy zostałem dzisiaj zmotywowany aby wspomnieć o pamięciach taśmowych z jakich korzystały Odry. Pominąłem to całkowicie w tekście materiału, pora to naprawić. Fakt, że o tym temacie wiem najmniej, jednak nie widziałem aby opis pamięci taśmowych pojawił się już na elektroda.pl Na wikipedii można znaleźć opis polskiej pamięci taśmowej PT-3. Jest tam zdjęcie PT-3 u góry widoczne są dwie charakterystyczne szpule z taśmą oraz dwie pionowe prostokątne kolumny poniżej.
Źródło Wikipedia, polska pamięć taśmowa PT-3 autor Merlin CC3.0
Gdy zgłębimy szczegóły opisu na Wikipedii, okazuje się, że zapis i odczyt był 9-cio ścieżkowy. Wygląda to na podobne podejście jak w taśmach perforowanych, w tym przypadku 8 bitów danych i jeden na kontrolę parzystości. Wewnątrz znajdowały się pompy wytwarzające podciśnienie... Dzięki czemu prostokątne kolumny stawały się buforem dla taśmy i szybkie rozpędzanie lub zatrzymywanie taśmy nie zrywało nośnika. 750m taśmy na szpuli stanowiło konkretną bezwładność przy prędkości przesuwu 3m/s lub przy przewijaniu 6m/s. Zapis na taśmie realizowany był jako NRZI co ułatwiało przenoszenie sygnału przez tor sygnałowy. Taśmy miały znaczniki początku i końca, między blokami występowały przerwy 15,2 mm. To wszystko aby do Odry wysłać strumień danych 24 000 bajtów/s lub 96 000 bajtów/s. Zasilanie PT-3: 220/380 V, 50 Hz, pobór mocy 1.6kW.
Spójrzmy na głowice w starszym modelu PT-2:
Źródło Wikipedia głowice polskiej pamięci taśmowej PT-2 autor Topory CC4.0
Widok głowic z ekranowanymi przewodami robi wrażenie, wygląd w klimacie sprzętu Nagra![]()
Każda z głowic posiada swoje oznaczenie O (odczyt), Z (zapis), K (kasowanie).
Nie znalazłem nagrania prezentującego pracujące PT-3 natomiast podejrzewam, że projektanci mocno wzorowali się na wyrobach IBMlub tak jak w przypadku koła zostało ono wynalezione w wielu miejscach i okresach niezależnie.
Więcej szczegółów o konstrukcji takich pamięci taśmowych można zobaczyć na tym nagraniu: https://www.youtube.com/watch?v=7Lh4CMz_Z6M
Dziwne to były czasy![]()
Natomiast co do pamięci rdzeniowych/ferrytowych:
widzę, że w tym zakresie toczyły się wątki na elektroda.pl
Galeria pamięci koralikowych
Rozwój i miniaturyzacja elektroniki
----
Skasowano z tematu: Spacer po Odrach - komputerach zaprojektowanych i zbudowanych w Polsce
przez TechEkspert dnia 05 Lip 2026 20:19