logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GoodRam CX400 128GB - partycja RAW, pliki DOCX/PDF nieczytelne, jak odzyskać?

Youmound 06 Lip 2026 13:47 75 6
REKLAMA
  • #1 21933613
    Youmound
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 43
    GoodRam CX400-128 GB.
    SGBFM61.3

Próbowałem w zeszłym tygodniu skopiować ten dysk z partycją i konfiguracją na większy SSD - 256 GB bo ciągle za mało miejsca ale kopiowanie się wywalało i dysk znikał z systemu. Pierwsze podejrzenie miałem, że złączka MOLEX - SATA padnięta albo coś z zasilaczem na serwisowym kompie. Kilka msc temu z niego korzystałem i wszystko hulało.

A to był najwidoczniej pierwszy sygnał.
    Drugi był w piątek jak pliki WORD się blokowały i trzeba było odblokować przez właściwości.

A dziś stała się taka rzecz, że padł Office. Uruchamia się z błędem. Nie czyta plików. I przestały działać foldery i wszystko: plik jest nieczytelny - taki komunikat.

Podłączyłem dysk pod inny komputer. W DMDE partycja widoczna jako RAW. Pliki widzi. Po odzysku pliki mimo jakieś wagi swojej są nieczytelne.

Głównie ważne są pliki DOCX, PDF. Komputer z pracy. Oczywiście zwracałem uwagę na kopię ale wiecie jak jest w małych jednostkach :-) Tam IT jest zbędne.

Jest jakaś szansa na odzysk danych? Skan Victorią nie pokazuje degradacji.
    Smart z Cristal Disc Info również OK.

Mam podejrzenie, że padła tablica $MFT... Jednak nie w całości bo pliki znajdą swoją organizację, swoje nazwy, wielkości ale jest problem z dostępem do zawartości. Czytałem coś o kopiach $MFT? Ale nie ogarniam więc wolę nie grzebać aby nie namieszać...

• REKLAMA
  • #2 21933626
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 651
    Youmound napisał:
    Próbowałem w zeszłym tygodniu skopiować ten dysk z partycją i konfiguracją na większy SSD - 256 GB bo ciągle za mało miejsca ale kopiowanie się wywalało i dysk znikał z systemu.

I jak się skończyła ta kopia?

Youmound napisał:
    Jest jakaś szansa na odzysk danych? Skan Victorią nie pokazuje degradacji.

A jednak objaw wskazuje na degradacje pamięci.

Bo jedyne co możemy dalej zalecić w obecnej sytuacji to jest w dalszym ciągu wykonanie kopii posektorowej, z zastrzeżeniem, żeby najpierw zobrazować urządzenie do pliku na dysk CMR / na dysk CMR i dopiero wtedy zająć się wykonaniem obrazu na docelowy nośnik lub odzysk danych.

Zdarzają sie jednak sytuacje, kiedy korekcja ECC zwraca nieprawidłową informacje i pomimo "prawidłowego" odczytu w normalnym trybie dane nie działają.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #3 21933629
    Youmound
    Warunkowo odblokowany
    Gdy dysk działał to kopia się nie powiodła bo w trakcie dysk się rozłączał.
    Jeśli zrobię przez DMDE kopię do pliku BIN to będzie się dało z pliku odzyskać dane, albo zgrać system do działającej wersji na drugi dysk? Przy czym drugi dysk jest większy a nie tej samej pojemności jeśli ma to znaczenie.
  • REKLAMA
  • #4 21933632
    Łukasz_W

Ocena: 651
    Youmound napisał:
    Gdy dysk działał to kopia się nie powiodła bo w trakcie dysk się rozłączał.

Prawdopodobnie trafiał na obszar o wolniejszym czasie dostępu / zdegradowany. Stąd zawieszanie / rozłącznie się w trakcie odczytu.

Youmound napisał:
    Jeśli zrobię przez DMDE kopię do pliku BIN to będzie się dało z pliku odzyskać dane, albo zgrać system do działającej wersji na drugi dysk? Przy czym drugi dysk jest większy a nie tej samej pojemności jeśli ma to znaczenie.

Obraz ma przede wszystkim zabezpieczenie stanu wyjściowego.

Odzysk danych z obrazu jest możliwy, o ile wszystkie rzeczy składowe na to pozwalają (obszary w których występują problemy z odczytem, korekcja błędów i tak dalej).

Z działającym systemem może być różnie, bo uszkodzenia mogą wpłynąć na dane zapisane na dysku - zależnie od tego, które rejony obejmują.
    Tak, dysk może być większy dla kopii posektorowej.

Konieczne może okazać się fizyczne odłącznie/podłączanie zasilania w trakcie wykonywania obrazu w celu zresetowania dysku / komunikacji.
    Częstotliwość występowania błędów może być tak duża, że nie da się tego zrobić manualnie.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #5 21933636
    Youmound
    Warunkowo odblokowany
    Dobra robię do pliku BIN i przywrócę plik BIN na sprawnym dysku. I wrzucę widok z DMDE. Jeśli się powiedzie.
  • #6 21933832
    kaleron

Ocena: 2335
    Patrzyłeś, jak problematyczne pliki wyglądają w hex-edytorze? Bo to, że $MFT adresuje jakiś obszar, opisuje go nazwą pliku i pozwala go wykopiować, jeszcze nie znaczy, że zawartość tego pliku we wskazanym miejscu faktycznie istnieje i jest poprawna. Obawiam się, że Łukasz ma rację i doszło do degradacji pamięci/upływności danych. A że programy diagnostyczne tego nie wychwytują podczas skanowania, to może być związane z tym, że dysk w odpowiedzi na polecenie odczytu zwraca zawartość nie wystawiając informacji o błędzie. Programy nie wiedzą, jaka to powinna być zawartość i, jeśli nie mają sygnalizowanego błędu, nie są w stanie określić, że jest ona nieprawidłowa.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #7 21933842
    Youmound
    Warunkowo odblokowany
    Na razie zgrałem cały dysk sektor po sektorze do pliku BIN.
    A teraz przywracam plik na drugi dysk.

Jak skończy się ten proces to wstawię zdjęcia z DMDE jak to wygląda.

Dodam tylko, że kopia przebiegła bez problemów: 0 błędów, nie odczytanych sektorów.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk SSD GoodRam CX400 128 GB zaczął sprawiać problemy podczas próby klonowania na większy nośnik: kopiowanie przerywało się, a dysk znikał z systemu. Wcześniej pojawiały się objawy uszkodzenia plików i aplikacji, m.in. blokowanie dokumentów Word, błędy uruchamiania Office oraz komunikaty o nieczytelnych plikach i folderach. Po podłączeniu do innego komputera partycja była widoczna jako RAW w DMDE, pliki dało się wykryć, ale odzyskane DOCX i PDF pozostawały nieczytelne. Problem dotyczy ważnych danych z komputera służbowego i wymaga odzyskania plików z uszkodzonego SSD.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA