Jumper 3 vel Ducato 3 2017 r. - klimatyzacja nie uruchamia się - prośba o pomoc, sugestie
Czołem,
Pacjent Jumper 2017 r. 2.0 bluehdi.
Nie uruchamia się sprężarka klimatyzacji. Sprawdzone już mam:
- ciśnienie czynnika z olejem w układzie jest OK,
- bezpieczniki i przekaźniki są OK,
- wentylatory spięte na krótko - chodzą - OK,
- jak jest gorąco, wentylator ten po stronie kierowcy uruchamia się samoczynnie,
- sprężarka spięta na krótko - OK,
- presostat wymieniony - prąd do wtyczki dochodzi, 5V i sygnałowym "+" jest,
- panel klimatronika działa razem z modulacją prędkości (automatycznie) działa,
- błędów na komputerze nie ma, dodatkowo przez alfaobd znalazłem info, że klimatyzacja aktywna.
- Ciekawe, że nie dochodzi prąd do wtyczki sprężarki.
A pomimo to sprężarka się nie uruchamia.
Parę dni temu musiałem wymienić moduł z przekaźnikami (ten pod maską - doszło do zwarcia), ponieważ przetarły się przewody na wyjściu ze skrzynki. Ale nawet przed wymianą klima nie chodziła.
Czy macie jakiś pomysł, gdzie szukać? Robiłem remont silnika - wszystko powyżej bloku silnika, więc musiałem delikatnie odciągnąć wiązkę silnika.
Sugestie? Mechanik od klimy poddał się...
Może ma ktoś schemat ścieżki zasilania sprężarki (nie chce na ślepo zdejmować przodu samochodu).
Czołem,
Pacjent Jumper 2017 r. 2.0 bluehdi.
Nie uruchamia się sprężarka klimatyzacji. Sprawdzone już mam:
- ciśnienie czynnika z olejem w układzie jest OK,
- bezpieczniki i przekaźniki są OK,
- wentylatory spięte na krótko - chodzą - OK,
- jak jest gorąco, wentylator ten po stronie kierowcy uruchamia się samoczynnie,
- sprężarka spięta na krótko - OK,
- presostat wymieniony - prąd do wtyczki dochodzi, 5V i sygnałowym "+" jest,
- panel klimatronika działa razem z modulacją prędkości (automatycznie) działa,
- błędów na komputerze nie ma, dodatkowo przez alfaobd znalazłem info, że klimatyzacja aktywna.
- Ciekawe, że nie dochodzi prąd do wtyczki sprężarki.
A pomimo to sprężarka się nie uruchamia.
Parę dni temu musiałem wymienić moduł z przekaźnikami (ten pod maską - doszło do zwarcia), ponieważ przetarły się przewody na wyjściu ze skrzynki. Ale nawet przed wymianą klima nie chodziła.
Czy macie jakiś pomysł, gdzie szukać? Robiłem remont silnika - wszystko powyżej bloku silnika, więc musiałem delikatnie odciągnąć wiązkę silnika.
Sugestie? Mechanik od klimy poddał się...
Może ma ktoś schemat ścieżki zasilania sprężarki (nie chce na ślepo zdejmować przodu samochodu).