logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen Jumper 2016: po nabiciu klima grzeje na 21°C, P0530 po serwisie?

tomitoo22 13 Maj 2026 19:33 261 7
REKLAMA
  • #1 21902439
    tomitoo22
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Siema,

Pacjent: Citroen Jumper 2016 r,

W tamtym tygodniu uzupełniałem czynnik klimatyzacji (w serwisie, nie sam) przed uzupełnieniem klimatyzacja chodziła bez szwanku.
    Co się dziej obecnie: Otóż jeśli klimatyzacja jest nastawiona na 21 stopni, po prostu daje gorącym powietrzem, dopiero jak zniżę do LO, do wieje zimnym. Jeśli wrócę z poziomu LO, na te 21 stopnie, to znów wieje gorącym powietrzem. Auto było dziś podpięte pod komputer. wyskoczył błąd: jumper błąd p0530, co wg. wspaniałego AI, oznacza, cytuję: "Błąd P0530 w samochodzie (częsty w Fiatach/Opelach) oznacza usterkę w obwodzie czujnika ciśnienia czynnika chłodzącego klimatyzacji (A/C)" moje pytanie brzmi, czy serwis który nabijał mi czynnik, mógł coś zepsuć ? Coś rozwalić ? Bo szlak mnie trafia, jak pomyślę, że przed wizytą wszystko działało, aż miło, a teraz nie. I kto ma ponieść koszty naprawy tego ?

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21902538
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3438
    Pomyśl co sie zmienia jeżeli bierzesz na "LO", czyli jak wtedy działa klima z regulacją, oraz jak działa jeżeli jest poza "LO", chodzi oczywiście o regulację. Ta usterka nie jest związana z błedem P0530, choć nie wyklucza tego błędu.
  • REKLAMA
  • #3 21902548
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 3007
    Proponowałbym rozejrzeć się w komorze silnika i pomacać kabelki na czujnikach od klimy. Jeśli nie pomoże, to można sprawdzić JAKĄ wartość podaje ten czujnik a jaka powinna być odpowiednia.
  • REKLAMA
  • #4 21902552
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    @sanfran A ile jest czujników od klimy w komorze silnika w tym modelu ?
    Z opisu działania autor ma klimę automatyczną, czyli z regulacją. I tu trzeba szukać przyczyny.
  • #6 21907499
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2825
    tomitoo22 napisał:
    moje pytanie brzmi, czy serwis który nabijał mi czynnik, mógł coś zepsuć ?

Oczywiście. Najczęściej psują. Mogli np wpuścić powietrze lub napełnić zasyfionym czynnikiem, LPG czy czymkolwiek tańszym niż czynnik właściwy.
    tomitoo22 napisał:
    przed wizytą wszystko działało, aż miło, a teraz nie.

To po jaka cholerę kazałeś "nabijać"??? Teraz masz nabitą, ale na pal.
    tomitoo22 napisał:
    I kto ma ponieść koszty naprawy tego ?

Ten kto zepsuł. Jednak problemem może być wyegzekwowanie tego prawa.
    No chyba ...że sam to "nabijałeś" zestawem z Aledrogo?
  • REKLAMA
  • #7 21907865
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6712
    Kupiłeś fiata, tak, tak fiata. Znaczek tylko się zmienił. A fiaty się psują. A teraz powiedz jakie ciśnienie widzi czujnik.

Dodano po 2 [minuty]:

Aleksander_01 napisał:
    Pomyśl co sie zmienia jeżeli bierzesz na "LO", czyli jak wtedy działa klima z regulacją, oraz jak działa jeżeli jest poza "LO", chodzi oczywiście o regulację. Ta usterka nie jest związana z błedem P0530, choć nie wyklucza tego błędu.

A po co każesz mu czegoś szukać? On nic nie zrobi napisał żeby napisać. Bo najważniejsze że on wie że na pewno mu coś tam zepsuli. Bo przecież przed działało.
  • #8 21907874
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    jack63 napisał:
    tomitoo22 napisał:
    przed wizytą wszystko działało, aż miło, a teraz nie.

To po jaka cholerę kazałeś "nabijać"??? Teraz masz nabitą, ale na pal.

No właśnie po co ? Jak jest dobrze to się nie rusza, lepiej nie będzie a może być gorzej.
    Opisałem naprawę identico usterki w jakimś bodajże mitsibiszi, tomitoo22 poszukaj w moich postach to znajdziesz podpowiedź. A usterka kiedy wystąpiła to czysty przypadek.
    Mi ostatnio szyberdach wyrwało przy 80 km/h we flagowcu ałdi, i klient nie ma żadnych pretensji bo doczytał że to norma dla flagowców tej marki.
    Klimę jeśli patrząc od strony ciśnień, tłoczenia, wydajności masz pełno sprawną. Usterka jest w regulacji, a jak weźmiesz na sterowanie to wszystko jest OK, wg Twojego opisu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Citroenie Jumper 2016 po uzupełnieniu czynnika klimatyzacji pojawiła się usterka: przy nastawie 21°C nawiew daje gorące powietrze, a chłodzenie wraca dopiero po ustawieniu LO. Po ponownym przejściu z LO na 21°C układ znów grzeje. Diagnostyka wykazała błąd P0530, sugerujący problem z obwodem czujnika ciśnienia czynnika klimatyzacji. W dyskusji wskazano, że usterka dotyczy raczej regulacji automatycznej klimatyzacji niż samego błędu P0530, a przyczyn należy szukać w instalacji elektrycznej, czujniku ciśnienia lub jego wskazaniach. Pojawiły się też uwagi, że serwis mógł uszkodzić układ podczas napełniania, np. przez wpuszczenie powietrza lub niewłaściwego czynnika, ale problem może być też przypadkową awarią niezwiązaną bezpośrednio z serwisem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA