logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki mocny router WiFi w 2026? TP-Link AX73 zrywa i spada do 300 Mbps

jerzu667 08 Lip 2026 13:38 138 6
REKLAMA
  • #1 21934788
    jerzu667
    Poziom 2  
    Miałem funboxa od Orange i działał b. dobrze. W domu, w miejscu, w którym potrzebuję szybkiego neta, miałem 605 Mb (płacąc za 600).

Zmieniłem niedawno operatora i musiałem kupić własny router. Wypadłem z obiegu sprzętu i po krótkim researchu myślałem, że router za 400 zł będzie ok. Wybrałem TP-Link Archer AX73 i... jest koszmarny. W docelowym miejscu mam 300-400 Mb. Dodatkowo router jest strasznie wolny (logowanie do sieci po włączeniu komputera to kilkanaście sekund), zasięg też bardzo skacze i często zrywa połączenie (tak, mam rozdzielone sieci 2,4 i 5).

Będę wdzięczny za porady, co można poprawić w konfiguracji AX73, bo może czegoś nie umiem zrobić.

Ale tak naprawdę mam ochotę wyrzucić go przez okno i... chciałbym coś lepszego, żeby działało co najmniej tak dobrze jak funbox od Orange. Co polecacie?

Czy NETGEAR Nighthawk RS500/RS600 albo Archer BE700/BE800 będą ok?

Jakie masz dokładnie łącze i jak jest podłączony AX73 - światłowód/ONT/modem od operatora -> WAN routera? Jaki wynik speedtestu masz po kablu LAN bezpośrednio z AX73 i czy na kablu też są lagi/zrywanie?
    Modem od operatora

W jakich warunkach mierzysz te 300-400 Mb/s: jaki metraż/dom czy mieszkanie, ile ścian i jaka odległość od routera, na jakim urządzeniu testujesz oraz jakie parametry pokazuje połączenie Wi-Fi 5 GHz/6 GHz, np. link speed, kanał i szerokość 80/160 MHz?
    6 m od routera przez drewno i jedną ścianę (ale tak jak napisałem, FunBox od Orange działał dokładnie w tym samym miejscu dwa razy lepiej).
    Laptop (jako ciekawostka, laptop zbliżony na 30 cm do routera pokazuje prędkość 800).
    Wszystkie szerokości włączone 20/40/80/160.
  • REKLAMA
  • #2 21934872
    michalpajac1234
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    wrzuc speed test fastcom/cloudflarespeedtest
    moc radia na high w ruterze/karta w laptopie oszczedzanie 1-5.
  • REKLAMA
  • #3 21934887
    jerzu667
    Poziom 2  
    >>21934872

Tak, mam moc radia w routerze na high.
    Po zmianie dostawcy w laptopie nic nie zmieniałem, ale sprawdziłem i oszczędzanie jest ok.

Speed test.

A w ramach ciekawostki taki speed test, jak wezmę laptopa bezpośrednio pod router.
  • #4 21934913
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1697
    Wyniki są typowe, drugi screen nawet bardzo ;-)
    Popełniłeś typowy błąd, typu zamienię na lepsze... i będzie gorzej.
    Zamieniłeś bardzo dobry FB na średni router.

Zrób zwrot i kup coś innego do testowania (do 14 dni)
    warunki po WiFi są u każdego inne, i zmienne w czasie co gorsza.

A tak z ciekawości, do czego ci w tym miejscu więcej niż 300M?
  • REKLAMA
  • #5 21934923
    jerzu667
    Poziom 2  
    artaa napisał:
    Kup coś innego do testowania (do 14 dni)

A co polecasz?
  • #6 21934926
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1697
    artaa napisał:
    warunki po WiFi są u każdego inne, i zmienne w czasie co gorsza.

Czyli kupujesz i testujesz ;-)

Spróbuj coś z BE, ale wpierw poczytaj testy ze szczególnym uwzględnieniem pomiarów za 1 i 2 ścianami.

Generalnie jest tego pełno Tplink, jego tańsza marka Merkusys, Asus, NETGEAR itp
    ale po WiFI i to jeszcze za dwoma przegrodami, nikt nic nie zagwarantuje.
    np logowanie i menu w Asusach działa szybko.

Często takie sprawy kończą się przewodem i kolejnym routerem w trybie AP (jako element MESH).

Do czego ma być tam prędkość powyżej 300?
  • REKLAMA
  • #7 21935031
    jerzu667
    Poziom 2  
    artaa napisał:
    Generalnie jest tego pełno Tplink, jego tańsza marka Merkusys, Asus, NETGEAR itp

Na tplink postanawiam się obrazić i więcej ich nie kupię. Z researchu widzę, że ASUS RT-BE86U ma dobre opinie.

artaa napisał:
    Do czego ma być tam prędkość powyżej 300?

Pracowo dużo dużych transferów.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wyboru mocnego routera Wi‑Fi po zmianie operatora: wcześniejszy Funbox od Orange zapewniał około 605 Mb/s, natomiast TP-Link Archer AX73 daje tylko 300–400 Mb/s w docelowym miejscu, działa wolno przy logowaniu urządzeń, ma niestabilny zasięg i zrywa połączenie mimo rozdzielenia sieci 2,4 i 5 GHz. Pojawia się prośba o wskazówki konfiguracji AX73 oraz o rekomendacje lepszego routera, który dorówna Funboxowi; rozważane są też modele NETGEAR Nighthawk Tri-Band WiFi 7 RS500 oraz TP-Link Archer BE15000.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA