logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] FunBox 3.0 + Smartbox Wi-Fi 6 + TP-Link AX12 AP – zrywanie połączenia po kilku dniach

Damian99PL 10 Mar 2026 01:02 669 13
REKLAMA
  • #1 21858607
    Damian99PL
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Cześć, posiadam światłowód Orange 300 Mb/s z FunBoxem 3.0.
    Światłowód podłączony jest w moim pokoju na piętrze i tam stoi FunBox. Dodatkowo w drugim pokoju na piętrze, którego oddziela korytarz i kuchnia, stoi wzmacniacz Smartbox Wi-Fi 6.
    Dom jednorodzinny, ale stare budownictwo z bardzo grubymi ścianami i bez wzmacniacza można było zapomnieć o Wi-Fi na dole. Ogólnie powiedzmy, że na samym FunBoxie ten wzmacniacz jest Wi-Fi wszędzie w domu, ale wiadomo różna prędkość.
    I teraz przejdźmy do problemu...
    Z drugiego pokoju na piętrze, w którym stoi wzmacniacz, jest bardzo prymitywnie puszczony kabel RJ45 na dół, ale jest. Było tak już od dawna, więc teraz tylko zmieniłem kabel RJ na w miarę współczesny i do niego na dole podpięty był router TP-Link Archer AX12 ustawiony jako AP.
    Smartbox jest połączony z TP-Linkiem przewodem, natomiast FunBox Wi-Fi.
    W zasadzie wszystko działa fajnie, ale tylko przez kilka dni - jak na wzmacniaczu zapali się biała lampka i przestaje działać, oczywiście razem z TP-Linkiem. FunBox w tym czasie działa bez problemów dalej.
    Mimo testowania kilku ustawień problem cały czas powraca... Za każdym razem wypięcie Smartboxa z prądu i podpięcie na nowo rozwiązuje problem na kolejne kilka dni.
    I teraz pytanie czy problem polega na tym, że TP-Link za bardzo obciąża i Smartbox się zapycha? Ma to prawo działać?
    Jest sens na miejsce TP-Linka podłączyć coś innego, żeby na dole mieć lepsze Wi-Fi?
    Z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #2 21858646
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2509
    Damian99PL napisał:
    czy problem polega na tym, że TP link za bardzo obciąża i smartbox się zapycha?

Nie.
    Damian99PL napisał:
    Ma to prawo działać?

Nie.

Po prostu połącz wszystko przewodowo i będzie działać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21858703
    Damian99PL
    Poziom 10  
    A mogę wiedzieć, na czym polega obecny problem?

IC_Current napisał:
    Po prostu połącz wszystko przewodowo i będzie działać.

Niestety nie da się - za duża odległość między FunBoxem a TP-Linkiem, żeby to zrobić.
  • REKLAMA
  • #4 21858706
    IC_Current
    Damian99PL napisał:
    mogę wiedzieć na czym polega obecny problem?

Bo:
    Damian99PL napisał:
    Niestety nie da się, za duża odległość między FunBoxem, a TP linkiem, żeby to zrobić.

*żeby to zrobić po WiFi.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21858721
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21858863
    Damian99PL
    Poziom 10  
    Erbit napisał:
    Jaka tam jest "za duża odległość" według Ciebie ?

To jest drugi koniec domu, po przekątnej w zasadzie, po drodze schody itp.
    No, nie ma jak w prosty sposób pociągnąć kabla.
    Wiem, że to jest najlepszy i najbardziej bezawaryjny sposób, ale jednak aż tak nie chcę się z tym bawić.
    Da się coś zrobić z tym, co mam, ewentualnie czymś zastąpić TP-Linka? Czym może być spowodowane zawieszanie się Smartboxa?
  • #7 21858868
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21858876
    IC_Current
    Damian99PL napisał:
    ewentualnie czymś zastąpić TP Linka?

Kuchenką mikrofalową.

Damian99PL napisał:
    Czym może być spowodowane zawieszanie się Smartboxa?

W 99,9% Twoim dziadostwo w sieci.
    W 0,1% może na TP-Linku masz identyczne SSID jak na FB i wtedy Smart(ależ nazwa na takie głupie urządzenie)box jego wybiera na uplink?
    Damian99PL napisał:
    To jest drogi koniec domu po przekątnej w zasadzie, po drodze schody itp.

Jest strych, rynny, podsibitki, kanały wentylacyjne, brakuje tylko jednej rzeczy - chęci.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21858896
    Damian99PL
    Poziom 10  
    Erbit napisał:
    Chodzi o likwidację połączenia WiFi a ono jest chyba pomiędzy Funbox a Smartbox. One są chyba na tym samym piętrze - o ie dobrze zrozumiałem opis.

Dokładnie, ale też nie mam pomysłu, jak pociągnąć i schować kabel.

IC_Current napisał:
    W 0,1% może na TP-Linku masz identyczne SSID jak na FB i wtedy Smart(ależ nazwa na takie głupie urządzenie)

Tak, jest to samo.
  • #10 21865660
    Damian99PL
    Poziom 10  
    Mała aktualizacja, po odpięciu TP Linka wszystko działa bez problemów, wzmacniacz się nie zawiesza.
    Wychodzi na to, że TP Link za mocno go obciąża czy może coś innego?
  • #11 21865693
    jprzedworski
    Ocena: 827
    Zrób smartfonem, koło tego "wzmacniacza"; TEST 1 z tego:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html
    i pokaż tu wyniki. Z włączonym i wyłączonym TP Linkiem.
    Na pewno poziomy sygnału są wyjątkowo słabe, a może jeszcze kanały się zakłócają.
    Co nie zmienia faktu, że jedyna rozsądna rada to kabel.
  • #12 21865695
    IC_Current
    Damian99PL napisał:
    Mała aktualizacja, po odpięciu TP Linka wszystko działa bez problemów, wzmacniacz się nie zawiesza.

Sprawdziłeś:
    IC_Current napisał:
    może na TP-Linku masz identyczne SSID jak na FB
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21868154
    Damian99PL
    Poziom 10  
    jprzedworski napisał:
    i pokaż tu wyniki

Wyłączony i włączony, 2.4 i 5GHz
    Zrzut ekranu z aplikacji Wi‑Fi pokazujący wykres kanałów 2,4 GHz z siecią „Orange_internet”
    Zrzut ekranu z aplikacji Wi‑Fi Analyzer z wykresem kanałów 2,4 GHz i sieciami „Orange_internet”
    Zrzut ekranu z analizatora Wi‑Fi: wykres kanału 5 GHz z dwiema sieciami „Orange_internet*”
    Zrzut ekranu aplikacji Wi‑Fi: wykres kanału 5 GHz z siecią Orange_internet i kanałami 36–52

IC_Current napisał:
    Sprawdziłeś:
    IC_Current napisał:
    może na TP-Linku masz identyczne SSID jak na FB

Jeszcze nie, póki co jest to samo. Na nowo zresetowałem i ustawiłem. Jak znowu wywali, to jeszcze zmienię ta nazwę. Obecne ustawienia:
    FunBox: 192.168.1.1, 2.4 GHz kanał 13, 5 GHz kanał 48
    TP-Link: 192.168.1.150, tryb AP, DHCP oczywiście wyłączone, 2.4 GHz kanał 1, 5 GHz kanał 36
    Poza nazwą sieci i zabezpieczeniem reszta w sumie domyślna.
  • REKLAMA
  • #14 21900607
    Damian99PL
    Poziom 10  
    Tak jak sugerowaliście problemem było identyczne SSID na obu urządzeniach. Po ustawieniu różnych problem ani razu nie powrócił. Dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył zrywania połączenia wzmacniacza Smartbox Wi‑Fi 6 w domowej sieci z FunBoxem 3.0 i TP-Link Archer AX12 pracującym jako punkt dostępowy. Konfiguracja obejmowała światłowód Orange 300 Mb/s, FunBox na piętrze, Smartbox połączony z TP-Linkiem przewodowo, a TP-Link ustawiony jako AP na dole domu. Po kilku dniach Smartbox zawieszał się i przestawał działać, mimo że po odłączeniu TP-Linka sieć działała stabilnie. Rozważano słaby sygnał, zakłócenia kanałów oraz błędną konfigurację, a ostatecznie przyczyną okazało się identyczne SSID na obu urządzeniach. Po ustawieniu różnych nazw sieci problem nie powracał.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA