logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tapco Link.USB - brak pól lutowniczych jack 6.3 mm, wartości C146 i R80

renkem8 08 Lip 2026 20:35 84 3
REKLAMA
  • #1 21935023
    renkem8
    Poziom 4  
    Tapco Link.USB - brak pól lutowniczych jack 6.3 mm, wartości C146 i R80 Interfejs audio Tapco Link.USB, widok z góry na obudowę z logo TAPCO
    Słuchajcie, znajomy poprosił mnie o pomoc z naprawą sprzętu, nie mogę znaleźć schematu, mianowicie chodzi o gniazdo jack 6.3 mm do podłączenia słuchawek. Jest 6 otworów, ale wymagają niektóre regeneracji, bo brakuje pól lutowniczych i brakuje małych elementów C146 i R80.
    Bardzo proszę o pomoc.
    Zbliżenie płytki PCB z otworami po gnieździe jack 6,3 mm i opisami R80, C146 oraz „HEADPHONE”.

Podaj proszę dokładną markę i model tego sprzętu, ewentualnie oznaczenia z płyty głównej/modułu, bo bez tego ciężko dobrać schemat i wartości C146 oraz R80.
    Tapco Link.USB audio interface.
  • REKLAMA
  • #2 21935131
    1st
    Poziom 23  
    Ocena: 169
    Elementów nie brakuje, te pola nie były wykorzystywane.
    Napraw tą odstającą ścieżkę, dwa równoległe pola lutownicze poniżej uszkodzonej ścieżki nie są wykorzystywane.

Zbliżenie płytki PCB z przelotkami i przerwaną ścieżką w lewym górnym obszarze
  • REKLAMA
  • #3 21935238
    renkem8
    Poziom 4  
    >>21935131
    Widziałem na stronie ifixit, że są tam dwa elementy, tylko fotki są tam zbyt słabej jakości, nie wiem, co powinno tu być, a pola lutownicze poprawiłem, dlatego wyglądają jak ładnie 😅 co do tych zerwanego pola lutowniczego, te dwa punkty są do plastikowego mocowania gniazda, to wiem, chodziło mi o lewy dolny róg na zdjęciu z tym r80, tu okrągłe pole nie ma metalu, a widać, że jest coś zerwane.
  • #4 21935255
    1st
    Poziom 23  
    Ocena: 169
    Rzeczywiście są :-) powinny mieć wartości takie jak te elementy obok, czyli R77 i C14?? warto wylutować ten C14?? przed pomiarem, a na rezystorze masz napisana wartość, można zweryfikować miernikiem.
REKLAMA