logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką przetwornicę 12V na 230V do lodówki VIGOCOOL 40L z kompresorem?

nick00 09 Lip 2026 14:30 93 2
REKLAMA
  • #1 21935396
    nick00
    Poziom 3  
    Ocena: 4
    Cześć,
    Kupiłem lodówkę turystyczną VIGOCOOL KOMPRESOROWA 12/24/230V LODÓWKA SPRĘŻARKOWA 40L .
    Czy da się ją zasilić z gniazdka samochodowego z użyciem przetwornicy 12 na 230V ?
    Ona ma możliwość pracy na gniazdku samochodowym ale w tedy używane jest ogniwo peltiera a ja chcę aby działała na kompresorze.
    Czy pasuję do niej jakaś przetwornica ?
    Szukalem informacji ale najnowsze posty są z 2012r i nie da się.
    Załączniki:
    • Jaką przetwornicę 12V na 230V do lodówki VIGOCOOL 40L z kompresorem? LODOWKA-TURYSTYCZNA-Z-KOLKAMI-40L-KOMPRESOROWA-SPREZARKOWA-12-24-230V-Kod-producenta-5903240181353 (1).jpg (77.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21935413
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1470
    nick00 napisał:
    Ona ma możliwość pracy na gniazdku samochodowym ale w tedy używane jest ogniwo peltiera a ja chcę aby działała na kompresorze.

Proste, kompresor potrzebuje dużo prądu na start i instalacja w aucie ci nie wydoli, dlatego to ograniczali bo byś tylko bezpieczniki wymieniał.
    Można szukać przetwornicy, ja bym kupił największą jaka jest czyli pewnie 500-1000W, i łączył na krótko bezpośrednio z akumulatora, może pójdzie na tym, gwarancji nie ma, nawet jak ruszy to mało praktyczne jest, no i zarżniesz w ten sposób akumulator.
  • #3 21935467
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 738
    nick00 napisał:
    Czy da się ją zasilić z gniazdka samochodowego z użyciem przetwornicy 12 na 230V ?

Da się tylko po co?

nick00 napisał:

A skąd ona wie, że jest podłączona do gniazdka 230V czy do zapalniczki 12V (24V)? Przecież podłączasz ją tym samym kabelkiem. Albo do zapalniczki albo do zasilacza zewnętrznego.

nick00 napisał:
    Czy pasuję do niej jakaś przetwornica ?

Zapewne tak tylko po co?

Janusz_kk napisał:
    Proste, kompresor potrzebuje dużo prądu na start i instalacja w aucie ci nie wydoli, dlatego to ograniczali bo byś tylko bezpieczniki wymieniał.

Opowieści z mchu i paproci. Nie miałem nigdy takiej lodówki, nie znam się ale się wypowiem.

Janusz_kk napisał:
    ja bym kupił największą jaka jest czyli pewnie 500-1000W, i łączył na krótko bezpośrednio z akumulatora

J/w. Nie miałem takiej lodówki ale się wypowiem.

Janusz_kk napisał:
    może pójdzie na tym, gwarancji nie ma

Czyli, nie znam się ale się wypowiem.

Janusz_kk napisał:
    nawet jak ruszy to mało praktyczne jest

I tu masz rację.

W lodówce autora nie ma żadnego ogniwa Peltiera. Zresztą nie miało by to sensu. Kompresor pobiera mniej energii niż ogniwo Peltiera. Nie mówiąc już o temperaturach. Z rozruchem też nie ma żadnego problemu. Jest w niej softstart.

Mam lodówkę tego typu od kilku lat, firmy Dometic. Tak więc wiem co piszę.
REKLAMA