logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obraz na różowo w starym telewizorze BIAZET 14 cali - co sprawdzić?

romanik99 27 Gru 2005 17:04 2028 10
REKLAMA
  • #1 2119935
    romanik99
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    witam wszystkich. mam taki problem. na telewizorze mam obraz jakby przez rózowy filtr, czasem na chwile wskoczy zielony i później juz jest normalny, z tym ze potrwa to pare sekund i jest różowo spowrotem. mam pytanko co może być walnięte ile by to kosztowało w serwisie i czy mógłbym może samemu coś naprawić. pojęcie o lutowaniu jakies tam mam, niestety nie mam zednego miernika. Telewizor jest stary 14 calowy, nazwy nie jestem pewien, ale na przednim panelu pisze BIAZET. z góry dzieki
  • REKLAMA
  • #2 2119961
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Sprawdz b.dokladnie,pod lupa cala plytke kineskopu.Popraw wszystkie niepewne luty,wyczysc podstawke kineskopu i szpilki.Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 2119991
    Tady1
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    Jeżeli to nie pomoże co kol. Stanisław radzi. skup się na tranzystorach, szczególnie w torze koloru "G", jeżeli nie masz tranzystorów na podmianę, to dysponujesz z torów -"R" i "B", możesz zamienić miejscami.
  • #4 2121342
    romanik99
    Poziom 11  
    zobacze to o czym mówicie. przytpomniała mi sie jeszcze jedna sprawa, na samym początku jak zjawisko zaczeło występować, to wystarczylo walnąc go w obudowe i kolorki wracały, teraz juz raczej to nie pomaga, czy może to wskazywać na coś konkretniej?
  • REKLAMA
  • #5 2121374
    Duch__
    Poziom 31  
    Ocena: 1598
    A nie jest to przypadkiem wina odchyleń magnesów?? W momęcie przecież jak do kineskopu przyłoży sie magnes to obraz na ekranie zaczyna świrować.
  • #6 2121410
    romanik99
    Poziom 11  
    panowie ja dokladnie nie wiem dlatego prosze was o wyczrpujące odpowiedzi, gdyż elektronik ze mnie bardziej teoretyczny z racji studiów. pozdrawiam
  • #7 2121457
    rumi
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam

Reakcja na uderzenia wskazuje na "zimne luty" ich lokalizacja to raczej PK (płytka kineskopu). Tak jak kolega stanislaw piechucki poleca -sprawdzenie, lub poprawka w "ciemno" lutów szczególnie przy tranzystorach końcówek wizji (tych wymiarowo większych) - powinno pomóc. Raczej małoprawdopodobne, że takie objawy daje upływność katody.

Powodzenia
  • #8 2121506
    sq9edz
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Magesy na pewno nie. Zimne luty tak!
  • #9 2121553
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Ocena: 28
    Jak sie za bardzo nie orientujesz to najlepiej popraw wszystkie luty! (dużo tego nie jest). Potem pomyśl nad tranzystorami jak nie pomoże.
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • #10 2121720
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Witam.
    Niekoniecznie tylko PK.
    Miałem ostatnio w Philipsie Anibus A zimne lutya na płycie głównej na większości scalaków a przeważnie w miejscach podatnych na zginanie płyty głównej.
    Pozdrawiam.
  • #11 2124737
    romanik99
    Poziom 11  
    panowie dzieki za wesyztskie sugestie. rozkrecilem tego grata i najpierw poprzwiłem wszystkie styki łączące płytę kineskopu z kineskopem i kabelki które do tej plyty dochodzily, sprawdzam i chodzi, takze nie wiem czy naprawilem ale wydaje mi sie ze tak. :D. narazie

Podsumowanie tematu

✨ W starym telewizorze BIAZET 14 cali pojawia się problem z obrazem zabarwionym na różowo, który czasami chwilowo zmienia się na zielony, a następnie wraca do różowego. Przyczyną mogą być zimne luty na płytce kineskopu, szczególnie przy tranzystorach końcówek wizji oraz na styku płytki kineskopu z kineskopem. Zaleca się dokładne sprawdzenie i poprawienie wszystkich lutów, zwłaszcza przy większych tranzystorach w torze koloru zielonego (G). Można również spróbować zamienić miejscami tranzystory w torach kolorów czerwonego (R) i niebieskiego (B), jeśli są dostępne. Uderzenia w obudowę, które początkowo poprawiały obraz, wskazują na problem z zimnymi lutami. Wina odchyleń magnesów została wykluczona, gdyż objawy nie odpowiadają zakłóceniom magnetycznym kineskopu. Po poprawieniu lutów i oczyszczeniu styków łączących płytę kineskopu z kineskopem problem może ustąpić. W przypadku braku miernika i ograniczonego doświadczenia lutowanie i wymiana tranzystorów są możliwe do wykonania samodzielnie, choć wymaga ostrożności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA