logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

T-Mobile ONT + Archer AX23 - PPPoE VLAN 35 błąd LCP TermReq authentication

Unot 11 Lip 2026 22:48 177 10
REKLAMA
  • #1 21936762
    Unot
    Poziom 3  
    Witam, chciałbym zapytać o opinię ogromną liczbę użytkowników T-Mobile na temat ich urządzeń ONT.

Zetknąłem się z ogromną farsą z ich strony albo z całkowitym brakiem profesjonalizmu. Podłączyłem ich internet półtora tygodnia temu, a tydzień temu przyjechał technik na moje zlecenie i zainstalował ich urządzenie ONT za 160 zł. Po podłączeniu do niego mojego routera [Archer AX23] i wprowadzeniu danych PPPoE oraz ustawieniu identyfikatora VLAN na 35 w logach pojawił się jeden wpis: „261066 ppp send LCP TermReq due to Failed to authenticate ourselves to peer”.

Kilka razy dzwoniłem do dostawcy, że internet przez ONT nie działa; utworzyli zgłoszenie, a 5 minut po zakończeniu rozmowy przychodziło automatyczne powiadomienie, że „Internet działa, problem rozwiązany”. Już raz przyjechał technik z ich firmy, który nawet nie próbował znaleźć rozwiązania problemu. Po prostu przyszedł, zapytał, co nie działa, a potem stwierdził, że „jeśli nie działa, to nic tu nie zrobię”. Musiałem sam zaproponować mu możliwe rozwiązania, a oni odeszli, rozkładając ręce.

Trzykrotnie dzwonili i prosili o podanie numeru GPON SN widniejącego na urządzeniu ONT, twierdząc, że jak tylko go dodadzą - wszystko będzie działać. Obecnie czekam na kolejną odpowiedź w sprawie reklamacji, którą już przekazali do firmy zajmującej się instalacją ich urządzeń ONT w domach klientów. Powiedzieli, że w poniedziałek pojawi się przynajmniej jakieś rozwiązanie, ale bardzo w to wątpię.

Czy ktoś miał podobną sytuację? Jeśli tak, to jak rozwiązaliście ten problem?
    Jaki dokładnie model ONT dostałeś od T-Mobile i jaki jest stan diod/statusu na ONT, szczególnie PON/LOS/LAN, w momencie gdy Archer próbuje zestawić PPPoE?
    Zwykły ONT, brak numeru modelu. Kontrolki Optical, LAN i Power świecą się, a kontrolka ALARM UPDATE nie świeci się.
    Czy te same dane PPPoE działają na routerze dostarczonym przez T-Mobile albo na innym routerze/komputerze, czy błąd uwierzytelnienia pojawia się wyłącznie na Archerze AX23?
    Jeśli podłączę ich router przez port WAN do ICH ONT, to podobnie jak mój router nie chce on uzyskać adresu IP i uruchamia się.
  • REKLAMA
  • #2 21937175
    rayman112
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Błąd sugeruje, że podajesz niepoprawne danie do uwierzytelnienia do serwera PPPoE. Jeśli otrzymujesz taki komunikat o błędzie, to ONT dogadał się z OLT. Jeśli by był problem z komunikacją, to raczej dostałbyś timeout. Możesz to jeszcze zweryfikować na urządzeniu, które pozwoli ci podglądać pakiety na WAN, np. komputer z Linuxem + Wireshark, router z OpenWrt, OPNsense, Mikrotik. Na Linuxie możesz też uruchomić pppoe-discovery.
  • REKLAMA
  • #3 21937178
    Unot
    Poziom 3  
    >>21937175 Gdyby wszystko było takie proste, nie zakładałbym tego wątku. Cztery razy pisałem na czacie z obsługą klienta, prosząc o dokładniejsze dane dotyczące połączenia PPPoE. Dwukrotnie prosiłem obsługę o przesłanie mi ich na e-mail. Sprawdziłem też dwukrotnie połączenie PPPoE nie przez router, ale przez serwer z systemem Linux, łącząc się bezpośrednio z urządzeniem ONT.

Gdyby ONT działał prawidłowo, HomeBox również bez problemu połączyłby się przez WAN.
  • #4 21937327
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5467
    @Unot
    Zrestartuj prądowo ONT.
    Adresację IP masz zapewne prywatną, ale dynamiczną.
  • REKLAMA
  • #5 21937331
    Unot
    Poziom 3  
    >>21937327 Już robiłem. IP mam dokupiony statyczny.
  • REKLAMA
  • #6 21937334
    KOCUREK1970
    Unot napisał:
    IP mam dokupiony statyczny

I czy takie IP masz na WAN w TPLinku?
  • #7 21937356
    Unot
    Poziom 3  
    >>21937334 Nie, żadnego IP. Po prostu 0.0.0.0 i state "Connecting...".
  • #8 21937367
    KOCUREK1970
    @Unot
    Twój problem nie leży po stronie routera [Archer AX23], lecz wynika bezpośrednio z faktu, że urządzenie ONT nie zostało prawidłowo autoryzowane i przypisane do Twojego profilu abonenckiego w systemie T-Mobile (lub u operatora hurtowego, np. Światłowód Inwestycje / Nexera / Orange).

Log routera Failed to authenticate ourselves to peer w połączeniu z informacją, że router dostawcy również nie pobiera IP, to kluczowy dowód diagnostyczny. Świadczy on o tym, że router prawidłowo wysyła zapytanie PPPoE na VLAN 35, ale centrala (serwer PPPoE/BRAS) odrzuca połączenie na poziomie fizycznym portu/ONT, ponieważ nie rozpoznaje urządzenia nadawczego.
  • #9 21937370
    Unot
    Poziom 3  
    >>21937367 O co i chodzi. Jutro przewidywana data rozwiązania.
  • #10 21938548
    Unot
    Poziom 3  
    Otrzymałem odpowiedź od działu technicznego T-Mobile. Okazuje się, że moje zgłoszenie zostało zarejestrowane już 10 lipca w systemie operatora telekomunikacyjnego, do którego przypisany jest mój dom (Orange). Jak poinformował mnie operator - nie mogą nic zrobić, ponieważ sprawą zajmuje się Orange, ale czy to z powodu konkurencji, czy też z powodu złych relacji, sprawa ta pozostaje nierozwiązana już czwarty dzień. Jak wspomniał sam specjalista techniczny - zarejestrowanie urządzenia ONT to kwestia 30 minut.
  • #11 21941006
    Unot
    Poziom 3  
    Ten cyrk się w końcu skończył - w końcu wprowadzili ten ONT do swojego systemu i ruch zaczął płynąć po kablach!

Dla tych, którzy napotkają ten sam problem - od razu zadzwońcie na infolinię 602-900-000 i poproście o połączenie z technikiem. Jeśli przed połączeniem zadadzą wam dodatkowe pytania - odpowiadajcie „Brak aktywacji ONT” i ani słowa więcej. Każde dodatkowe słowo może radykalnie zmienić sytuację. Jeśli zapytają, skąd wiesz, że twój ONT nie jest aktywowany, powiedz: „Kiedy podłączam mój router HomeBox do ONT - nie ma internetu, a kiedy podłączam go bezpośrednio - jest”. Warto również wspomnieć, że za ten ONT zapłaciłeś 160 zł - po tej informacji we wszystkich moich rozmowach z obsługą klienta zaczęli działać nieco szybciej.

Technikowi opisz całą sytuację i poproś o utworzenie zgłoszenia na wizytę technika lub aktywację urządzenia ONT. W najlepszym przypadku następnego dnia zadzwonią do Ciebie i poproszą o podanie danych z urządzenia ONT, po czym rozpocznie się oczekiwanie. Jeśli w ciągu 3 dni Twój HomeBox nadal nie działa - zadzwoń do obsługi klienta i ponownie poproś o przełączenie na infolinię, postępując zgodnie z instrukcją podaną wcześniej. Poproś technika, aby sprawdził, czy istnieje aktywne zgłoszenie, a jeśli tak, poproś go o przyspieszenie jego realizacji; zazwyczaj już następnego ranka internet z HomeBoxem przestaje działać, a ONT zaczyna działać.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z uruchomieniem internetu T-Mobile przez ONT i własny router Archer AX23 z konfiguracją PPPoE oraz VLAN 35. W logach pojawia się błąd „Failed to authenticate ourselves to peer” oraz stan połączenia 0.0.0.0 / Connecting..., mimo prób testów na Linuxie i bezpośredniego podłączenia do ONT. Uczestnicy wskazują, że problem nie leży po stronie routera, lecz w braku prawidłowej aktywacji i autoryzacji ONT w systemie operatora/hurtowego dostawcy. Po zgłoszeniach do wsparcia i interwencji technicznej urządzenie zostało ostatecznie dodane do systemu, a połączenie zaczęło działać.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA