logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroën C5 2008 2.0 HDi – silnik pompy hydraulicznej obraca się tylko przy odwróconej polaryzacji

LexerShift 14 Lip 2026 05:45 168 2
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21937993
    LexerShift
    Poziom 2  
    Witam. Wymieniłem szczotki w pompie hydraulicznej w Citroenie C5 z 2008 r., o pojemności 2000 cm³ i mocy 136 hp, ale silnik się nie kręci. Kiedy odwracam polaryzację, silnik zaczyna się kręcić. Jaka jest tego przyczyna?
    Zbliżenie na moduł szczotek z metalowymi stykami i sprężynami, trzymany w dłoni na zewnątrz

AI: Jaki jest dokładny numer katalogowy lub typ pompy hydraulicznej/silnika i czy jest to oryginalna pompa z tego samochodu?
    Oryginalna pompa.
    AI: Czy po wymianie szczotek sprawdziłeś, czy szczotki, uchwyt szczotek i przewody są zamontowane dokładnie tak samo jak wcześniej, oraz jakie napięcie uzyskujesz na silniku przy normalnej polaryzacji?
    Przy normalnej polaryzacji nie obraca się. Przy odwróconej polaryzacji działa. Jak zmierzyć napięcie przy normalnej polaryzacji?
  • REKLAMA
  • #2 21938021
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1374
    Co jeszcze robiłeś oprócz wymiany szczotek? Może nie zamontowałeś szczotkotrzymacza lub przewodów w takiej samej pozycji w jakiej były przed rozmontowaniem? Czy przy odwróconej polaryzacji silnik kręci się w dobrą stronę czy w złą stronę? Może komutator wirnika wraz ze szczotkotrzymaczem zamontowałeś nie po tej samej stronie stojana jak był przed rozmontowaniem? Pokaż resztę silnika na zdjęciach? Przy demontażu silników zaznacza się na stojanie po której stronie jest komutator wirnika ze szczotkami oraz pozycję zegarową obu części obudowy łożysk w stosunku do głównej części stojana, czy to uczyniłeś czy nie? Przed rozebraniem mniej więcej tak sobie oznaczam i dokumentuję fotką:
    Citroën C5 2008 2.0 HDi – silnik pompy hydraulicznej obraca się tylko przy odwróconej polaryzacji
    Oczywiście u mnie nie jest to silnik prądu stałego, ale pokazałem Ci o co mi chodzi... Czyli o to, aby złożyć idealnie tak samo jak było przed rozłożeniem...
  • #3 21938550
    LexerShift
    Poziom 2  
    Nie mogę teraz pokazać zdjęć, ale uchwyt na szczotki wraz ze szczotkami można zamontować tylko w jeden sposób. Są tam rowki, w które się wpasowuje, i nie ma możliwości obrócenia ani przesunięcia go. Nie zwróciłem uwagi na to, w którą stronę się obraca przy odwróconej polaryzacji, bo właśnie go zamykam. Zdjęcia mogę wrzucić później.
REKLAMA