logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens iQ500 - napięcie na wymienniku i bębnie, próbnik świeci po CARE

remikson 18 Lip 2026 19:30 177 5
  • #1 21940838
    remikson
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Miałem dzisiaj dziwną sytuację z suszarką odzieży Siemens iq500. Pojawił się napis CARE ,informujący o konieczności pielęgnacji urządzenia.Zanim załączyłem program wyczyściłem wszystkie filtry i zdemontowałem obudowę wymiennika.Na wymienniku zobaczyłem resztki kłaczków.Chciałem je zabrać i dotknąłem palcem blaszek wymiennika.Jak to się mówi potocznie kopnął mnie prąd.Jak przykładam próbnik do blaszek zapala się dioda, podobnie jest jak dotknę próbnikiem bębna też zapala się dioda jednak po dotknięciu bębna ręką nic się nie dzieje. Czy ktoś się spotkał z taką sytuacją , bo raczej to chyba nie jest normalne.
  • #2 21940953
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1150
    A sprawny kołek PE w gniazdku masz? Sprawdzałeś swoim próbnikiem inne elementy obudowy? Co to dokładnie za próbnik?
  • #3 21941042
    remikson
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Taki zwykły w formie płaskiego wkrętaka .Inne elementy obudowy są OK.Bęben też jest OK ,można go dotknąć i nic się nie dzieje ale próbnik się świeci.Bardziej martwi mnie ten wymiennik który poczułem na własnej skórze. Uziemienie jest na bolcu w gniazdku.
  • #4 21941613
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1150
    Sprawdź tradycyjną żarówką. Ja zacząłbym od sprawdzenia kołka w gniazdku, bo że jest - nie znaczy że działa. Przy czym pytanie czy masz czym i wiesz jak? Masz poza tym jakiś miernik? Bo to są pomiary pod napięciem sieci i jak dotkniesz gdzie nie trzeba to może być kłopot.
    Jak Ci bęben świeci próbnik to jest duża szansa że nie masz (sprawnego) uziemienia lub że jest z nim nie połączony. Zobacz gdzie wchodzi przewód zasilający, znajdź tam zielono-żółty i tam sprawdź próbnikiem - nie powinien świecić.
    Ten twój próbnik jest przeźroczysty, czy może żółty FAZER co ma 2 diodki, gałkę i piszczy? (oba mają na końcu śrubokręt płaski, ale możliwości inne).
  • #5 21941954
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6954
    remikson napisał:
    Czy ktoś się spotkał z taką sytuacją

Wielokrotnie i najczęściej jest to wina użytkownika. Urządzenie jest podłączone do gniazdka / przedłużacza bez ochronnego, czyli potoczniej mówiąc bez bolca.
REKLAMA