logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk WD 1600 AAJB zacina się z przejściówką 4World ATA/SATA na ASRock H55M-LE

Mikowhy 21 Gru 2011 12:45 2458 4
REKLAMA
  • #1 10287438
    Mikowhy
    Poziom 11  
    Witam, mam problem z dyskiem, gdyż pracuje bardzo dziwnie po zastosowaniu przejściówki dwukierunkowej ata - sata. (Dysk Twardy ATA podłączony do płyty głównej przez przejściówkę pod wejście sata.)

Problemy zaczęły się już w momencie instalacji Windows 7 na dysku, ponieważ instalacja trwała 6,5h (!). Dalej wygląda to tak, że po włączeniu system windows 7 działa bez problemu do ok. 3-4 minut, po czym zaczyna się zacinać na zasadzie: 5 sekund działania normalnego, po czym 30s-1min myślenia, zastanawiania się (brak odpowiedzi, brak reakcji), po czym wraca znowu do normalnego stanu na 5 sekund, i tak w kółko.

Przejściówka się nie przegrzewa.

Płyta główna: ASRock H55M-LE
    Dysk Twardy: WD 1600 AAJB wyjście ATA/100
    Przejściówka: 4World IDE Converter dwukierunkowy ATA/SATA

Dysk sprawdzałem pod laptopem inną przejściówką (ATA/USB) i działał normalnie, wczytywał z normalną prędkością dane (sprawdzałem dysk przed formatem).

Dysk próbowałem odpalić pod nowym komputerem przez tą przejściówkę (ATA/USB), ale nie chciał się odpalić nawet po zmienieniu opcji bootowania w biosie.

Chciałbym się dowiedzieć, czy to jest wina przejściówki, że komputer pracuje tak mozolnie, i jeśli tak, to czy jest jakiś sposób na naprawę tego problemu inny niż wymiana przejściówki na nową/reklamacja?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10287471
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 10287520
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    Z tymi przejściówkami rożnie bywa, to nie są typowe kontrolery, najlepiej podłącz dysk pod kontroler ATA i sprawdź czy zmieniła sie jego wydajność, zobacz czy zmiana trybu pracy z AHCI na IDE na płycie asrocka coś pomoże
    Dysk sprawny, najlepiej pokaz screen S.M.A.R.T z programy crystaldisk
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 10288038
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6641
    Nie każda przejściówka współpracuje z dyskiem. Czasem wystarczy wymienić na taką innej firmy. Wymień też taśmę dysku na inną.
  • #5 10288303
    Mikowhy
    Poziom 11  
    Wymieniłem taśmę dysku, ale bez zmian.

Zrobiłem test dysku programem HDDTune, ale jak na złość podczas testu nic złego się nie działo.
    https://obrazki.elektroda.pl/7146631800_1324483065.png

Na razie jeszcze nie mam okazji podłączyć dysku z przejściówką do innego komputera, bądź innego dysku pod tą przejściówkę.

Tryb w biosie był domyślnie ustawiony na IDE (nie na AHCI)

S.M.A.R.T też jest w porządku.
    https://obrazki.elektroda.pl/4091350300_1324483370.png
    Pozdrawiam
REKLAMA