logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[BK7231N] OpenBeken 1.18.297 – jak skonfigurować krótkie i długie naciśnięcia przycisku GPIO8?

pvswie01 19 Lip 2026 23:48 213 2
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21941603
    pvswie01
    Poziom 2  
    Zainstalowałem najnowszą wersję OpenBeken (1.18.297) na nowym urządzeniu z modułem BK7231N.

Urządzenie obsługuje zewnętrzny przełącznik lub przycisk chwilowy. Korzystam z przycisku.
    Nie udaje mi się uruchomić tego przycisku. W rzeczywistości nie otrzymuję żadnej reakcji po jego naciśnięciu.
    Szczegóły dotyczące przełącznika/przycisku:
    Pin 13 modułu Tuya wydaje się być GPIO8, napięcie domyślne wynosi 2,9 V, a po naciśnięciu przycisku: 30 mV.
    Próbowałem wielu rozwiązań z pomocą ChatGPT i Google AI, ale nic nie działa.
    Pytanie: Jakie ustawienia i treść pliku autoexec są potrzebne, aby zrealizować poniższe funkcje:
    - krótkie naciśnięcie: Włącz (ustaw kanał 4 na 128), Wyłącz (ustaw kanał 4 na 0)
    - długie naciśnięcie: maksymalna intensywność (ustawienie kanału 4 na 255)

Z poważaniem,
    pvswie01
    AI: Jaka jest dokładna marka/model urządzenia, czy też czy możesz udostępnić aktualny szablon OpenBeken / stronę konfiguracji GPIO dla tego urządzenia?
    Moje urządzenie nie ma marki. Wygląda dokładnie tak samo jak urządzenie bez marki na tej stronie: https://devices.esphome.io/devices/oxt-1ch-dimmer/
    AI: Czy możesz opublikować aktualną zawartość pliku autoexec.bat oraz rolę/ustawienia GPIO8, które wypróbowałeś, w tym informację, czy używałeś Button, Btn, Btn_n, input pull-up itp.?
    W tej chwili nie ma sensu podawać szczegółów dotyczących pliku config i autoexec.bat, ponieważ urządzenie nie działa.
  • REKLAMA
  • #2 21942784
    pvswie01
    Poziom 2  
    >>21941617
    Dziękuję za odpowiedź.
    Znalazłem błąd: interfejs internetowy OpenBeken zawiera ustawienia dla każdego z pinów układu BK7231N. Ja natomiast korzystałem z numerów pinów modułu Tuya. W rezultacie sygnał z zewnętrznego przycisku nigdy nie był rozpoznawany przez oprogramowanie układowe. Zauważyłem również, że gdy przycisk znajduje się w pozycji spoczynkowej (otwartej), na module Tuya występuje wysokie napięcie (2,9 V). Napięcie to spada do 0, gdy przycisk jest zamknięty. ==> logika ujemna, powszechna w elektronice. Spróbowałem więc użyć Btn_ScriptOnly_n, ale to również okazało się nieprawidłowe. Pomimo logiki ujemnej nadal muszę używać Btn_ScriptOnly. Być może wewnątrz modułu Tuya występuje jakaś logika odwracająca między pinem 13 modułu Tuya a mikrokontrolerem BK7231N.
    Co więc udało mi się stworzyć?
    Ściemniacz za 8 euro sterowany przyciskiem, który przełącza między trybem wyłączonym a przyciemnionym, przy czym długie naciśnięcie przycisku powoduje włączenie maksymalnego natężenia światła.
    Jak tylko dowiem się, jak to zrobić, wrzucę projekt na elektroda.com
REKLAMA