logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Frytkownica Cosori CAF-P583S-KEUR Brakujący element SMD na liniach ADC/NTC – (błąd E01)

ardi_ma 20 Lip 2026 13:22 252 2
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21941819
    ardi_ma
    Poziom 2  
    Frytkownica Cosori CAF-P583S-KEUR Brakujący element SMD na liniach ADC/NTC – (błąd E01) Frytkownica Cosori CAF-P583S-KEUR Brakujący element SMD na liniach ADC/NTC – (błąd E01) Frytkownica Cosori CAF-P583S-KEUR Brakujący element SMD na liniach ADC/NTC – (błąd E01) Frytkownica Cosori CAF-P583S-KEUR Brakujący element SMD na liniach ADC/NTC – (błąd E01)

Cześć wszystkim,

Próbuję naprawić frytkownicę COSORI Dual Blaze (CAF-P583S-KEU), która wyświetla błąd E01 (przerwane połączenie czujnika temperatury).

**Znaleziono przyczynę źródłową:**
    Podczas sprawdzania płytki sterującej (SP01AF-C-V2.1P2.1) odkryłem brakujący element SMD na obwodach ADC/NTC. Na obwodach NTC1 i NTC2 w tym samym miejscu znajduje się element oznaczony jako „30B”, ale na obwodzie ADC brakuje tego elementu, a także, jak sądzę, trzech diod (TVS – diody tłumiące napięcia przejściowe).

**Moje pytania:**
    1. Co oznacza oznaczenie „30B” w symbolach SMD? Czy to 3,0 Ω czy 30 Ω?
    2. Jaki rozmiar obudowy jest tu prawdopodobnie używany (0402, 0603 czy inny)?
    3. A co z diodami TVS?

Załączam zdjęcia zbliżeń płytki, na których widać miejsca, w których brakuje elementów.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc!
    Zbliżenie zielonej płytki PCB z elementami SMD i czerwonym łukiem wskazującym fragment układu Zielona płytka PCB z układami scalonymi i złączami, zamontowana w czarnej obudowie urządzenia

AI: Czy możesz zmierzyć rezystancję/ciągłość istniejących elementów „30B” na NTC1 i NTC2, najlepiej przynajmniej w obwodzie, i podać mi wyniki?
    2 kOhm
    AI: Czy możesz podać wymiary fizyczne pól montażowych elementów „30B” oraz brakujących pól montażowych diod TVS, albo przesłać zbliżenie ze linijką lub suwmiarką dla skali?
    Zdjęcia są w załączniku.
  • REKLAMA
  • #2 21943054
    maks1239
    Poziom 6  
    Rezystor z oznaczeniem 30B ma wartość 2kΩ, jest on kodowany w systemie EIA-96.
    O reszcie nic nie wiem ale nie wydaje mi się żeby błąd był spowodowany tymi brakującymi elementami. Nie ma śladów wypalenia ani nikt tam nie grzebał żeby je wyrwać. Często producenci robią jedną płytkę pod kilka wersji urządzeń i zostawiają puste miejsca.
  • #3 21943378
    ardi_ma
    Poziom 2  
    >>21943054

Dziękuję za odpowiedź i za określenie wartości rezystora.

Jeśli chodzi o brakujący element oznaczony jako DNP – to ma sens. Mam jednak kilka pomiarów napięcia, które moim zdaniem mają większy związek z usterką:

**Pomiary wykonane przy włączonym urządzeniu (wyświetlającym kod E01):**
    - Szyna 5 VDC: 4,99 V ✓ (w normie)
    - Linia ADC: 4,31 V (moim zdaniem nienormalnie wysokie napięcie)
    - Linia NTC1: ~47 mV (prawie zero)
    - Linia NTC2: ~48 mV (prawie zero)

**Czego bym się spodziewał:**
    Przy sprawnych czujnikach NTC (~200 kΩ w temperaturze pokojowej) i napięciu zasilania 5 V linie NTC powinny wskazywać wartości w przedziale 1–3 V, w zależności od rezystorów dzielnika napięcia. Zamiast tego wskazują wartości bliskie zeru.

Jeśli się nie mylę, wartość na linii ADC wynosząca 4,31 V (bliska 5 V) sugeruje, że mikrokontroler nie wykrywa żadnego sygnału z czujników – tak jakby czujniki były odłączone.

**Sprzęt, którego sprawność została już zweryfikowana:**
    - Oba czujniki NTC: ~200 kΩ ✓
    - Złącza CN1/CN2: dobrze zamocowane ✓
    - Wszystkie bezpieczniki termiczne: ciągłość ✓
    - Główny bezpiecznik F1 (T2A/250 V): nienaruszony ✓
    - Oprogramowanie układowe: zaktualizowane za pomocą aplikacji VeSync ✓

Czy napięcie bliskie zeru na liniach NTC1/NTC2 może wskazywać na awarię konkretnego elementu? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
REKLAMA