logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Amica ZIM448E - błąd poboru wody, aqua-stop działa, płaszcz się nie napełnia

Tailsy 26 Lip 2026 23:46 126 10
REKLAMA
  • #1 21945470
    Tailsy
    Poziom 15  
    Ocena: 57
    Witam serdecznie, zwywarka Amica ZIM448E, odziedziczona razem z mieszkaniem. Wiem że to szrot, ale fajnie by było chociaż na jakiś czas doprowadzić ją do działania.
    Pierwsze oględziny - nakrętka od soli cała oblepiona zastygniętą solą, ale oring wygląda OK. Po wyczyszczeniu i starcie programu zmywarka spuszcza wodę, po chwili zawór aqua stop zaczyna buczeć, ale zmywarka nie napełnia się. Po paru minutach wywala błąd poboru wody.

Po demontażu bocznej obudowy stwierdziłem lekki wyciek wody na łączeniu węża dopływowego (niebieski, na zdjęciu jest już po odłączeniu). Płaszcz wody był napełniony w 3/4, poziom wody nie zmienia się, brak przepływu.

Amica ZIM448E - błąd poboru wody, aqua-stop działa, płaszcz się nie napełnia

Po odkręceniu korka od soli, płaszcz wodny opróznił się, wylała się słona woda, jednak nie chciał się ponownie napełnić mimo ząłaczania się aqua stopu.
    Po odłączeniu węża dopływowego od płaszcza w momencie załaczenia się zaworu woda wycieka z węża. Czyli aqua stop działa, ale płaszcz się nie napełnia.

Nie wiem czy to ma znaczenie, ale na zaworze widocznym na zdjęciu (z fioletowymi kabelkami) nie pojawia się żadne napięcie.

Proszę o wskazówkę, co sprawdzić dalej.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21945695
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3753
    Wąż aqua stop daje mocne ciśnienie wody czy tylko woda się sączy jak to napisałeś?
  • #3 21945749
    Tailsy
    Poziom 15  
    Ciężko określić bo ani to sączenie, ani wielki "wytrysk". Moja intuicja oparta na zerowym doświadczeniu mówi ze jest raczej OK.
    Amica ZIM448E - błąd poboru wody, aqua-stop działa, płaszcz się nie napełnia Amica ZIM448E - błąd poboru wody, aqua-stop działa, płaszcz się nie napełnia

Po zdemontowaniu płaszcza chyba odkryłem główny problem: jego zwężający się kanalik jest zaczopowany kamieniem:

Zbliżenie przezroczystego elementu z kanalikiem i osadem; widoczny zaczopowany fragment
  • REKLAMA
  • #4 21945754
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Elektrozawór węża nadal brzęczy bo strumień wody jest słaby? Zator w płaszczu oczywiście też trzeba usunąć
    .
  • #5 21945784
    Tailsy
    Poziom 15  
    >>21945754
    Płaszcz został gruntownie odkamieniony. Sprawdziłem zawór do którego podczepiona jest zmywarka i ciśnienie jest wysokie.
    Za zaworem aqua stop ciśnienie jest takie jak na zdjęciu.

Po odkamienianiu zmywarka dalej nie działa: obecnie napełnia się (widać wodę na dnie), wszystko spuszcza. Ponownie się napełnia, ponownie wszystko spuszcza. I wyrzuca ten sam błąd poboru wody.
  • REKLAMA
  • #6 21945787
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Z zaworu nadal wydobywa się dźwięk brzęczenia, bzyczenia? Jeśli tak to wąż do wymiany. Zbyt niskie ciśnienie powoduje przekroczenie czasu napełnienia. Wodę wypompowuje z powodu wykrycia przez sterownik awarii.
  • REKLAMA
  • #7 21945792
    Tailsy
    Poziom 15  
    >>21945787
    Tak, słychać bzyczenie elektromagnesu jak zawór jest otwarty. To nie jest normalne? Myślałem, że ten zawór jest w spoczynku zamknięty i przez cewkę musi płynąć stale prąd żeby utrzymać zawór otwarty.
    Na dnie w momencie kiedy zmywarka rezygnuje z napełniania jest ok 2cm wody. Może to problem z czujnikiem poziomu wody?

Dzięki wielkie za dotychczasową pomoc.

Dodano po 1 [minuty]:

Załączam film z telefonu z nagraniem, jakie jest ciśnienie.
  • #9 21945887
    Tailsy
    Poziom 15  
    >>21945873

Turbinka wydawała się poruszać bez problemu nawet przed rozpoczęciem odkamieniania. Natomiast stało się coś dziwnego, zacząłem mierzyć piny przepływomierza no i napięcie podczas przepływu wody wynosiło ~1,6V i skakało, więc raczej zgodnie z przewidywaniami. Podczas tego pomiaru zmywarka stwierdziła że jednak się napełniła i rozpoczyła program. Od tego czasu jest OK, uruchomiłem kilka programów i wszystko wydaje się działać.

Patrząc na ten temat: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3851497.html takie objawy by były przy niepodłaczonym przepływomierzu, ale na pewno podłaczyłem ten kabelek. Jedyne co mi przychodzi do głowy, że nie było dobrego styku, mimo że nie ma widocznej korozji. Albo problem był w hydrostacie i sam się na jakiś czas rozwiązał.

Wąż mogę chyba wykluczyć, bo jak teraz działa to widzę, że napelnia się do tego samego poziomu co wcześniej, kiedy rezygnowała i spuszczała wodę. Wody jest dużo.
  • #10 21945895
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Dmuchnij jeszcze w wężyk hydrostatu czy nie ma wyczuwalnych oporów w przepływie powietrza. Dziwi mnie tylko dźwięk cewki elektrozaworu. One pracują bez dźwięku zasadniczo.
  • #11 21947485
    Tailsy
    Poziom 15  
    Buczenie jest ciche i w normalnym przypadku zagłusza je woda. Brzmi trochę jak transformator, dźwięku normalnie nie słychać przy zamkniętej szafce pod zlewem. Ale jeżeli odnotuję jakieś problemy w napełnianiu i działaniu, jako kolejne wymienię ten wąż.

Zmywarka po odetkaniu płaszcza wodnego wydaje się działać prawidłowo. Wymieniłem zaciski na wężach na nowe i nie widać żadnych wycieków. Wychodzi na tom, że jeszcze się jeszcze trochę pomęczymy z tym bublem - zanim przerdzewieje do końca.

Dzięki za pomoc!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W zmywarce Amica ZIM448E występował błąd poboru wody: aqua-stop buczał, ale urządzenie nie napełniało się prawidłowo i po kilku minutach zgłaszało awarię. Początkowo podejrzewano słabe ciśnienie, zator w wężu lub problem z hydrostatem, jednak po demontażu wykryto silne zakamienienie i częściowe zatkanie zwężki w płaszczu wodnym. Po gruntownym odkamienieniu płaszcza, sprawdzeniu ciśnienia oraz obserwacji przepływomierza zmywarka zaczęła poprawnie rozpoznawać napełnienie i uruchamiać programy. Dodatkowo wymieniono zaciski na wężach i usunięto wycieki; urządzenie wróciło do działania, choć zastrzeżono możliwość dalszych problemów ze względu na zużycie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA