logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Retrofit PV CellX Home Fit+ 5,12 kWh - czy wystarczy dla gospodarstwa 3-osobowego?

Beata_r3 21 Lip 2026 16:43 153 2
  • #1 21942584
    Beata_r3
    Poziom 1  
    Cześć 🙂
    Jestem na etapie zakupu zestawu do samodzielnego montażu magazynu energii do falownika sieciowego - chodzi o zestaw Retrofit PV CellX Home Fit+ z magazynem 5,12 kWh.
    Zastanawiam się jednak, czy pojemność 5,12 kWh będzie wystarczająca. Dom jest jednorodzinny, mieszkają w nim 3 osoby. Nie wiem, czy taki magazyn sprawdzi się w codziennym użytkowaniu, czy może lepiej od razu dokupić drugą jednostkę i zwiększyć pojemność.
    Jakie są Wasze doświadczenia? Czy ktoś korzysta z magazynu o pojemności 5,12 kWh w podobnym gospodarstwie domowym? Czy z perspektywy czasu wybralibyście większą pojemność?
    Będę wdzięczna za każdą opinię i wskazówkę. 🙂

Retrofit PV CellX Home Fit+ 5,12 kWh - czy wystarczy dla gospodarstwa 3-osobowego?

AI: Jakie macie średnie zużycie energii - najlepiej roczne w kWh z rachunków oraz orientacyjnie dzienne/ nocne? Czy w domu jest ogrzewanie elektryczne, pompa ciepła, bojler, indukcja, klimatyzacja albo ładowanie auta?
    Ok. 3 000 kWh/rok
    AI: Jaką moc ma instalacja PV i falownik oraz jaki jest główny cel magazynu: zwiększenie autokonsumpcji, zasilanie awaryjne, wykorzystanie taryfy dynamicznej/G12, czy coś innego?
    3,5 kWp, falownik sieciowy
  • #2 21942589
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 392
    Nie wystarczy taki magazyn 5KWh kup przynajmniej 15KWh.
  • #3 21942934
    Svatevit
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Mam 10 i żałuję że nie 15 albo 20.
REKLAMA