logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy opłaca się montować fotowoltaikę z magazynem w nowym domu 250m2?

jajcekts 14 Lip 2024 08:23 6996 150
Najlepsze odpowiedzi

Czy w nowym domu 250 m² ogrzewanym pompą ciepła opłaca się montować fotowoltaikę z magazynem energii i jak dobrać moc instalacji oraz baterii?

Tak, ale głównie jako sposób na obniżenie i ustabilizowanie rachunków, a nie na pełną niezależność — zimą sama fotowoltaika nie pokryje ogrzewania domu, bo produkcja jest wtedy zbyt mała [#21154099][#21154160] Na start sensowny jest układ około 10 kWp paneli z magazynem około 15 kWh, a przy większym budżecie można myśleć o rozbudowie do ok. 20 kWp; w dyskusji padł też przykład kosztu całości rzędu 40–50 tys. zł i rocznej produkcji ok. 17 MWh [#21154099] Największy sens daje maksymalizacja autokonsumpcji: w dzień ograniczać pompę ciepła do bieżącej nadwyżki PV, a niedobory dogrzewać nocą w taryfie G12/G12W, bo depozyt z net-billingu pokrywa tylko koszt energii, nie opłat dystrybucyjnych [#21154099][#21154160] Nie licz na zachodnią ekspozycję jako główne źródło prądu zimą, bo w lutym i październiku daje mizerne uzyski; lepiej dobierać układ paneli pod większą autokonsumpcję w ciągu dnia [#21153588] Magazyn ma największy sens jako dobowy bufor i UPS, a nie sezonowy magazyn na ogrzewanie, więc opłacalność rośnie przy dużym zużyciu własnym i dobrze ustawionej automatyce [#21166175][#21167430]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 21153586
    jajcekts
    Poziom 5  
    Cześć,

Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć, czy w nowo wybudowanym domu przy dzisiejszych realiach opłaca się montować fotowoltaikę z magazynem?

W domu wszystko na prąd. Powierzchnia 250m2 po podłodze. Pompa ciepła Bosch 11kW pow-woda. Podłogówka w całym domu. Bardzo dobra izolacja, ale bardzo dużo szyb w całym domu i wysoki salon. Klimatyzacja kanałowa z rekuperacją 5kW. 4 domowników. Nie chodzi o zarabianie na nadprodukcji, w domu jeszcze nie mieszkam, ale czy jest ekonomiczne uzasadnienie montażu fotowoltaiki z magazynem w celu obniżenia/ustabilizowania rachunków?

Jeśli jest to ekonomicznie uzasadnione, to:

1. Jak to wstępnie zbilansować? Według mnie roczne zużycie będzie w okolicach 12000kWh (ale mogę się mylić). Ile paneli, jaki magazyn? Mam możliwość montażu na dachu skośnym 40 stopni na południe około 10 paneli i na zachód 30 paneli.
    2. Podłączać się do sieci falownikiem w celu wysyłania nadprodukcji (tu myślę tylko i wyłącznie o cenie energii kupionej, wg mnie cena energii kupionej w taryfie dla podłączonych będzie mniejsza niż w taryfie normalnej, gdybym się nie podłączył).
    3. Budżet duży się znajdzie, jeśli tylko będzie to miało ekonomiczny sens.
    4. Czy to się zwróci kiedykolwiek przed wymianą paneli, zanim stracą swoją sprawność, a akumulatory pojemność?

Ogólnie jestem zielony i jeśli coś tu nie gra, to z góry przepraszam.

Dziękuję i pozdrawiam, sorry za brak PL liter.
  • #2 21153588
    michal.zd
    Poziom 31  
    Ocena: 274
    Przede wszystkim, z wyliczeń musisz odjąć zużycie w miesiącach zimowych, praktycznie bez listopada, grudnia stycznia i połowy lutego. Wówczas bowiem pv daje jakieś ochłapy energii i to sporadycznie.
    Więc z rocznego zużycia odejmij zużycie na ogrzewanie i podaj jeszcze raz.
    Pv musisz obliczyć na max zużycie własne ale w okresie wiosna-wczesna jesień.
    Na ciemne miesiące to wyłącznie możesz liczyć ew depozyt ze sprzedaży nadwyżki.
    Jeśli liczysz na to, że będziesz miał własną energię na ogrzewanie, to niestety ale nie.

Dodano po 3 [minuty]:

jajcekts napisał:
    cena energii kupionej w taryfie dla podlaczonych bedzie mniejsza niz w taryfie normalnej gdybym sie nie podlaczyl
    skąd taki wniosek? Cena jest taka sama, czy masz czy nie pv.
    Po prostu za wprowadzenie do sieci, dostaniesz kwotę wg ceny RCE. Kupujesz w tej samej cenie co teraz.

Dodano po 5 [minuty]:

jajcekts napisał:
    zachod 30

Nie masz możliwości odwrotnie? Kierunek zachodni daje mizerne wielkości energii w lutym i październiku kiedy to właśnie można ją użyć do pc.
    Wiem bo mam podobny kierunek, południowy-zachód, praktycznie w lutym i październiku po 15stej to tylko ćwierć możliwości i szybko spada
  • #3 21153956
    jajcekts
    Poziom 5  
    michal.zd napisał:
    Więc z rocznego zużycia odejmij zużycie na ogrzewanie i podaj jeszcze raz.

Granica 8000 kW bez ogrzewania

michal.zd napisał:
    skąd taki wniosek? Cena jest taka sama, czy masz czy nie PV.

Mam takie przeczucie, że w tym kierunku to będzie szło w celu zniechęcenia do off grid lub ominieciu jakiegoś podatku, który wcześniej lub później wprowadzą.

michal.zd napisał:
    Nie masz możliwości odwrotnie?

Mam na wschód około 15 szt. pewnie by weszło.

michal.zd napisał:
    Jeśli liczysz na to, że będziesz miał własną energię na ogrzewanie, to niestety ale nie

A jak zrobić instalację o mocy 30 kW i żyć z nadwyżki w zimę?
  • #4 21153965
    michal.zd
    Poziom 31  
    jajcekts napisał:
    A jak zrobić instalację ze 30kw i żyć w zimę z nadwyżki

wyliczyłeś opłacalność? 10 lat zwrotu to nie inwestycja.
    Obecnie najlepiej wychodzi PV w okolicy właśnie takiego "letniego" zużycia. Jak to się rozwinie dalej z cenami RCE trudno przewidzieć.
    Fajnie wygląda opcja magazynowania w południe i sprzedaży do sieci wieczorem, kiedy cena jest x3 wyższa. Ale to katorga dla akumulatorów.
  • #5 21153969
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 389
    Pewnie że się opłaca zakładać fotowoltaikę z magazynem energii ,teraz panele są tanie i magazyny też tanieją .
  • #6 21153989
    jajcekts
    Poziom 5  
    Tech132 napisał:
    Pewnie że się opłaca zakładać fotowoltaikę z magazynem energii ,teraz panele są tanie i magazyny też tanieją .
    A możesz przedstawić to na cyfrach lub rozwinąć? Bo tyle to mogę na broszurce reklamowej przeczytać.

Dodano po 1 [minuty]:

michal.zd napisał:
    Wyliczyłeś opłacalność? 10 lat zwrotu to nie inwestycja
    Nie i miałem nadzieje, że ktoś to liczył i się wypowie na jakimś cyferkowym przykładzie.

Dodano po 1 [minuty]:

michal.zd napisał:
    10 lat zwrotu to nie inwestycja
    Dla mnie to właśnie inwestycja i to najlepsza, bo długoterminowa tylko czy się ekonomicznie spina, to jest pytanie...
  • #7 21153994
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21154053
    Tech132
    Poziom 29  
    Teraz kupisz panele 10kWp z falownikiem hybrydowym 10kW i magazynem 5kWh za 25 tyś.
    Oczywiście montaż we własnym zakresie.
  • #9 21154095
    jajcekts
    Poziom 5  
    napisał:
    Za takie usługi się płaci

Jeśli będzie trzeba to zapłacę.
    Jest to forum więc mogę grzecznie zapytać o co chcę.

napisał:
    którą wyczytałeś w broszurce

Wyczytałem, a Ty na czym bazujesz swoją wypowiedzią że się opłaca? Skoro jesteś taki obeznany w temacie to się wypowiedz rzeczowo. Ja na innych forach pomagam ludziom w temacie na którym się znam a na czym się nie znam to nie piszę.

Dodano po 2 [minuty]:

Tech132 napisał:
    Teraz kupisz panele 10KWp z falownikiem hybrydowym 10KW i magazynem 5KWh za 25 tyś. oczywiście montaż we własnym zakresie .

Ja myślałem o instalacji 10-15kw i bateria min 22kw lub 30kw. Ale czy to ma ekonomiczne uzasadnienie?
  • Pomocny post
    #10 21154099
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21154121
    Tech132
    Poziom 29  
    jajcekts napisał:
    Ja myślałem o instalacji 10-15kw i bateria min 22kw lub 30kw. Ale czy to ma ekonomiczne uzasadnienie?
    Instalację możesz rozbudować. Ja zaczynałem od 1kWp dziesięć lat temu, a teraz ma 20kWp i magazyn 30kWh LiFePo4 i dalej go będę rozbudowywał.
  • #12 21154122
    jajcekts
    Poziom 5  
    BBElektrotechnik napisał:
    to co się wydarzy zimą to głównie kwestia sterowania pompą

Co masz na myśli w zimę jak nie ma produkcji, zostaje tylko obniżenie temperatury w pomieszczeniu??

podłączy pompę pod falownik przez HA.

Czy jakaś firna nontuje to z Home Assistance tak hak jak piszesz czy trzeba samemu szukać?

Zamontowałbyś instalację pokroju 10kWp paneli, gdzieś z 15kWh magazyn, w ten sposób spełnisz wymagania dotacji MP6 i część kasy wróci, wtedy dobudujesz kolejne 5-10kWp paneli.

Mogę montować całość za jednym zamachem.

mamy 2kW nadwyżki z PV to limitujemy sprężarkę do 2kW

Rozumiem ze to właśnie robi HA, czy jest jakieś inne smart sterowanie bezpośrednio z fownika lub dołożyć jakis energy manger?

falowniki Deye 20kW

Jak wypada Deye do Froniusa - tek wiem ze fronius nie ma 20kW w ofercie
  • #13 21154128
    Tech132
    Poziom 29  
    jajcekts napisał:
    falowniki Deye 20kW

Jak wypada Deye do Froniusa - tek wiem ze fronius nie ma 20kW w ofercie

Deye nisko napięciowy jest tylko do 12KW 3 fazy ,później zaczynają się wysokonapięciowe.
  • #14 21154131
    jajcekts
    Poziom 5  
    nie wysyłamy mocy do sieci ani jej nie pobieramy,

Może głupie pytaniem ale tak jak pisałem trochę zielony jestem ale skoro nie wysyłam to skąd mam nadwyżki?

Dodano po 2 [minuty]:

Tech132 napisał:
    Deye nisko napięciowy jest tylko do 12KW 3 fazy ,później zaczynają się wysokonapięciowe.

A powinienem montować niskonapięciowe?

Myślałem o magazynie BYD z froniusem.

Dodano po 2 [minuty]:

spełnisz wymagania dotacji MP6

Czy podali wymagania stosunku magazynu do instalacji?
  • #15 21154141
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 21154144
    michal.zd
    Poziom 31  
    jajcekts napisał:
    myślałem o instalacji 10-15kw i bateria min 22kw lub 30kw

Do zgłoszenia moc instalacji jest sumą pv i magazynu. Będzie to 20 do 45kW, a jest ona limitowana mocą przyłączeniową jaką masz w umowie. To jest limit, broniący sieć przed nadmiarem energii.
    Dla mnie jest to i tak bezsensowna inwestycja. Ceny energii elektrycznej lekko spadają również zimą, natomiast rosną ceny dystrybucji, na co nie poradzisz. Depozyt pokryć może jedynie koszty energii.
  • #17 21154154
    jajcekts
    Poziom 5  
    napisał:
    To są założenia, że sam założysz moduły, sam zmontujesz magazyn, sam skonfigurujesz, zgrasz pompę z HA. Sam wypełnisz wnioski.

Wnioski może i dam radę po 15 korektach wypełnić, ale resztę to mogę zapomnieć.
    Chętnie poznam ofertę firmy godnej polecenia ile takie coś kosztuje, bo integracja z HA i zarządzanie przepływem w zależności od cen to byłoby coś.
    Np. falownik bierze cenę z neta i na jej podstawie wie, czy lepiej pompować do magazynu czy do sieci, a może nawet rozładować magazyn i sprzedać - ale nie wiem, czy coś takiego jest możliwe???
  • #18 21154157
    michal.zd
    Poziom 31  
    Przy takim zużyciu fotowoltaika Ci się opłaci

Ale przy założeniu max konsumpcji wlasnej. Magazyn pomoże w tym, lecz na zimę trudno jednoznacznie doradzić cokolwiek. Za dużo się zmienia ostatnio. Ceny RCE, również zakup. Ktoś dobrze radził, weź max 10kWp, pozwoli to na dotacje.
    Potem sobie dołożysz.
  • #19 21154159
    jajcekts
    Poziom 5  
    michal.zd napisał:
    limitowana mocą przyłączeniową jaką masz w umowie
    czy można zwiększyć moc wrqz z rozbudową magazynu?
    Mogą się nie zgodzić?
  • Pomocny post
    #20 21154160
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 21154164
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 21154165
    jajcekts
    Poziom 5  
    michal.zd napisał:
    Ktoś dobrze radził, weź max 10kWp, pozwoli to na dotacje.

MP6.0 instalacja do 20kWp i obowiazkowy magazyn x 1.5 czyli 35kW
  • #23 21154171
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 21154176
    jajcekts
    Poziom 5  
    Czyli za dnia musisz ograniczyć moc pompy do mocy nadwyżki PV

Czyli czasem a nawet czesto w grudzień- styczeń do 0 lub okolice 0.

A skąd jesteś?

Poznań

końca możesz. Chyba że nie chcesz brać dotacji, ale szkoda tak nie kasować darmowych 30-40 tysięcy Twój wybór.

MP6.0 gdzieś wyczytałem ze instalacja 20kaWp i oboaiazek magazyn x1.5 instalacji czyli 35kW.
    Przykładowo jakbyś miał auto elektryczne to możesz kupić ładowarkę również z regulacją mocy ładowania, i dać kontrolę nad mocą falownikowi w taki sam sposób - nadprodukcja by leciała do samochodu elektrycznego bez wysyłania ani pobierania czegokolwiek z sieci, a w nocy HA pozwala ładowarce łądować pojazd z sieci za niższą cenę.

O czymś takim właśnie myślałem.

Reszta mnie nie interesuje, nie pilnuję tego, nie myję paneli, tylko raz w roku zrobię przegląd.

Oczywiście ja też tak chcę 😀
  • Pomocny post
    #25 21154190
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 21154195
    jajcekts
    Poziom 5  
    Takie coś jest już gotowe Znam osobę która taki system opracowała i oferuje go innym. Skomplikowana rzecz, płatna, ale również generuje dodatkowe zyski.

Ale ja nawet nie chcę za darmo 😂😂
    Mozna ewentualnie namiar prosić?

Dodano po 3 [minuty]:

Dla mnie za daleko, ale mogę dać Ci kontakt do kogoś kto Ci zamontuje całość.

Bardzo proszę

Także jak chcesz magazyn 15kWh

Czy to by był złoty środek czy jednak im wieksza bateria tym lepiej i montowac magazyn 35 kWh?

Dodano po 4 [minuty]:

Czyli falownika 20kW, 20kWp paneli i poniżej 20kW baterii i mamy instalację 20kWp

A jesli mamy z powyższymi założeniami 35kWh baterii?
  • #27 21154214
    michal.zd
    Poziom 31  
    >>21154165
    Aa to dużo lepiej niż ja miałem.
  • #28 21154239
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 21154266
    jajcekts
    Poziom 5  
    Ale jak bierzesz pod uwagę robienie go samemu, czyli kupno ogniw od Chińczyków, kupno BMSu, balansera, to taka bateria wyjdzie za okolice 12-14 tysięcy.

Czy jakość i bezpieczeństwo tego będzie na porównywalnym poziomie co fabryczny np BYD?

2 Deye 12kW równolegle i i miałem 24kW i 4 MPPT

Czy 4 MPPT są potrzebne żeby podpiąć 4 stringi czy o co kaman?
    Uważasz że politycy i urzędnicy jakkolwiek się nad tym zastanowili od strony elektrycznej?

Zdecydowanie nie 😂😂😂

Deye 12kW

Brzmię jak stara płyta ale jak wypadnie Fronius 12 gen24 w porównaniu?

Dodano po 2 [minuty]:

Kontakt do montera wyślę Ci na PW tylko muszę coś z nim wyjaśnić.

Ok
  • #30 21154284
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię opłacalności montażu systemu fotowoltaicznego z magazynem energii w nowo wybudowanym domu o powierzchni 250 m², z pełnym zasilaniem elektrycznym. Użytkownicy zwracają uwagę na różne aspekty, takie jak sezonowe zużycie energii, efektywność paneli w zimie oraz możliwości bilansowania energii. Wskazano, że instalacja PV może być korzystna, zwłaszcza przy dobrym doborze paneli i magazynu, a także przy odpowiednim zarządzaniu energią. Wskazano na potrzebę analizy rocznego zużycia energii oraz możliwości podłączenia do sieci. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi falownikami, akumulatorami oraz systemami zarządzania energią, podkreślając znaczenie optymalizacji zużycia energii oraz kosztów związanych z instalacją.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA