logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PV off-grid 3 kW/3F bez oddawania: falownik, magazyn 10-15 kWh, bypass

srasquash 31 Maj 2026 12:00 414 8
  • #1 21912929
    srasquash
    Poziom 2  
    Cześć, proszę Was o pomoc w stworzeniu instalacji PV offgrid.
    Jakie mam założenia:
    - nie chcę zmieniać umowy ani licznika,
    - nie chcę oddawać prądu do sieci,
    - chcę w okresie letnim możliwie nie pobierać prądu z sieci, przez co spadną mi rachunki za prąd.

Zużywam średnio 700-800 kW na 2 miesiące.

Chciałbym stworzyć instalację offgrid (tak zakładam :) ) o mocy, powiedzmy, 3 kW (mam pomieszczenie gospodarcze o spadzie 15% i wielkości 3,8 m x 4 m).
    Chciałbym na niego "wrzucić" panele i podłączyć je tylko pod magazyn 3-fazowy (średnie moje zużycie to ok. 12 kW dziennie, chociaż w niektóre dni i 20 kW zejdzie) o wielkości 10-15 kW.

W dni słoneczne chciałbym, aby energia była produkowana, szła na dom oraz magazyn, ale aby nie było możliwości oddania nic do sieci (licznik jednokierunkowy).
    Na noc wystarczy zgromadzony zapas z magazynu, więc pobieranie z sieci będzie zerowe.

Co do mocy maksymalnej (przy włączonych klimatyzacjach i pompie do basenu) może to być pewnie i 6-8 kW na godzinę.

Chciałbym, abyście pomogli mi dobrać moc inwertera, panele oraz jakiś automatyczny bypass, który w razie gdyby moc magazynu była za mała bądź gdyby nie było w nim energii, przełączył na pobór z sieci.

Pytanie, czy jest sens kupić mocniejszy falownik do 3 kW paneli, aby móc nie brać z sieci w razie większego obciążenia?

P.S. widziałem tutaj na forum podobne tematy, natomiast żaden nie pokrywał idealnie mojego przypadku, a nie ukrywam, jestem laikiem i chciałbym zrobić to dobrze :)
    Pozdrawiam serdecznie
    Czy chcesz zasilać z tej instalacji cały dom 3-fazowo, czy tylko wybrane obwody/urządzenia (np. klima, pompa basenu, lodówka itp.)? Jeśli cały dom, to podaj proszę też, jakie masz największe odbiorniki 1F/3F i ich moce.
    Chciałbym zasilać cały dom 3-fazowo - mam 2 multisplity po 3 klimatyzacje każdy (razem może max 3/4 chodzą), pompę do basenu, a reszta to standardowe urządzenia domowe (lodówka, tv itp.)
    Jaki masz kierunek dachu/powierzchni pod panele, czy występuje zacienienie i czy te 3,8 x 4 m to realna powierzchnia użytkowa pod moduły? To ważne, bo od tego zależy, czy 3 kW paneli w ogóle się zmieści i jaki będzie uzysk latem.
    Kierunek dachu na budynku gospodarczym to południe, zacienienie delikatne około godziny, półtorej pomiędzy 17-18:30
    6 paneli około 500, 540 W się powinno zmieścić.
  • #2 21912943
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 494
    Falownik hybrydowy minimum 10kW skoro
    srasquash napisał:
    Co do mocy maksymalnej (przy włączonych klimatyzacjach i pompie do basenu), może to być pewnie i 6-8kw na godzinę
    .
    srasquash napisał:
    Chciałbym stworzyć instalację offgrid (tak zakładam ) o mocy powiedzmy 3kw

Wówczas tylko wydzielone obwody do obciążenia max 3kW.
    srasquash napisał:
    Pytanie, czy jest sens kupić mocniejszy falownik do 3kw paneli aby móc nie brać z sieci w razie większego obciążenia?

Przy większym obciążeniu falownik się wyłączy, falownik dobiera się do obciążenia.
  • #3 21912989
    srasquash
    Poziom 2  
    >>21912943 czyli trudna sprawa :( Jak mogę zrobić aby jednak taka moc szła na dom? Nie wiem - 2 falowniki - jeden zasilający dom z pv + ładujący magazyn, a drugi tylko z magazynu biorący i odrzucający brakującej mocy temu pierwszemu? Czy takie coś jest możliwe, albo jakoś inaczej? No i kwestia bypass jak to zrobić
  • #4 21912993
    techlock
    Poziom 33  
    Falownik hybrydowy wszystko ogarnie. Musi mieć funkcję zero export, żeby nic nie szło do sieci.
  • #5 21913001
    srasquash
    Poziom 2  
    >>21912993 Czyli potrzebuję falownik hybrydowy 10 kW i taki ogarnie te potrzeby, o których piszę, tak? Masz jakiś model konkretny może? Oczywiście o resztę komponentów też bym prosił :)
  • #6 21913012
    techlock
    Poziom 33  
    Falownik hybrydowy o mocy 10kW pobiera na potrzeby własne około 200Wat. Po zmierzchu tą energię pobierze z sieci lub z magazynu energii (ME). 4,8kW/dobę dodatkowej energii x 30 dni = 144kWh / miesiąc -> 1728kWh rocznie.
    Szacunkowo tylko połowa tej energii będzie z PV, czyli około 864kWh dodatkowej energii pobranej przez hybrydę.
    3 kWp w panelach wygeneruje rocznie około 3000kWh energii, co daje oszczędność na poziomie 2136kWh rocznie.
    Falownik hybrydowy w zależności od konstrukcji oraz ustawień niedobory energii na obciążeniu będzie uzupełniać z ME lub z sieci, a po wyczerpaniu ME i jednoczesnym braku energii z PV przełączy się na pełen bypass.

Policz stopę zwrotu takiej inwestycji.
    Koszt całej instalacji.
    ME niskonapięciowy powinien mieć pojemność co najmniej 20kWh przy ogniwach LFP (prąd poboru nominalnie 0,5C) jak chcesz maksymalnie obciążyć 8kW.
  • #7 21913314
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 716
    @srasquash ,

Był niedawno tu taki wątek, co prawda wyszedł w innym temacie w związku ze zmianą koncepcji autora.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4172758-30.html#21899567

W skrócie, falownik hybrydowy deye, dedykowany magazyn do niego i panele.

Ps.3kWp w panelach to stanowczo za mało dla takiej mocy jaką potrzebujesz i Twojego zapotrzebowania na prąd.

A jeśli 3kWp to max.co zmieścisz to montuj mikroinwertery w on-gridzie i masz bajecznie prostą instalacje z bilansowaniem godzinowym i międzyfazowym.
  • #8 21913435
    michal.zd
    Poziom 31  
    Ocena: 274
    michalPV napisał:
    A jeśli 3kWp to max.co zmieścisz to montuj mikroinwertery w on-gridzie i masz bajecznie prostą instalacje z bilansowaniem godzinowym i międzyfazowym.

Przychylam sie do tej propozycji. Najprościej i najtaniej. Nie martwisz się chwilowym większym obciążeniem, PV zawsze da z siebie wszystko.
    Ale jeśli chcesz mieć własne zasilanie po zmierzchu, to pozostaje hybryda lub off-grid.
    Ps hybrydę również zgłosiłbym do OZD i do ministerstwa po te kilkanaście tyś PLN.

Dodano po 1 [minuty]:

srasquash napisał:
    Jakie mam założenia:

skąd ta niechęć? To niewiele kosztuje, potrzebny tylko elektryk do podpięcia do sieci i podpisania papierka.
  • #9 21913453
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 716
    michal.zd napisał:
    srasquash napisał:
    Jakie mam założenia:

skąd ta niechęć?

a pewnie z tego samego powodu co ja miałem na początku mojej przygody z PV w 2022r.
    czyli po prostu ideologia off-grid i straszenie on-gridem

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy instalacji PV off-grid dla domu bez zmiany umowy i licznika oraz bez oddawania energii do sieci. Założeniem jest wykorzystanie paneli o mocy około 3 kW na dachu gospodarczej konstrukcji, współpraca z trójfazowym magazynem energii 10–15 kWh oraz zasilanie odbiorów domowych tak, aby w dzień energia z PV pokrywała bieżące zużycie i ładowała akumulatory, a nocą dom był zasilany z magazynu. Wymagany jest brak eksportu do sieci, najlepiej z licznikiem jednokierunkowym, oraz możliwość pokrycia chwilowych obciążeń rzędu 6–8 kW przy pracy klimatyzacji i pompy basenowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA