logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brother HL-L3240CDW - Retry by USB, brak połączenia przy aktualizacji firmware

druksy 21 Lip 2026 22:44 81 3
REKLAMA
  • #1 21942824
    druksy
    Poziom 2  
    Dzień dobry,

Mam problem z drukarką Brother HL-L3240CDW. Po jej uruchomieniu na wyświetlaczu pojawia się komunikat „Retry by USB”.

Uznałem, że problem może być związany z firmware, dlatego pobrałem ze strony Brothera narzędzie do jego aktualizacji. Po uruchomieniu programu podłączyłem drukarkę do laptopa przez USB, jednak po wybraniu urządzenia w updaterze pojawia się komunikat o braku połączenia z drukarką i prośba o sprawdzenie połączenia USB lub sieci Wi-Fi.

Dodatkowo drukarka w Menedżerze urządzeń jest wykrywana jako Brother HL-L3220CDW, a nie HL-L3240CDW.

Próbowałem zmieniać porty we właściwościach drukarki w systemie Windows, usuwałem i dodawałem ją ponownie, korzystałem z różnych portów USB, jednak nic nie pomogło.

Podczas jednej z prób aktualizacji firmware pojawił się również komunikat, że drukarka jest zajęta. Zauważyłem wtedy, że w kolejce wydruku znajdował się dokument o nazwie PrintersDataRoute.

Szczerze mówiąc, skończyły mi się już pomysły. Może ktoś spotkał się z podobnym problemem lub wie, co jeszcze można sprawdzić? Będę bardzo wdzięczny za każdą wskazówkę.
    AI: Z jakiej dokładnie wersji Windows korzystasz i czy instalowałeś pełny pakiet sterowników/narzędzi Brother dla HL-L3240CDW ze strony producenta, czy tylko sterownik dodany automatycznie przez system?
    Windows 11, pakiet narzędzi od producenta
    AI: Czy komunikat „Retry by USB” pojawił się po konkretnej sytuacji, np. przerwanej aktualizacji firmware, zaniku zasilania, resecie drukarki, czy drukarka od początku zachowuje się w ten sposób?
    Ten komunikat jest od podłączenia drukarki do prądu, nie da się nic klikac ani drukarka się nie inicjalizuje.
  • REKLAMA
  • #2 21942834
    dr.master
    Poziom 39  
    Ocena: 926
    Do zrobienia.
    Ma złącze usb żeby włożyć pendrive albo karte pamięci?
  • REKLAMA
  • #3 21942837
    druksy
    Poziom 2  
    >>21942834 Niestety nie ma USB, ma tylko USB B i WLAN, nie da się jakoś wstrzyknąć firmware? Za pomocą jakiegoś programu?
  • #4 21942840
    dr.master
    Poziom 39  
    Ocena: 926
    Napisałem PW.
    Metodą serwisową tylko.
REKLAMA