logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Huawei Y5 2018 - ekran SMS podzielony 2/3 i 1/3, nowe wiadomości na dole

54amator 22 Lip 2026 19:26 288 12
REKLAMA
  • #1 21943280
    54amator
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Mam telefon HUAWEI Y5 2018
    Po aktualizacji pewnych aplikacji ekran wiadomości podzielony został na dwie części 2/3 na górze i 1/3 na dole.
    Nowe wiadomości wyświetlają się w dolnej części. Górna pozostaje czysta.
    Jak to zmienić. Powrócić do stanu początkowego. Czytanie jest utrudnione.
  • REKLAMA
  • #3 21943941
    54amator
    Poziom 12  
    Tak próbowałem.
    Tej linii podziału nie można przesunąć ani w dół ani w górę.
    Szukam w ustawieniach, ale bez skutku
  • REKLAMA
  • #4 21943962
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1302
    Wrzuc screenshot/zdjecie bo nie bardzo wiadomo o co ci chodzi. Aplikacja SMSow od Google jest aktualnie taka, ze po jej uruchomieniu pol ekranu to napisz "Wiadomosci Google", a dol to faktyczne watki rozmow, ale po wejsciu w dana wiadomosc tresc powinna byc juz na calej dlugosci ekranu.
  • REKLAMA
  • #5 21944112
    54amator
    Poziom 12  
    W załączeniu zdjęcie
    Po kliknięciu w wiadomości treść jest w dolnej części ekranu.

Huawei Y5 2018 - ekran SMS podzielony 2/3 i 1/3, nowe wiadomości na dole
  • #6 21944194
    blahfff
    Poziom 42  
    To normalne, zwlaszcza dla nowych wiadomosci. Najnowsza wiadomosc zawsze bedzie na dole, a wczesniejsze na gorze. Mozesz sprobowac odinsalowac aktualizacje aplikacji wiadomosci, i wtedy powinna wrocic pierwotna wersja, przynajmniej na chwile, albo zainstalowac inna aplikacje do osblugi SMSow, np Fossify Messages, Textra itp, ale nie wiem czy bedzie to wygladac tak jak chcesz.
  • REKLAMA
  • #7 21944806
    54amator
    Poziom 12  
    Chcę powrócić do pierwotnej wersji kiedy wiadomości pojawiały się w górnej części.
    Obecna sytuacja jest bardzo uciążliwa. Nie można jej przesunąć do góry. Można przewijać tylko dolną część wiadomości. Górna pozostaje "biała".
    Próbowałem instalować inne aplikacje do obsługi SMS-ow, ale bez powodzenia.
    Próbuję odinastalowywać aktualizacje może to coś pomoże. Robię to bardzo ostrożnie.
    Pozostanie mi chyba doprowadzić do ustawień fabrycznych. To ostateczność
  • #8 21944919
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1438
    Pamiętaj, że Twój model telefonu ma też swoje lata i nie był to model o jakiś wygórowanych parametrach. Podejrzewam, że nawet jak zrobisz przywrócenie do ustawień fabrycznych pamięć urządzenia zostanie szybko zapchana przez aktualizacje wszystkiego tego co zainstalował producent i korzystanie z innych aplikacji czy też z pierwotnej wersji aplikacji obsługującej wiadomości będzie niemożliwe lub bardzo utrudnione.
  • #9 21945608
    54amator
    Poziom 12  
    Czy to oznacza że powrót do stanu początkowego z <wiadomościami> jest niemożliwa?
    Nadal próbuję z ustawieniami. Mam nadzieję że trafię na tą właściwą.
    Uważam że to powinno się dać przywrócić.
  • #10 21945625
    blahfff
    Poziom 42  
    Wchodzisz w ustawienia, aplikacje. Szukasz na liscie aplikacji wiadomosci z ktorej korzystasz i powinna byc opcja typu "odinstaluj aktualizacje". To przywroci fabryczna wersje aplikacji.

Mozesz tez wejsc w sklep Play, znalezc aplikacje na liscie i rowniez wybrac "odinstaluj aktualizacje".
  • #11 21948046
    54amator
    Poziom 12  
    Dotarłem do ustawień i zresetowałem ustawienia aplikacji
    Bez zmian.
    Nadal nad tym pracuję
  • #12 21948154
    blahfff
    Poziom 42  
    Nie mialem resetowac ustawien aplikacji, tylko odinstalowac aktualizacje tej aplikacji, co powinno przywrocic jej fabryczna wersje... do czasu az sie ponownie zaktualizuje.
  • #13 21951157
    54amator
    Poziom 12  
    Odinstalowałem aktualizację. Problem bez zmian.
    Szukam innych rozwiązań.
    Obecnie rozważam zresetowanie ustawień aplikacji, jeśli to nie pomoże zaryzykuję przywrócenie ustawień fabrycznych.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telefon Huawei Y5 2018 wyświetla wiadomości SMS w podzielonym ekranie, z pustą górną częścią zajmującą około 2/3 wysokości i nowymi wiadomościami w dolnej części. Problem pojawił się po aktualizacji pewnych aplikacji i utrudnia czytanie oraz przewijanie treści. Linia podziału nie reaguje na próby przesunięcia w górę ani w dół. W aplikacji wiadomości Google po otwarciu konkretnej rozmowy treść nadal pozostaje na dole, zamiast zajmować cały ekran. Rozważano, czy jest to normalny sposób umieszczania najnowszej wiadomości na dole wątku, jednak użytkownik chce przywrócić wcześniejszy układ, w którym wiadomości pojawiały się u góry. Próbowano znaleźć odpowiednie ustawienie, instalowano inne aplikacje SMS, resetowano ustawienia aplikacji oraz odinstalowano aktualizację aplikacji wiadomości, lecz problem pozostał. Zaproponowano również przywrócenie fabrycznej wersji aplikacji przez ustawienia telefonu lub Sklep Play. Przywrócenie ustawień fabrycznych uznano za ostateczność z powodu wieku telefonu i możliwego zapełnienia pamięci przez aktualizacje. Ostatni stan obejmuje brak poprawy po odinstalowaniu aktualizacji i dalsze poszukiwanie rozwiązania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA