logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot RCZ 2.0 HDi RHH - jak podłączyć wężyki elektrozaworów turbiny?

projoker221 23 Lip 2026 23:53 81 3
REKLAMA
  • #1 21944033
    projoker221
    Poziom 1  
    Dobry wieczór,

Mam Peugeota RCZ z 2010 roku z silnikiem 2.0 HDI 160 KM o oznaczeniu RHH silnika. Przy zdejmowaniu wszystkiego, żeby dojść do popychaczy zaworów (które musiałem wymienić), rozłączyłem przypadkiem szlauchy od elektrozaworów sterujących turbiną. Silnik złożyłem, chodzi i auto jeździ, lecz wywala turbinę, bo jest przeładowana. Najprawdopodobniej któreś wężyki od sterowania turbiną i szlauch idący do turbiny jest zamieniony miejscami z innym. Poszukuję porady, najlepiej schematu, gdzie który szlauch powinien faktycznie iść lub jak ktoś ma to zdjęcia od tyłu silnika, żeby sobie porównać. Auto chodziło całkiem sprawnie, komputerem zmierzyłem wymaganą i dostarczaną ilość powietrza od turbiny do silnika i całkowicie chyba nie odłącza turbiny, kiedy ma, bo wali prawie bar ponad wymagane. Serdecznie proszę o pomoc, pozdrawiam serdecznie.
  • REKLAMA
  • #2 21944107
    jokerro
    Poziom 34  
    Ocena: 1145
    Zasada vacum w sterowaniach w autach jest zawsze jedna,zasilanie z pompy vacum(wejscie) i wyjscie z zaworka +ewentualnie ujscie do atmosfery czyli VAC/OUT/ATM.Zwykle pisze na zaworach gdzie co ma byc podłączone tylko trzeba przeczytać.
  • REKLAMA
  • #3 21944230
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2597
    W takich sytuacjach najlepiej poszukać zdjęć silnika w internecie, na portalach aukcyjnych:

Tutaj masz powiększony fragment zdjęcia silnika z Peugeota 308.
    Proszę zwrócić uwagę na to, że w Peugeocie istnieje wspólna linia do „napowietrzania” zaworków, czyli połączenie z atmosferą, poprzez filterek ukryty pod pokrywą silnika. W Oplu coś takiego zastosowałem, bo elektrozaworek na błotniku zaciągał wodę po wjechaniu w kałużę, fabrycznie filterek był umieszczony bezpośrednio przy elektrozaworku.

W ogólnych serwisówkach Peugeota jest dość lakoniczny opis:
    Schemat elektrozaworu sterowania turbosprężarki z oznaczonymi przewodami a, b i c
  • #4 21944405
    artur.heise
    Poziom 33  
    Ocena: 609
    projoker221 napisał:
    Poszukuję porady, najlepiej schematu, gdzie który szlauch powinien faktycznie iść

Schemat 3D silnika z rozdzielaczem powietrza i oznaczeniami złączy 2, 3 oraz c, d, e

Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA