logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DeWalt D25134K - jak podłączyć włącznik N364920 i przewody z kondensatorem?

relinka 24 Lip 2026 17:03 153 3
REKLAMA
  • #1 21944305
    relinka
    Poziom 10  
    Dzień dobry, mam młotowiertarkę DeWalt D25134K. Nie działa włącznik (nr części N364920), kupiłam w necie dedykowany do tej wiertarki i nie chciałabym źle podłączyć tych wszystkich kabli, tam jest chyba jakiś kondensator... Niestety nie byłam przy rozbieraniu tego, więc nie fotnęłam sobie, jak to pierwotnie było...
    Pomóżcie mi proszę, który kabel gdzie włożyć, załączam fotki pacjenta i wyłącznika.
    DeWalt D25134K - jak podłączyć włącznik N364920 i przewody z kondensatorem? DeWalt D25134K - jak podłączyć włącznik N364920 i przewody z kondensatorem?

AI: Czy możesz wrzucić wyraźne zbliżenia samego włącznika z widocznymi oznaczeniami wszystkich zacisków oraz zdjęcie wszystkich przewodów z kolorami, najlepiej ponumerowanych/oznaczonych na zdjęciu?
    Tak
    AI: Czy ta młotowiertarka była wcześniej naprawiana albo ktoś mógł już przerabiać przewody/kondensator, czy wszystko poza wymontowanym włącznikiem jest fabryczne?
    Wszystko pozostałe jest fabryczne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21944403
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 947
    O ile jest to wyłącznik dedykowany to by było, to powinno być tak:
    DeWalt D25134K - jak podłączyć włącznik N364920 i przewody z kondensatorem?
    Końcówki zaznaczone jako 1 i 2 powinny iść do wyłącznika, tak że w miejsca 1 i 2
    Pozostałe połączenia narysowane są kreskami.

I jeśli połączysz tak jak narysowane to wszystko powinno działać.
    Działać pod warunkiem, że miejsca zaznaczone strzałkami
    (tam są szczotki, które są dociskane poprzez te zwinięte sprężynki do komutatora)
    Bo mogło być też tak, że same szczotki się zużyły i są za krótkie
    Otwarta obudowa elektronarzędzia z silnikiem, przewodami i dwiema żółtymi strzałkami
    A co za tym idzie nie dotykają do komutatora, a stary wyłącznik został zupełnie nie potrzebnie wymieniony na nowy "dedykowany"
  • REKLAMA
  • #3 21945798
    relinka
    Poziom 10  
    Dzięki za pomoc, chyba tak to było właśnie połączone. Niestety na razie nie działa, ale może jeszcze coś poszło... Hmmm.
  • #4 21946333
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 947
    relinka napisał:
    Niestety na razie nie działa, ale może jeszcze coś poszło... Hmmm.

W takim razie tak jak pisałem powyrzej.
    Tam gdzie te dwie żółte strzałki są szczotki.
    Szczotki wiadoma sprawa zużywają się.
    I teraz trzeba sprawdzić, czy aby się za bardzo nie zużyły, czy po prostu nie są za krótkie i nie dotykają z nie dostateczną siłą do komutatora.
    Dwie szczotki węglowe z metalowymi sprężynami i plecionką miedzianą, z oznaczeniami strzałkami 1–3.
    Tutaj powyżej przykład takich szczotek.
    Choć zapewne te Twoje, w Twojej maszynie wcale tak nie muszą wyglądać, a raczej na pewno tak nie wyglądają (bo to po prostu fotka poglądowa)

Czerwoną trójką zaznaczyłem przykładową prawidłową długość szczotki.
    A żółta jedynka to to co w tym przypadku będzie trzymać szczotkę aby prawidłowo dotykała do komutatora,w tym przypadku miedziana plecionka zasilająca szczotkę, która to robi się za krótka, a sprężyna nie chce się dalej rozciągnąć.
    W Twoim przypadku te ślimaczkowe sprężynki nie mają już co popychać, i po prostu wsparły się na szczotko trzymaczach (prowadnicach szczotek)

No, ale to trzeba sprawdzić.
REKLAMA