logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sterować Dimplex VFMi bez oryginalnego sterownika: sygnały na wejściach sterujących

hindoos 25 Lip 2026 10:51 54 2
REKLAMA
  • #1 21944595
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 662
    Mam pytanko o piece Dimplexu z serii VFMi, można je kupić za stosunkowo niewielkie (względem nowego sprzętu) pieniądze ale zastanawiam się jak wygląda sterowanie takim piecem jeśli nie chcemy dokupować dedykowanego sterownika (np. ZWM 05AC który teraz kosztuje ok. 2000 zł, 3 razy tyle co jeden piec :) )

Patrząc po instrukcji którą znalazłem https://www.interex-katowice.pl/pdf/Instrukcja_VFMi_Dimplex_new.pdf
    mamy taką rozpiskę:

Jak sterować Dimplex VFMi bez oryginalnego sterownika: sygnały na wejściach sterujących

Zastanawia mnie po pierwsze na czym polega sterowanie sygnałem ładowania. Widzę, że to jest 230V AC ale jest tam symbol % - co to oznacza? Podanie tam napięcia z jednej z faz załączy pełne ładowanie? Jak sterować regulacją mocy ładowania?

Druga sprawa to sterowanie oddawaniem ciepła, czyli styki LE (dmuchawa) - podobnie, jaki sygnał tutaj trzeba podać? Widzę, że obwód zamyka się poprzez regulator temperatury kratki wylotowej. Czy to jest dodatkowe akcesorium czy znajduje się gdzieś w piecu?

Pytam bo chciałbym sobie kupić taki piec do dopalania energii z PV w miesiącach wiosennych i jesiennych, próbowałem w tym roku z grzejnikiem olejowym no i system sterowania działa OK więc pomyślałem o upgrade do pieca dynamicznego.
  • REKLAMA
  • #2 21944602
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1618
    Gemini mówi że :

Przedstawiony schemat elektryczny dotyczy pieca akumulacyjnego z dynamicznym rozładowaniem (wyposażonego w dmuchawę) wraz ze stycznikiem ogrzewania i naściennym regulatorem temperatury (RTR).
    Układ składa się z trzech głównych obwodów: zasilania grzałek, ładowania cieplnego oraz oddawania ciepła (dmuchawy).
    1. Zasilanie główne i obwód grzałek ($R1, R2, R3$)
    • Zasilanie mocy:
    o Układ 3/N/PE 400V~: Standardowe zasilanie trójfazowe. Prądy fazowe ($L1, L2, L3$) podawane są przez załączony stycznik ogrzewania $K1$ na zaciski 1, 2, 3, a przewód neutralny ($N$) na zaciski 4, 5, 6.
    o Układ 3/PE 230V~: Wariant zasilania trójfazowego bez przewodu neutralnego (rzadziej spotykany).
    • Elementy zabezpieczające i regulacyjne w obwodzie grzałek:
    o $TR$ (Regulator ładowania): Mechaniczny termostat wyłączający grzałki po osiągnięciu zadanego stopnia nagrzania rdzenia pieca.
    o $STR1, STR2$ (Regulatory temperatury bezpieczeństwa): Odłączają poszczególne fazy w przypadku przekroczenia bezpiecznej temperatury.
    o $TB$ (Ogranicznik temperatury / bezpiecznik termiczny): Ostateczne zabezpieczenie przerwaniowe na przewodzie neutralnym ($N$) odłączające całe zasilanie grzałek w razie niebezpiecznego przegrzania.
    2. Sterowanie procesem ładowania (Nocna taryfa / Regulator AC)
    • Zaciski $A1/Z1$ oraz $A2/Z2$:
    o Doprowadzony jest tu sygnał sterujący $230\text{V } \%$ (np. z zewnętrznego sterownika pogodowego/taryfowego).
    o Sygnał ten zasila rezystor sterujący $R8$, który podgrzewa czujnik regulatora ładowania $TR$. Dzięki temu zewnętrzny sterownik może ograniczyć poziom naładowania pieca (im dłużej $R8$ jest podgrzewany, tym szybciej $TR$ wyłączy grzałki).
    3. Sterowanie oddawaniem ciepła (Dmuchawa i ogrzewanie dodatkowe)
    Obwód ten odpowiada za nadmuch ciepłego powietrza do pomieszczenia na podstawie wskazana z zewnętrznego, naściennego regulatora temperatury (RTR).
    A. Obwód dmuchawy ($M1$)
    1. Zewnętrzny regulator RTR podaje napięcie fazowe na przewód LE (zacisk 7).
    2. Prąd płynie przez rezystor wstępny dmuchawy $R7$ (zmniejszający/regulujący obroty) do silnika dmuchawy $M1$.
    3. $TRG$ (Regulator temperatury kratki wylotowej): Połączony równolegle do $R7$ — zabezpiecza przed wylotem zbyt gorącego powietrza lub reguluje prędkość w zależności od temperatury.
    B. Ogrzewanie dodatkowe ($R9$) – wyposażenie opcjonalne
    1. Regulator RTR podaje napięcie na przewód LH (zacisk 10).
    2. Prąd płynie przez regulator temperatury dodatkowego ogrzewania $TR9$ na grzałkę pomocniczą $R9$ (używaną, gdy rdzeń akumulacyjny jest już rozładowany, a w pomieszczeniu nadal jest za zimno).
    Podsumowanie zasady działania
    1. W taryfie nocnej (taniej): Sterownik załącza stycznik $K1$, prąd płynie przez $TR$ i grzałki $R1-R3$, ładując rdzeń. Sygnał na $A1/A2$ reguluje stopień naładowania.
    2. W ciągu dnia: Gdy pomieszczenie wymaga ogrzania, regulator naścienny RTR załącza sygnał LE, co uruchamia wentylator $M1$, wydmuchując zgromadzone ciepło do pokoju.
  • #3 21944605
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 662
    I za to uwielbiam AI.
    Ściana tekstu a odpowiedzi na moje pytanie dalej nie ma :D
    (tak, pytałem o to AI wcześniej, potrafię korzystać z komputera, natomiast wolałbym odpowiedź od kogoś kto z tym pracował a nie zgadywanki na podstawie statystyk występowania słów bo tak w uproszczeniu działają te modele językowe)
REKLAMA