logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Parkside robot koszący PMRDA - nie uruchamia się po wyjęciu baterii BIOS

Karlsen 26 Lip 2026 17:02 72 1
REKLAMA
  • #1 21945242
    Karlsen
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Dobry wszystkim!
    Posiadam robota koszącego PMRDA 20-LI A1 firmy Parkside.
    Do wnętrza robota dostała się wilgoć, kiedy utknął na trawniku podczas ulewy. Rozkręciłem, osuszyłem, przeczyściłem alkoholem izopropylowym. I na te czynności wyjąłem baterię RTC/BIOS. Robot się ładuje (wyświetla napis ładowanie), jednak nie chce działać, nic więcej się nie wyświetla, nie można go uruchomić.
    Zakładam, że wyjęcie guzikowej baterii spowodowało reset pamięci podręcznej bądź fabrycznego klucza szyfrującego (jako zabezpieczenie antykradzieżowe).
    Żaden serwis w Polsce nie naprawia tych robotów. Czy ktoś poradził sobie z takim problemem? Samodzielne wgranie oprogramowania? Czy wymaga to specjalistycznego sprzętu?.
  • REKLAMA
  • #2 21945440
    pylos
    Poziom 30  
    Ocena: 417
    Robot koszący Parkside PMRDA po wyjęciu małej baterii podtrzymującej pamięć (baterii RTC/BIOS na płycie głównej) najczęściej wpada w pętlę blokady oprogramowania lub całkowicie traci zapisane parametry startowe systemowego kontrolera. Aby go skutecznie uruchomić, wykonaj następujące kroki: Procedura pełnego rozładowania (Reset kondensatorów): Odłącz główny akumulator 20 V oraz baterię BIOS. Odczekaj minimum 30-60 minut (lub zewrzyj na kilka sekund styki w gnieździe baterii BIOS przy wyjętej bateryjce), aby płyta główna całkowicie utraciła szczątkowe napięcie. Prawidłowy montaż zasilania: Włóż nową sprawną baterię BIOS CR2032 (zwróć uwagę na polaryzację), a dopiero potem podłącz główny akumulator Parkside 20 V. Wymuszenie startu w stacji dokującej: Wsuń robota ręcznie do włączonej stacji ładującej. Wiele modeli po twardym resecie płyty głównej wymaga impulsu napięcia ładowania, aby wybudzić procesor sterujący z trybu głębokiego uśpienia. Ponowne parowanie i PIN: Po resecie pamięci robot może wymagać wpisania domyślnego kodu PIN (zazwyczaj 0000 lub 1234) bądź ponownej konfiguracji i aktualizacji oprogramowania przez aplikację. Jeśli robot nadal nie reaguje, mogło dojść do trwałego uszkodzenia (wysypania się) wsadu pamięci flash na płycie głównej podczas nagłego odcięcia zasilania podtrzymującego, co wymaga przeprogramowania układu w serwisie elektronicznym.
REKLAMA