logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MacBook Pro A1706 2017 13 - nie wykrywa dysku 500GB, co dalej?

majkelae86 27 Lip 2026 13:21 150 6
REKLAMA
  • #1 21945694
    majkelae86
    Poziom 3  
    MacBook a1706 (2017, 13 cali, 16 GB/500 GB) - nie czyta dysku

Powyższy pacjent nagle przestał widzieć dysk, niestety jest to egzemplarz z wlutowanym dyskiem, RAM-em i... dlatego wyjęcie dysku niestety nie wchodzi w grę.

Po uruchomieniu (40 sekund logo Apple) wyświetla się komunikat ze zdjęcia. Żadna kombinacja klawiszy typu Command + R itp. nie działa.

Robię co rok backup i niestety, jak się okazało - zbyt rzadko, padłem tego ofiarą.

Gdzie szukać problemu albo czy jest ktoś w Warszawie lub okolicach, kto by się tego podjął? Zależy mi w zasadzie na danych, samego laptopa i tak miałem zamiar zmieniać.

Przeszukałem pół internetu i mało informacji jest o tym problemie, więc sięgam po zaufane mi forum 🙂

Pozdrawiam
    MacBook Pro A1706 2017 13 - nie wykrywa dysku 500GB, co dalej?
  • REKLAMA
  • #2 21945709
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 658
    Możesz spróbować uruchomić linux'a i sprawdzić, czy uda się zrobić kopię posektorową.
    Jeżeli uszkodzeniu uległ dysk jako dysk, to prawdopodobnie niewiele da się zrobić, ale tu się musi wypowiedzieć specjalista od jabłek.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #3 21945761
    majkelae86
    Poziom 3  
    >>21945709

Ja zielony w temacie, ogólnie laptop z zainstalowanym Linuxem i oprogramowaniem wystarczy? Jeżeli tak, to jakie najlepiej dobrać programy / soft do zrobienia tego? Nie bawiłem się w Linuxa, więc wolę dopytać. Mam starego Della E5440 bodajże, więc na nim postawię ten system.
  • REKLAMA
  • #4 21945767
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 658
    Masz uruchomić linux'a na tym Macbook'u, z pendrive.
    Tak naprawdę dystrybucja nie ma znaczenia, ja osobiście do takich celów najczęściej używam Minta, a do robienia obrazów (jeśli dysk pozwala) używam wbudowanego narzędzia do dysków (opcja tworzenia obrazu do pliku wybranej pamięci).
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #5 21947406
    majkelae86
    Poziom 3  
    Jeśli wepnę pendrive do Maca, to w jaki sposób mam wywołać rozruch Linuksa? Jaka kombinacja klawiszy pozwoli mi to zrobić?
  • #7 21947859
    _ACeK_
    Poziom 15  
    Ocena: 220
    majkelae86 napisał:
    ...Żadna kombinacja klawiszy typu Command + R itp. nie działa...

:smile: Czy na pewno robisz to w tej kolejności :?: Po włączeniu przyciskiem [Power] kliknij i trzymaj [cmd] + [R] do póki nie pojawi się Logo 🤔 Co masz jak po włączeniu przyciskiem [Power] oraz [alt] :?:

:idea: Jak masz dostęp do maka, zrób sobie system na USB ⬇️

🧐 Na plycie jest konektor zwany lifeboat connector na filmie gosciu uzywa go do odzyskania danych ⬇️

🛠️ Na tym filmie pokazane jest jak to wyglada w srodku ⬇️

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Apple MacBook Pro A1706 z 2017 roku, 13-calowy, 16 GB RAM i 500 GB pamięci masowej, nagle przestał wykrywać wlutowany dysk SSD. Po włączeniu komputer przez około 40 sekund wyświetla logo Apple, a następnie komunikat błędu widoczny na ekranie; standardowe tryby odzyskiwania Command + R nie uruchamiają się. Konstrukcja obejmuje pamięć masową i RAM przylutowane do płyty głównej, dlatego fizyczne wyjęcie dysku oraz podłączenie go w zewnętrznej obudowie nie jest możliwe. Jako próbę ratowania danych zaproponowano uruchomienie systemu Linux z pendrive’a bez instalowania go na komputerze, na przykład dystrybucji Linux Mint. Do wykonania kopii posektorowej lub obrazu dysku można użyć wbudowanego narzędzia dyskowego, o ile pamięć SSD jest jeszcze częściowo dostępna. Przy starcie należy użyć klawisza Alt/Option, aby wyświetlić Mac Boot Picker i wybrać nośnik USB; możliwe jest także uruchomienie Apple Diagnostics. Wspomniano również o płycie głównej i złączu lifeboat connector, wykorzystywanym do odzyskiwania danych z komputerów Mac. Problem nie został rozstrzygnięty ani naprawiony; zalecono diagnostykę sprzętową i odzysk danych przez specjalistę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA