logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Młody elektronik 5 Telpod

_ACeK_ 01 Cze 2026 11:05 1998 28

TL;DR

• Przywraca zestaw „Młody elektronik 5 Telpol” jako prezent z okazji Dnia Dziecka dla osób, które nie mogły go kupić w latach 80.
  • Udostępnia oryginalne PCB znalezione w sieci oraz załączniki z płytką PCB, częściami i opisem.
  • Dotyczy wersji „5” zestawu Telpol i zawiera PDF przygotowany do wykonania metodą termotransferu.
  • Na oryginalnym PCB kondensatory C9 i C10 są wlutowane w złym miejscu.
Wygenerowane przez model językowy.
📢 Słuchaj (AI):
  • Oto 🎁 prezent z okazji Dnia Dziecka dla tych, co nie mogli sobie pozwolić (tak jak ja) na zakup w latach 80. :oops: Zestawu Młody elektronik 5 Telpod :lol:

Płytka drukowana

Części

Opis

Oryginalne PCB znalezione w necie. Ciekawostka - kondensatory C9 i C10 są wlutowane w złym miejscu 👀

:idea: W załączniku PDF do zrobienia za pomocą termotransferu :wink:
    Załączniki:
    • ME5T.pdf (519.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Młody Elektronik 5.pdf (21.13 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    _ACeK_
    Poziom 15  
  • #2 21913637
    2N4427
    Poziom 20  
    Ocena: 142
    Wspaniały prezent! Chciałem dać plusik, ale we wpisie założycielskim wątku tego zrobić się nie da. Z najlepszymi życzeniami dla Ciebie i wszystkich dzieci w wieku 0-100 lat.

Cena detaliczna 600 zł... Nic dziwnego, że nie można było sobie wtedy pozwolić. Nie na uczniowską kieszeń.
  • #3 21913647
    ptero
    Poziom 25  
    Ocena: 178
    Ech... Łza się w oku zakręciła. Na tych zestawach ze Składnicy Harcerskiej uczyłem się elektroniki. :) Ta radość, gdy multiwibrator zaczął działać albo wyłącznik z fotokomórką... To były czasy. Niewiele człowiekowi do szczęścia było trzeba...

A teraz ATmega czy inny ESP zamiast kilku tranzystorów. :(
  • #4 21913665
    _ACeK_
    Poziom 15  
    Ocena: 193
    2N4427 napisał:
    ... Chciałem dać plusik, ale we wpisie założycielskim wątku tego zrobić się nie da ...

:smile: Post napisałem jako artykuł :arrow: Po wysłaniu wylądował w poczekalni :oops: Tam pewnie moderator przeczytał o dzieciach to dał do początkujących :razz:

2N4427 napisał:
    ... Cena detaliczna 600 zł... Nic dziwnego, że nie można było sobie wtedy pozwolić. Nie na uczniowską kieszeń.

:idea: 600 zł to było tanio hihi tu pisali coś o 1300 zł :wink:
  • #5 21913688
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7771
    Ja, żeby coś takiego kupić, zbierałem makulaturę i butelki :D. Ale była to pierwsza fizyczna styczność z rodziną 74 TTL.
    _ACeK_ napisał:
    Tam pewnie moderator przeczytał o dzieciach, to dał do początkujących

Tak nie do końca.
  • #6 21913697
    2N4427
    Poziom 20  
    _ACeK_ napisał:
    :idea: 600 zł to było tanio hihi tu pisali coś o 1300 zł :wink:

No na zeskanowanym wierzchu pudełka widać 600 zł. Ale to były czasy ciężkiej inflacji. Ten skan artykułu z MT pochodzi z jakiego numeru/roku?
  • #8 21913726
    zgierzman
    Poziom 31  
    Ocena: 1568
    >>21913697
    2N4427 napisał:
    No na zeskanowanym wierzchu pudełka widać 600 zł.

"Cena detaliczna 1600" jak mi się wydaje...

Na innym zdjęciu pudełka znalezionym w necie też jest 1600. Ale jak piszesz: była gruba inflacja i dziwne czasy w ogóle - opakowania zastępcze, etykiety drukowane na rewersie innych etykiet, dżem z dyni o smaku pomarańczowym...

• #9 21913731
    _ACeK_
    Poziom 15  
    2N4427 napisał:
    ... Ten skan artykułu z MT pochodzi z jakiego numeru/roku?

:smile: MT 10/1984 :arrow: numer w załączniku :idea:

1maniekx1 napisał:
    Jest błąd na płytce: 7400 nie jest podłączony do masy.

:cry: Bardzo dziękuję za poprawkę :oops:

ArturAVS napisał:
    Ja, żeby coś takiego kupić, zbierałem makulaturę i butelki. Ale była to pierwsza fizyczna styczność z rodziną 74 TTL.

:evil: Nie tylko Ty cena za butelkę 2 zł, a jeszcze na skupie potrącali jedną butelkę na stłuczkę :sad:

Na marginesie: o, widzę, że temat przeniesiono THX :wink:
  • #10 21913749
    2N4427
    Poziom 20  
    >>21913726 Racja, tu na tym zdjęciu jest ewidentna jedynka. Na zdjęciu w PDF-ie załączonym na wstępie wątku rzeczywiście jest jakaś pionowa kreska; teraz już wiem, że miała być jedynką.

No to 1600 zł na kieszeń ówczesnego ucznia to była poprzeczka zawieszona jeszcze wyżej niż 600 zł.

https://policzmi.pl/inflacje 1300 zł z października 1984 (artykuł w MT i cena z tego miesiąca) we wrześniu 1989 (po 5 latach) było warte 121 zł. Czyli wg wartości złotówki z września 1989 zestaw kosztował około 14000 zł.

Sprawdziłem jeszcze średnie wynagrodzenia. W 1984 za średnią pensję można było sobie kupić około 13 takich zestawów, a w 1989 aż 14,77 (stopa życiowa wzrosła, ha-ha)!

Zatem dziś, biorąc pod uwagę średnie wynagrodzenie netto (w latach 80. nie było żadnego podatku dochodowego ani ZUS-u) taki zestaw kosztowałby około 500 zł - czyli 1000 butelek/puszek w skupie...

>>21913731 Dzięki za pełny numer. Pamiętam tę okładkę i ten odbiornik Warszawy I z UL1111! Sypiesz z rękawa kolejnymi prezentami na Dzień Dziecka! :)
  • #11 21913800
    _ACeK_
    Poziom 15  
    :smile: W liceum elektrycznym do którego chodzilem na elektronice mielismy fajnego nauczyciela. Na poczatku lekcji zadawal pytanie, czy mamy jakies pytania :?: Jesli nie to on brał sie za pytanie nas. Raz jeden z moich kolegów zapytał, jak się projektuje i robi płytki. Trzeba bylo wiedzić jego twarz hihi 😇 Dostaliśmy solidny wykład, co i jak (papier milimetrowy, punktak, chlorek żelaza i tak dalej) :evil: Od tamtej pory płytki robilem sam. Pewnie dlatego te zestawy przy tej cenie omijałem z daleka :eek:

Tu zdjecia malowanki z 1993 roku

2N4427 napisał:
    ... Dzięki za pełny numer ...

😎 Jak lubisz takie prezenty 🤔 to tu masz :arrow: 1980 1991 :arrow: 1953-1979 wiecej do czytania :wink:

:cry: Ceny wtedy tak szybko sie zmieniały, ze trudno bylo pamietać, co ile kosztowało 🙃 jednak przelicznik pensji na dolary wynosił okolo 20$ na miesiac :neutral:

--- Edytka ---

:smile: Jeśli by komuś przeszkadzało że płytki sa podobne do orginału alternatywy 4 :wink:

Załączniki:
    • ME5TC.pdf (154.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 21913833
    2N4427
    Poziom 20  
    Takiego dnia dziecka dawno nie miałem...

Płytka bardzo podobna technologicznie do mojej. Ja w początkowym okresie malowałem ścieżki lakierem do paznokci. Ze względu na braki w zaopatrzeniu sklepów robiłem też eksperymenty chemiczne. Zabrakło mi chlorku, to trawiłem elektrolitycznie w roztworze soli kuchennej (jedna elektroda zasilania przylutowana do płytki, druga zanurzona w roztworze. Nie wytrawiało idealnie (jak trawiona powierzchnia traciła kontakt elektryczny z biegunem zasilania, to proces w tym punkcie się kończył - trzeba było wydrapywać resztę).
  • #15 21914072
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Ocena: 387
    Pamiętam jak dziś, jak ten i inne zestawy Młodego Elektronika samemu lutowałem, nastolatkiem będąc. Zawsze coś się można było nauczyć po montażu.
  • #16 21914319
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7771
    Akurat ten i kilka innych, z układami cyfrowymi serii 74. Kupowałem sam. Inne, analogowe, kupowały mi siostry. Czasami, mój ŚP. Wujek, jako zaopatrzeniowiec w państwowej firmie, organizował. Zresztą, sprezentował mi pierwszą lutownicę (Lutola, transformatorowa). Techologię wykonywania PCB, znałem już wcześniej, jeszcze w szkole podstawowej, pewien nauczyciel zaprezentował metody... Później chemiczka, ścigała kilku zajadłych początkujących, za wyłudzanie kwasu azotowego i innych chemikaliów trudno dostępnych dla dziecka.
    Można by niezłą historię napisać z Naszych spomnień...
  • #17 21914511
    MICHAŁ6201
    Poziom 16  
    Ocena: 175
    Też miałem ten zestaw do lutowania. Kupiłem go w sklepie z częściami elektronicznymi. Ale była radocha. Miałem wtedy chyba 12 lat. Płytka PCB w moim zestawie była koloru ciemno brązowego.
  • #18 21914830
    Pantera_M
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Ha, a ja jeszcze to mam, zastanawiałem się w sumie zawsze co to jest.
  • #19 21914905
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    ArturAVS napisał:
    ... Później chemiczka, ścigała kilku zajadłych początkujących, za wyłudzanie kwasu azotowego i innych chemikaliów trudno dostępnych dla dziecka...

Skąd ja to znam :), a kwas azotowy pozyskany identycznie, tyle że sprzed 30 lat, mam nadal u siebie.
  • #20 21915461
    cinepi
    Poziom 17  
    Ocena: 43
    Fajne to, ale ja to za młody jestem.... Płytki trawiłem już w nadsiarczanie, a kity z Jabela i Nowego Elektronika składałem. Aż mi się przypomniała książka "24 PROSTE UKŁADY ELEKTRONICZNE DO SAMODZIELNEGO WYKONANIA".
  • #21 21915466
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    >>21915461
    Jeszcze była druga książka z tej serii ale tytułu nie pamiętam, wydana w tym samy formacie z innym zdjeciem na froncie i też zawierała schematy i płytki prostych urządzeń przydatnych w domu.
  • #22 21915520
    1maniekx1
    Poziom 16  
    Ocena: 42
    Okładka książki „Dla domu” z czerwonym słuchawkowym telefonem i tekstem o 24 układach elektronicznych
    Okładka książki „Moje hobby” o 24 prostych układach elektronicznych, z ilustracją urządzenia.
  • #23 21915637
    dzg4
    Poziom 31  
    Ocena: 356
    Ja "trawiłem" płytki w chlorku żelazawym pozyskanym z firmy Polkolor, pamiętam jak słoik z chlorkiem przewrócił się na dywan :), super wspominki.
  • #24 21916162
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 705
    dzg4 napisał:
    Ja "trawiłem" płytki w chlorku żelazawym pozyskanym z firmy Polkolor

A ja robiłem go sam, kupiłem kwas solny i wkładałem do niego kilka gwoździ. A potem płytki PCB :) Dopiero później zobaczyłem że gotowy można kupić w sklepie elektronicznym.
  • #25 21917097
    Tototamtotakieto
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Super czasy, aż się łza w oku zakręciła... Te wieczory przy biurku , Ojciec za drzwiami : " Idź już spać- jutro do szkoły " a człowiek z wypiekami na twarzy składał zestaw licząc że chociaż jeden układ da się uruchomić przed snem....
    Dziękuję ...
  • #26 21917243
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 705
    Siedzę sobie kiedyś w domu i z nudów wymyśliłem eksperyment:
    Włożyłem do talerza ze słoną wodą dwa pojemniki, pudełka po maśle roślinnym czy jakoś tak, dnem do góry.
    Zrobiłem dziurki w górnej powierzchni, pod pudełka włożyłem elektrody podpięte do mocnego zasilacza o obciążyłem pudełka by nie pływały.
    Pomysł był taki, że w pudełkach będą zbierać się tlen i wodór i wodór wyprowadzę wężykiem, jak przyłożę zapałkę to będę miał mały palnik :)
    Podłączam, czekam, zapalam, przykładam i nic, zbliżam bardziej...
    W tym momencie wchodzi ojciec mówi jedno słowo i przerywa, wychodzi..,
    Przeszkodził mu wybuch wodoru w talerzu, ojciec, ja, pokój wszystko w zielonych małych kropeczkach i szum w uszach :)

Drugi przypadek, ten sam amatorski "zasilacz", miałem transformator chyba 200W 25V. Miałem naboje do gwoździarki chyba. Takie małe jak kaliber.22. Pomyślałem sobie tak, trafo mocne, bo coś robiąc stopiłem przewody, skoro tak, to podłącze ten "nabój" do zasilacza. Więc zacząłem od przylutowania do niego (naboju) przewodów ...
    Nie słyszałem nic potem przez cały dzień.
    Oj miałem Ci ja głupie pomysły jako nastolatek.
  • #27 21917883
    maanglart
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Tak nostalgicznie się zrobiło że poszukałem i znalazłem w swoich zasobach jeszcze nie otwarty zestaw:
    Zestaw elementów elektronicznych w woreczku: płytka PCB, kondensatory, przewody i moneta na dole
  • #29 21917902
    maanglart
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Niestety, te które posiadam są pakowane w woreczki (chyba późniejszą wersja):

Zielona okładka zestawu „młody elektronik” UNITRA TELPOD, „ZESTAW 2”, w foliowej torebce Przezroczysty woreczek z instrukcją „elektronik” i wiązką kolorowych przewodów po prawej
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zestawu edukacyjnego „Młody elektronik 5” firmy Telpod, wspominanego jako popularny, ale drogi w latach 80. komplet do samodzielnego montażu układów cyfrowych. Autor pokazał skany PCB, części i opisu z numeru MT 10/1984 oraz udostępnił PDF do wykonania płytki metodą termotransferu. Uczestnicy wspominali naukę elektroniki na tych zestawach, wysoką cenę detaliczną wynikającą z inflacji, a także własne doświadczenia z wykonywaniem płytek drukowanych, trawieniem chemicznym i montażem układów TTL serii 74. W toku rozmowy wskazano błąd na PCB: układ 7400 nie jest podłączony do masy, oraz doprecyzowano, że na pudełku widniała cena 1600 zł. Pojawiły się też odniesienia do innych zestawów, książek i dawnych metod amatorskiej produkcji PCB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA