logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić Steam po błędzie uszkodzonego dysku HDD?

Pi8yt11 27 Lip 2026 17:09 168 1
REKLAMA
  • #1 21945804
    Pi8yt11
    Poziom 3  
    Po włączeniu komputera ikony gier z dysku HDD popsuły się (białe tło). Wywaliło komunikat - popsuty kosz na dysku E. Po przez CMD przeszedłem przez parę poleceń: chkdsk E: /f takeown /F E: /R D Y icacls E: /reset /T /C icacls E: /grant %USERNAME%:(OI)(CI)F /T /C - wszystkie z powodzeniem zrobiły swoje zadanie. Normalnie mogę na niego kopiować i wklejać inne pliki.

Po restarcie ikony wróciły, dostęp do plików przywrócony, ale STEAM nie uruchamia gier z powodu uszkodzenia dysku pomimo naprawy biblioteki gier. Dzieje się tak na dwóch oddzielnych partycjach jednego dysku.

Edit. Po formacie partycji, dysk widzi 25 GB wolnej z 500 GB, tak samo Steam.

Jak naprawić Steam po błędzie uszkodzonego dysku HDD? Jak naprawić Steam po błędzie uszkodzonego dysku HDD? Jak naprawić Steam po błędzie uszkodzonego dysku HDD? Jak naprawić Steam po błędzie uszkodzonego dysku HDD? Jak naprawić Steam po błędzie uszkodzonego dysku HDD?
  • REKLAMA
  • #2 21945959
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2346
    Pi8yt11 napisał:
    chkdsk E: /f takeown /F E: /R D Y icacls E: /reset /T /C icacls E: /grant %USERNAME%:(OI)(CI)F /T /C
    - tak bez diagnostyki i zabezpieczenia stanu wyjściowego? Odważny jesteś:)
    Pi8yt11 napisał:
    wszystkie z powodzeniem zrobiły swoje zadanie.
    - to dobrze, to znaczy, że wszystko działa!
    Pi8yt11 napisał:
    STEAM nie uruchamia gier z powodu uszkodzenia dysku
    - jesteś pewny, że z tego powodu? Bo ja na ten moment uszkodzenia dysku nie widzę. HDTune nie jest może zbyt dobrym programem diagnostycznym, ale ewidentne uszkodzenie powinien wykryć.
    Pi8yt11 napisał:
    Po formacie partycji, dysk widzi 25 GB wolnej z 500 GB,
    - po sformatowaniu partycji cała powinna być wolna, więc sprecyzuj, co masz na mysli.

-
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
REKLAMA