logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon i-Sensys MF645Cx - poziome pasy 1,5 cm, blady wydruk i głośniejsza praca

marijuz 30 Lip 2026 16:25 99 0
REKLAMA
  • #1 21947483
    marijuz
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Witam!

Od pewnego czasu drukarka Canon I-Sensys MF645Cx drukuje w taki sposób, że na kartce widnieją około 1,5 cm poziome pasy - Co drugi z nich jest przyciemniony, a co drugi blady, niemalże nieczytelny. Myślałem, że to wina tonera - zamiennika, niestety wymiana na nowy również nie pomogła. Wadliwy wydruk pojawia się raz na 5 czy 6 kartek i trwa również około 5 lub 6 kartek. Mam wrażenie że od momentu, kiedy istnieje ta wada, drukarka pracuje głośniej.

Jakiś czas temu ze sprzętem był inny problem - drukarka brudziła kartkę żółtym tonerem. Każdy wydruk zawierał pionowe żółte pasy, plamy i kropki. W lokalnym serwisie powiedziano mi, że wynika to z faktu, że drukuję głównie na czarno-biało i rolki kolorowego tonera się ruszają, proszek się sypie do zbiornika na zużyty toner, a po jego przepełnieniu - na drukowany papier pozostawiając smugi. W związku z tym postanowiłem nie wymienieć kolorowego tonera i pozostawić go do momentu, aż się całkiem oczyści. I faktycznie, po jakimś czasie puste kolorowe kasety przestały brudzić, a ja wymienim tylko czarne. Czy taki sposób używania drukarki może mieć wpływ na problem, o którym mowa powyżej?

Dołączam wydruk strony testowej. Na załączniku nie widać tego tak wyraźnie, ale znacznie gorzej jest przy litym tekście albo tabelach.
    Załączniki:
    • IMG_0001.pdf (683.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
REKLAMA