logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux ENN3153AOW - parownik obladza, wentylator ociera i rośnie temperatura

DukE 30 Lip 2026 19:38 132 2
REKLAMA
  • #1 21947583
    DukE
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Cześć,

Mam problem z zamrażarką w chłodziarko-zamrażarce Electroluxa ENN3153AOW. Ok. 2-3 razy w roku muszę rozmrażać zamrażalnik, mimo że wg specyfikacji nie jest to wymagane. Na parowniku pojawia się gruba warstwa lodu, która powoduje ocieranie się o nią wentylatora albo (ciepłe miesiące) wzrost temperatury w zamrażalniku do takiego poziomu, że urządzenie samo sygnałem dźwiękowym informuje, że jest za ciepło. Poza tym lodówka i zamrażalka pracują poprawnie i osiągają bez problemu zadane temperatury.

W komorze zamrażalki są elementy, które pomierzyłem w temperaturze pokojowej:
    - szara kostka TYPE THIP100S 20041230 - 8 °C : przerwa
    - biała kostka TYPE THIP100S 20041230 - 40 °C : 0 Ω
    - grzałka zintegrowana z parownikiem - 513 Ω

Poza tym wentylator pracuje poprawnie - włącza i wyłącza się dosyć regularnie.
    Przy temperaturze ok. -14 st. C w zamrażalce, biała kostka dalej ma rezystancję 0 Ω, natomiast szara zaczyna wskazywać dziesiątku MΩ.

Czy coś tu już wskazuje na usterkę? Co mogę jeszcze sprawdzić? Urządzenie jest w zabudowie i niestety bez wyciągania go całkowicie nie jestem w stanie sprawdzić, co się dzieje z tyłu.
    Electrolux ENN3153AOW - parownik obladza, wentylator ociera i rośnie temperaturaimage-1785...076382.jpg (346.82 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21949796
    kszczepanex
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    Czy po rozmrożeniu parownika (pełne 24 godziny wyłączona lodówka) sprawdzałeś, czy podczas kolejnych miesięcy kiedykolwiek pojawia się woda w odpływie po automatycznym defroście?
  • #3 21950821
    DukE
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Jeszcze ani razu urządzenie nie było wyłączone dłużej niż parę godzin. Wszystko jest w zabudowie i nie mam dostępu do odpływu (podejrzewam, że jest z tyłu).
REKLAMA