logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux ENN2853COW – alarm wysokiej temperatury, lód na rurce skraplacza

Maciej 27 Sie 2025 20:55 669 15
  • #1 21646382
    Maciej
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    ENN2853COW chłodziarko-zamrażarka Electrolux

Witam,

Mam problem z częstym sygnałem o za wysokiej temperaturze w zamrażarce .
    Z moich obserwacji po włożeniu sondy do środka zamrażarka chłodzi w zakresie -16 do -8 .. przy tej najwyższej wyskakuje błąd po dotknięciu sterownika temperatura z miernikiem i sterownikiem sie zgadza. Bezpieczniki na grzałce sprawne .
    Dodaje zdjęcie schłodzonego skraplacza - czy lód na jednej rurce jest normalnym zjawiskiem ? Nie wiem czy np. Grzałka działa właściwie .. ma około 520 om.
    Dziękuje za podpowiedzi
    Załączniki:
    • Electrolux ENN2853COW – alarm wysokiej temperatury, lód na rurce skraplacza 20250821_213556.jpg (3.5 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 21646409
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 890
    Rozmroź tę chlodziarko -zamrażarkę i po uruchomieniu, na drugi dzień pomierz temperatury w komorach!
  • #3 21646502
    Maciej
    Poziom 17  
    >>21646409

Zapomniałem napisać,że już rozmrażaliśmy ją i niestety po kilku dnach to samo . Słychać głośną prace sprężarki i częste alarmy, dopiero jak dałem tryb mrożenia przyspieszony osiąga temp -15..-18.
    Mam takie wrażenie,że jak się kompresor wyłączy to za długo jest wyłączony i póżniej nie wyrabia ...
    Nie wiem z czego to może wynikać .. czy może być powodem, że grzałka np słabo to rozmraża ?

Dodano po 10 [minuty]:

>>21646502

Z drugiej strony na zdjęciu jedna rurka tylko przymrożona to chyba grzałka działa ? W przeciwnym razie wszędzie byłby lód.
    Tak przypuszczam tylko .
  • #4 21647919
    Maciej
    Poziom 17  
    >>21646502

Wciąż wyrzuca błędy za niską temp? Co badać?
  • #5 21649114
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2822
    Maciej napisał:
    Dodaje zdjęcie schłodzonego skraplacza -

To nie jest skraplacz tylko parownik.
    Maciej napisał:
    czy lód na jednej rurce jest normalnym zjawiskiem

Rączej nie, ale sporo zależy od momentu, w którym zrobiłeś to zdjęcie. Zależy czy sprężarka wcześniej pracowała. Ile czasu upłynęło od odszraniania automatycznego/odladzania przez użytkownika.
    Czy to jest rurka wlotu czy wylotu z parownika?
    Ja na podstawie zdjęcia domniemuję, że rurka w lodzie to wlot do parownika i niestety jest podejrzenie wycieku czynnika. Dlatego mrożenie wlotu i słaba wydajność.
    Czy sprawdzałeś działanie wentylatora?
  • #6 21652705
    Maciej
    Poziom 17  
    >>21649114

Wentylator sprawdzałem, działa. Wlot czy wylot, nie wiem. Bywają dni, że nie ma problemu z pikaniem za niskiej temperatury, więc wydaje mi się, że jakby to był czynnik, to byłby codziennie problem? Być może zależy to od temperatury na dworze sam nie wiem... Otwierałem zamrażalnik już z 4, 5 razy i zawsze tak wygląda.
  • #7 21653117
    kecajk49
    Poziom 38  
    Rozmroź ją całkowicie i zamieść zdjęcia, to się dowiesz, co jest w rejonie bryły szronu. Odsłoń parownik, który jest poniżej, bo jest całkowicie zaszroniony i rozprężanie gazu kończy się wewnątrz zaszronionego naczynia, bo ono jest po to, aby czynnik nie rozprężał się w sprężarce, bo ją uszkodzi, "czytaj zniszczy".
    Jeśli grzałka jest OK, to jest jeszcze bezpiecznik termiczny albo problem jest w sterowaniu grzałką. Jak nie wykonasz tego, o czym napisałem, to zamknij temat.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • #8 21653215
    jack63
    Poziom 43  
    Maciej napisał:
    Bywają dni, że nie ma problemu z pikaniem za niskiej temperatury,

Raczej za wysokiej temperatury.
    Maciej napisał:
    Wlot czy wylot, nie wiem.

Trzeba rozmrozić do końca. Tj nie może być ani grama szronu/lodu. Następnie zrobić zdjęcie. Jeżeli lodówka ma tylko jeden parownik, to wlot do niego jest od strony wprowadzenia kapilary.
    Gdy są dwa parowniki, to sprawa się komplikuje, bo mogą być różne rozwiązania.
    Nie wiem jak jest w twojej lodówce. Trzeba sprawdzić.
    Do tego do sprawdzenia czujnik temp parownika oraz element na płycie głównej załączający grzałkę.
  • #9 21706134
    Maciej
    Poziom 17  
    Temp sprawdzałem miernikiem, sondę włożyłem do środka i temp. się pokrywała z temp. na sterowniku.

Czy grzałkę idzie sprawdzić, dając bezpośrednio 220 V?
    Nie wiem, gdzie jest czujnik, bo nie widać żadnego przewodu oprócz zasilania grzałki i 2 bezpieczników, które chyba sterują grzałką? Załączam dzisiejsze zdjęcia, jak wentylator ocierał o lód.

Czy ktoś rozumie, dlaczego mam lód i dlaczego lodówka ma alarmy za niskiej temp. przy -8 °C?
    Załączniki:
    • Electrolux ENN2853COW – alarm wysokiej temperatury, lód na rurce skraplacza 20250930_222450.jpg (3.81 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Electrolux ENN2853COW – alarm wysokiej temperatury, lód na rurce skraplacza 20250930_222300.jpg (3.75 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 21706216
    jack63
    Poziom 43  
    Maciej napisał:
    Czy ktoś rozumie dlaczego mam lód i dlaczego lodówka ma alarmy za niskiej temp przy -8 stopniach ?

Chyba wszyscy oprócz ciebie... .
    Miałeś napisane co masz zrobić. Nie zrobiłeś tylko płaczesz. To są konsekwencje braku działań.
    Nawet logiki sytuacji nie zmieniłeś. Dalej uważasz, że występuje alarm NISKIEJ temperatury.
    O tym aby podziękować za chęć pomocy też zapomniałeś.
    Typowa dziś roszczeniowa postawa lenia, ignoranta i człowieka nieumiejącego się kulturalnie zachować w towarzystwie.
    Baw się z lodówką sam lub po prostu wezwij serwis.
  • #11 21720302
    Maciej
    Poziom 17  
    >>21706216
    Witam ponownie,

Niestety jeszcze nie udało mi się rozwiązać problemu... Zamrożonego towaru nie mam gdzie dać, lodówka dochodzi do -8 °C i pika alarm. Wyciągnąłem elektronikę i na początek ją przelutowałem, ale niestety nie pomogło.

Czy ktoś ma schemacik do tej lodówki? Zastanawia mnie fakt, gdzie jest czujnik temperatury? Czytałem na forum, że ten model nie ma czujnika, nie rozumiem w takim razie, jak mierzy temperaturę? Przecież pika i nawet temperatura zgadzała się z czujnikiem temperatury z zew. miernika?

Dzięki za sugestie i schemacik
  • #12 21721230
    Maciej
    Poziom 17  
    >>21720302 Czy ktoś przerabiał temat czujnika temp? Lub schematu do ENN2853?

Dodano po 4 [godziny] 58 [minuty]:

Czy ktoś wie z czego sterownik odczytuje temperature ?
  • #13 21725441
    Maciej
    Poziom 17  
    Przesyłam kolejne zdjęcia, na rurkach i komorze nie widać pęknięć.
    Wentylator zamrażarki z białą osłoną i widocznym okablowaniem z lewej strony Wnętrze zamrażalnika z widocznym parownikiem i przewodami bez pęknięć Dwie miedziane rurki przechodzące przez białą ściankę obudowy, bez widocznych pęknięć Rozmyte zdjęcie zbliżenia przewodów miedzianych w lodówce bez widocznych pęknięć Zamrożony parownik z nagromadzonym szronem w komorze zamrażarki Zamrożony parownik zamrażarki z lodem osadzającym się na wentylatorze Wentylator zamrażarki z warstwą szronu ocierającą o jego krawędź
    Zdjęcia na dole obrazują sytuację po otwarciu zamrażalnika. Po oczyszczeniu i złożeniu, po 17 godzinach kolejne pikanie, po wejściu w menu zamrażalnika temp. -8 °C, temp. zadana -15 °C. Na ostatnim zdjęciu widać, jak szron ociera o wentylator. Ta sytuacja powtarza się w trybie szybkiego chłodzenia.
    Dzięki za sugestie i uwagi.
    PS.
    Tyle zdjęć a brak sugestii );
  • #14 21740400
    kecajk49
    Poziom 38  
    Odszronić całkowicie, wyłączając na minimum 24 godziny, następnie uruchomić i pomierzyć temperatury w komorach też po 24 h.
    Zdjęcia wskazują na brak odszraniania, więc to jest do sprawdzenia, a ono odbywa się cyklicznie, bez czujnika!
  • #15 21885433
    Maciej
    Poziom 17  
    Witam,
    Lodówka wyłączona na 3 dni. Niestety po jednym dniu, pikanie po około 8 godzinach, i alarm z wykrzyknikiem, temp. -6 °C. Po włożeniu czujnika z multimetru temp. pikania się zgadzają. Lodówka tylko działa bez pikania, jak jest ustalony program szybkiego mrożenia. Jak rozmrażałem lodówkę, udało mi się trafić na cykl rozmrażania i grzałka w środku zamrażalnika była ciepła.
    Podsumowując: grzałka działa, termistory podstawione nowe bez różnicy, temp. sterownika ok. Czy to problem gazu? Bo to pozostało do naprawy...
    (;
    Dziękuje za uwagi
  • #16 21886239
    kecajk49
    Poziom 38  
    Do sprawdzenia tylko z odpowiednim sprzętem czy to sprężarka czy brak czynnika.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy chłodziarko-zamrażarki Electrolux z częstym alarmem zbyt wysokiej temperatury w zamrażarce, mimo że wskazania sterownika i zewnętrznego miernika temperatury są zgodne. Urządzenie po rozmrożeniu nadal po kilku dniach wraca do problemu, a temperatura w komorze spada tylko do około -16 do -8°C; w trybie szybkiego mrożenia osiąga -15 do -18°C. Na parowniku pojawia się silne oblodzenie, szron ociera o wentylator, a na zdjęciach widać lód głównie na jednej rurce, co wzbudza podejrzenie nieprawidłowego obiegu czynnika lub wycieku. Sprawdzono wentylator, grzałkę odszraniania oraz bezpieczniki termiczne; grzałka podczas cyklu odszraniania jest ciepła, termistory były wymieniane bez poprawy, a przelutowanie elektroniki nie rozwiązało problemu. Wskazywano na konieczność całkowitego rozmrożenia, sprawdzenia parownika, czujnika temperatury parownika, sterowania grzałką oraz ewentualnej usterki układu chłodniczego (czynnik, rozprężanie, odszranianie automatyczne).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA