logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trilux TAP2834 tnp-x - brak obrazu, dźwięk działa. Co sprawdzić?

pawel34 27 Gru 2005 20:29 1551 9
REKLAMA
  • #1 2120647
    pawel34
    Poziom 11  
    Witam wszystkich - moje pytanie może okazać się banalne dla profesionalistów ale proszę o wyrozumiałość ponieważ jestem elektronikiem samoukiem , jeżeli wogóle mogę się tak nazwać.
    Otóż posiadam w/w model i w pierwsze święto nagle zgasł obraz zaś fonia pozostała.Nie ma osd (obraz czarny),reaguje na pilota tzn można załączyć go i wyłączyć,przeskoczyć na inny kanał ale tylko słychać fonię.
    Zdjąłem obudowę i....w okolicy trafopowielacza wszystkie elementy wyglądają na pierwszy żut oka ok.Elki jak nowe,rezystory nie przegrzane zaś powielacza nie słychać.Proszę o pomoc od czego zacząć pomiary , jakie elementy mogą bć odpowiedzialne za tą awarię.Z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2120833
    jagrx
    Poziom 21  
    Ocena: 50
    Sprawdz czy ktorys lut nie puscil przy trafopowielaczu i tranzystorze odchylania poziomego tzw " hota".Sprawdz napiecie zasilajace tego " hota " oraz elementy wspolpracujace np rezystor , dioda .
  • REKLAMA
  • #3 2122970
    pawel34
    Poziom 11  
    Wszystkie luty posprawdzane,przelutowałem je na wszelki wypadek jeszcze raz , sprawdziłem napięcie na HOCIE i jest bardzo ciekawe bo powinno byc (według mojego schematu marnego) na kolektorze 270V zas na B i E poniżej 1V a jest na C 367V a na B i E tak jak w schemacie.
    Coś mi się wydaje że tym razem bez pożądnego schematu nie opanuje tego problemu i zostanę zmuszony do wezwania serwisu.
    Mam podane tylko napięcia na tranzystorach i to wszystko.Gdyby jednak ktoś chciał mi pomóc bardzo dziękuję.
  • #4 2125770
    pawel34
    Poziom 11  
    Szkoda ze nikt nie zainteresował się tym tematem,ale przynajmiej kolega JAGRX coś podpowiedział za co dziekuje.
  • REKLAMA
  • #5 2125899
    herrman
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Witam.
    Na samym tranzystorze nie mierz. Kilka nóg transformatora pierwszego podane jest na diody i kondensatory (zasilacze). Na katodzie jednej z tych diód (która idzie w stronę tego HOTa) musi być ze 120V.
    Ja natomiast przyjżałbym się czy masz żażenie tzn czy z szyjki kineskopu wydobywa się lekkie pomarańczowe świecenie - trzeba się dobrze prztpatrzeć ocztwiście podczas działania telewizora. Jeśli nie świeci to musisz szukać w obwodzie żażenia (heater). Najczęściej nogi żażenia na kineskopie to dwie na samej górze. Zdejmij podstawkę kineskopu, zmież miernikiem te nogi - powinno być zwarcie i zmież na płytce kineskopu (odłączonej od kineskopu, ale nie od płyty głównej). Tutaj też powinno być zwarcie. Jeśli nie ma zwarcia na kineskopie to TV na śmietnik, a jeśli nie ma zwarcia na płytce kineskopu to najczęściej uszkadza się rezystor ok. 1 Ω koło trafopowielacza - pójdziesz se po ścieżkach i dojdziesz do niego. Zdażają się też czasem pęknięcia płyty, ale to raczej jak ktoś temu pomoże.
    Niestety jeśli żażenie będzie, to jest to gróbszy poroblem.
  • REKLAMA
  • #6 2126556
    pawel34
    Poziom 11  
    Witam ponownie
    Sprawdziłem jak podpowiedziałeś żarzenie na szyjce i zwarcia .
    Otóż szyjka ciemna(oglądałem w całkowitej ciemności) zaś zwarcia i na kineskopie i na płytce ok.
    Zastanawia mnie czy to czasem nie tda 8143,on po częsci odpowiada za V na BU 508 -czy masz moze napięcia jakie powinny być na w/w?
    A tak wogóle to dziekuję za zainteresowanie.
  • #7 2127528
    este67
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Zajrzyj do tego postu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic60444.html
    Masz tam podane prawidlowe napięcia na TDA8143 i zdiagnozowaną podobną usterkę.

PS.
    Napięcia na tranzystorze, które podałeś powyżej - to raczej w przetwornicy (zasilacz) :D
    Ty musisz wziąć pod uwagę ten drugi tranzystor BU508 w odchylaniu
  • #8 2127925
    pawel34
    Poziom 11  
    Sorki -miało być 167v a nie 367:)
  • #9 2128759
    este67
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Na kolektorze pracującego T802 (BU508AF) powinno być +145V.
    Jezeli napięcie jest wyższe - brakuje jego obciążenia lub na jego bazie brakuje impulsów ster. H.
    Sprawdź miernikiem napięcia na 2 nodze ukł. TDA8243 (2,76V) oraz na bazie T802 (ok. 0,4V).
    Sprawdź też pozostałe napięcia na TDA8243 - jak we wczesniej wspomnianym poście.
    No i koniecznie napisz, czy przy załączaniu TV słychać charakterystyczne "wejscie" wysokiego napięcia (mrowienie przy zbliżaniu dłoni do ekranu).
    Jezeli startuje WN, to uszkodzenia szukaj w okolicach trafopowielacza, a konkretnie sprawdź obecność napięć z niego pochodzących:
    - z nogi 2 przez diodę D805 .... +200V na płytkę kineskopu
    - z nogi 9 przez diodę D807 .... +45V do zasilania pionu
    - z nogi 10 przez diodę D808 .... +16V
  • #10 2130415
    pawel34
    Poziom 11  
    Witam ponownie
    Usterka została zdiagnozowana-padniety układ sterowania TDA 8143.
    Przyczyną -wyschnięte elko 220µF w okolicy w/w.Przy okazji reszta elektrolitów też wymieniona.Temat uważam za zamknięty.
    Dziękuję i pozdrawiam wszystkich

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Trilux TAP2834 tnp-x pojawił się problem z brakiem obrazu przy zachowanym dźwięku i braku OSD. Po wstępnej kontroli elementów wokół trafopowielacza i przelutowaniu połączeń, zmierzono napięcia na tranzystorze odchylania poziomego BU508 oraz układzie sterowania TDA8143. Stwierdzono nieprawidłowe napięcie na kolektorze BU508 (początkowo błędnie podane 367V, poprawione na 167V), co wskazywało na brak obciążenia lub brak impulsów sterujących. Sprawdzono także obecność napięć z trafopowielacza oraz stan żarzenia kineskopu, które było ciemne mimo prawidłowych zwarć na szyjce kineskopu i płytce. Ostatecznie usterka została zdiagnozowana jako uszkodzony układ sterowania TDA8143 spowodowany wyschniętym kondensatorem elektrolitycznym 220µF w jego okolicy. Po wymianie kondensatora oraz pozostałych elektrolitów obraz został przywrócony, co zakończyło temat.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA