logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

trilux TAP 2534 - czarny ekran po wymianie dławika 15m korekcji, co sprawdzić?

wojciech jarząbek 13 Lip 2003 17:34 2663 10
REKLAMA
  • #1 287250
    wojciech jarząbek
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    W czasie oglądania pojawiło się dużo poziomych,czarnych pasów a po chwili obraz całkowicie zniknął (czarny) Miesiąc temu wymieniałem dławik 15m korekcji i nie wiem czy to może mieć jakieś powiązanie.Jak najłatwiej zlokalizować takie uszkodzenie bo nie mam zbytnio doświadczenia w naprwie tv?
  • REKLAMA
  • #2 287327
    jasiek2010
    Poziom 26  
    Ocena: 28
    Witam,jeśli wymieniałeś dławik to coś było przyczyną że trzeba było go wymienić,brak obrazu ,czy jest wysokie ,czy jest żarzenie,czy na PK dochodzi 12V i 200V ? takie podstawowe dane podaj,ale możliwe że przyczyna przez którą dławik był wymieniony teraz się bardziej ujawniła,sprawdź R-811,no i sam tranzystor linii BU 508,jeśli będzie wszystko ok to będą dalsze poszukiwania.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 288387
    f-lexa
    Poziom 15  
    Te czarne paski w poczatkowej fazie usterki sugeruja ,ze byc moze cos nie tak z ukladam wygaszania. Ja bym radzil aby sprawdzic ukl. odchylania pionowego (szczegolmie scalak).
  • #4 288449
    wojciech jarząbek
    Poziom 10  
    brak wysokiego,żarzenia oraz napięcia 200v,12v w porządku.Wpunkcie ozn. na schem.przy rezyst.r813-118V jest ok.170V.Takie samo napięcie jest na kolektorze BU 508.Czy to znaczy,że uszkodzone jest trafo wys. napięcia?
  • REKLAMA
  • #5 288457
    f-lexa
    Poziom 15  
    W takim wypadku moja sugestja jest nietrafna.Uszkodzenie spowodowane jest pewnie od iskrzenia w ukl. wysokiego napiecia.Napisz czy TV przy probie uruchomienia wylacza sie od przeciazenia(charakterystyczne bzykniecie po czym OFF)-to by posrednio wskazywalo na uszkodzenie trafa WN ,czy wogole nic sie nie dzieje.
  • REKLAMA
  • #6 290104
    warus
    Poziom 2  
    W takim wypadku moja sugestja jest nietrafna.Uszkodzenie spowodowane jest pewnie od iskrzenia w ukl. wysokiego napiecia.Napisz czy TV przy probie uruchomienia wylacza sie od przeciazenia(charakterystyczne bzykniecie po czym OFF)-to by posrednio wskazywalo na uszkodzenie trafa WN ,czy wogole nic sie nie dzieje.
  • #7 290942
    jasiek2010
    Poziom 26  
    Ocena: 28
    Witam ponownie,skoro brak 200V,oraz żarzenia,to znaczy że trafo HV nie pracuje ale to jeszcze nie oznacza że jest trafione.Może być rozwarty BU ale nie sądze a raczej brak jego sterowania które związane jest z IC 801
    Czy jest 16V ? tak z wyjścia zasilacza jak i na zasilaniu TDA 8143-p-3
    ok 15V .Napisz o napięciach z zasilacza,mam trochę wolnego i jestem daleko od kompa dlatego sporadycznie tu zaglądam.
    :arrow: warus,f-lexa, nie rozumię tych odpowiedzi czy to ma jakiś sens tu na forum?
  • #8 290952
    TadeuszZ
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    Sprzwdź IC 801 TDA 8143 jak pisze philst
    Podam Ci napięcia na tym układzie
    n.1= 0V
    n.2= 2,8V
    n.3= 14,65V
    n.4= 0,06
    n.5= 0 V
    n.6= 0,43V
    n.7= 2,9V
    n.8= 2,87V
    n.9= 1,44V
    pozdrawiam
    [/b]
  • #9 295675
    wojciech jarząbek
    Poziom 10  
    sprawdziłem napięcia na TDA8143 a raczej ich brak.Wymieniłem układ i na razie wszystko gra.Dzięki za wszystkie podpowiedzi
  • #10 295685
    MARTIINO
    Poziom 20  
    Ocena: 94
    Sprawdz przy trfoku niebieski kondensator pierwszy po prawej przed transformatorem.Czesto przywiera do masy(objawy tak jakby padł trafok i niema WN)
  • #11 315655
    Stankacz
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    f-lexa napisał:
    Te czarne paski w poczatkowej fazie usterki sugeruja ,ze byc moze cos nie tak z ukladam wygaszania. Ja bym radzil aby sprawdzic ukl. odchylania pionowego (szczegolmie scalak).

Miałem takie same objawy tzn. migające poziome czarne paski , po około
    o,5 h pracy w TAP2834.
    Po ostudzeniu oczywiście usterka ustępowała.
    Przyczyną był, tak jak f-lex sugeruje , scalak odchylania pionowego
    TDA8350Q. Wzrost jego temperatury (przyczyna usterki) powodował zadziałanie wewnętrznego układu termicznego zabezpieczenia i na pinie
    nr 10 Vo (guard) pojawiał się dodatkowy impuls, który wygaszał obraz.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Trilux TAP 2534 po wymianie dławika 15m korekcji pojawiły się poziome czarne pasy, a następnie całkowity brak obrazu. Brak wysokiego napięcia i żarzenia wskazywał na problem z transformatorem wysokiego napięcia (trafo HV) lub układem sterującym. Sprawdzono napięcia zasilania, w tym 12V, 200V oraz napięcia przy rezystorze R813 i kolektorze tranzystora BU508. Sugerowano kontrolę tranzystora linii BU508, rezystora R811 oraz układu odchylania pionowego, zwłaszcza scalaka TDA8350Q, który może powodować wygaszanie obrazu przy przegrzaniu. Ostatecznie brak napięć na układzie TDA8143 (IC801) okazał się przyczyną usterki. Po wymianie TDA8143 obraz został przywrócony. Dodatkowo zwrócono uwagę na kondensator przy transformatorze wysokiego napięcia, który może powodować zwarcia i brak WN.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA