logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprowadzić oświetlenie i gniazdka w ogrodzie ?

Mikkii 01 Sie 2026 19:53 108 3
REKLAMA
  • #1 21948645
    Mikkii
    Poziom 2  
    Cześć, szukam pomysłów i przepraszam, jeśli temat był już poruszany w tym formularzu. Będę miał mieszkanie w stanie deweloperskim, będzie ogród, ale w planach deweloperskich nie ma oświetlenia ani gniazdek na ogród. Moje pytania:
    1. Jak w takim przypadku zalecacie poprowadzenie oświetlenia i gniazdek na zewnątrz?
    2. Czy istnieje sposób na wywiercenie otworu i wykonanie przepustu, który można będzie wykorzystać do przeciągnięcia większej ilości kabli w przyszłości?
    3. Czy będę potrzebował nowego obwodu RCD, czy mogę podłączyć te lampy do istniejącego RCD, a gniazdko do tego samego obwodu/RCD, do którego podłączone są gniazdka w pokoju?
    Dziękuję.
    AI: Co dokładnie planujesz zasilać w ogrodzie i w jakich odległościach od mieszkania: tylko lampy LED, jedno/dwa gniazdka, kosiarkę, pompę, grill, jacuzzi itp.?
    Myślę, że 2-3 lampy LED i podwójne gniazdo.
  • REKLAMA
  • #2 21948653
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4674
    Każdy otwór jest wykonalny, jeśli dysponuje się odpowiednim wiertłem i odpowiednią wiertarką. Nie ma znaczenia, czy to będzie otwór na jeden przewód o średnicy np. 10 mm, czy też na włożenie rurki np. 25 mm. Do zasilenia obwodów zewnętrznych zaleca się użycie oddzielnego zabezpieczenia, by w przypadku awarii nie dochodziło do niepotrzebnego wyłączenia obwodów w mieszkaniu. W tym konkretnym przypadku zaleca się wykonać dwa oddzielne obwody - oświetleniowy zabezpieczony jednym bezpiecznikiem i gniazdowy zabezpieczony drugim. Do tego RCD.
  • REKLAMA
  • #3 21948677
    Mikkii
    Poziom 2  
    @stanislaw1954 Mam również loggię, a schematy elektryczne dewelopera pokazują, że gniazdko w loggii jest podłączone do tego samego obwodu co sypialnia i salon. Zastanawiam się, czy powinno być podłączone do osobnego obwodu? Nie spodziewam się deszczu w loggii, ale na pewno będzie tam wilgotno itd.

Czytałem również, że przepisy stanowią, że nie ma więcej niż 10 gniazdek na obwód, ale zrobiłem obliczenia i mój ma 11 gniazdek na jeden obwód. Czy to normalne, czy powinienem to omówić z deweloperem?
  • #4 21948685
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4674
    Możesz rozmawiać z deweloperem, ale czy to da jakiś efekt? Nie wiem. Dobrze by było gdyby gniazdo zewnętrzne miało oddzielny obwód, może nawet nie ze względu na ilość gniazdek, ale ze względu na usytuowanie gniazdka, ale to raczej pobożne życzenie, bo przewiercenie przez ścianę i podłączenie do gniazdka w pobliżu jest znacznie prostsze w wykonaniu, niż doprowadzenie oddzielnego przewodu.
REKLAMA