logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schneider ATV320 - stan NST po montażu w szafie, brak startu z Machine Expert

ThroughI2sGrid 04 Sie 2026 14:04 72 0
  • #1 21950049
    ThroughI2sGrid
    Poziom 1  
    Dzień dobry,

Mam problem z falownikiem ATV320 podłączonym do PLC (Machine Expert). Początkowo falownik oraz napęd serwo były podłączone testowo na biurku i wszystko działało poprawnie. Po przeniesieniu i zamontowaniu wszystkiego w docelowej szafie sterowniczej pojawił się problem, którego wcześniej nie było.

Falownik jest prawidłowo zasilany, a komunikacja działa poprawnie - mam dostęp do zmiennych zarówno z poziomu komputera, jak i PLC. Ruch silnika udaje się wywołać za pomocą dedykowanego przewodu przy użyciu SoMove, natomiast nie jestem w stanie uruchomić go z poziomu Machine Expert - mimo poprawnej komunikacji napęd nie rusza i nie przechodzi do stanu gotowości (utyka w stanie NST).

Podejrzewam, że problem może być związany z okablowaniem w szafie (np. STO) lub ustawieniami po przeniesieniu, ale nie jestem pewien, od czego zacząć diagnostykę.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Będę wdzięczny za wskazówki, co jeszcze mogę sprawdzić.

Pozdrawiam.
    Schneider ATV320 - stan NST po montażu w szafie, brak startu z Machine Expert
REKLAMA