logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP EliteBook 650 G9 - alert baterii po wymianie na zamiennik, jak wyłączyć?

eservice 05 Sie 2026 22:24 78 2
  • #1 21950849
    eservice
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Mam problem z baterią w HP Elitebook 650 G9. Po 3 latach użytkowania zaczął się pokazywać komunikat :"Wykryto alert baterii. Skorzystaj z diagnostyki sprzętu komputerowego HP w systemie Windows aby sprawdzi kondycję baterii.". Wiedziałem , że kondycja baterii spadła, bo trzymał maks 2 godz. Kupiłem nowa baterię (zamiennik), który wytrzymuje ponad 3 godziny. Mimo to komunikat o alercie baterii pojawia się co kilka dni. Zrobiłem w międzyczasie diagnostykę zgodnie z zaleceniami sądząc że może system zapisze stan nowej baterii, ale chyba nie do końca to zadziałało. Bateria jest rozpoznawana jak na załączonym zrzucie. Czy można gdzieś w laptopie zaktualizować te dane o baterii , aby komunikat nie był wyświetlany czy to kwestia tego, że kupiłem działający, ale jednak zamiennik ?
    HP EliteBook 650 G9 - alert baterii po wymianie na zamiennik, jak wyłączyć?
  • #2 21950882
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5493
    @eservice
    Na zrzucie ekranu widać dwie kluczowe anomalie, które bezpośrednio wyzwalają alert w laptopie HP:
    - Brak odczytu temperatury i daty produkcji (Battery Temperature: N/A, Date of Manufacture: N/A): Fabryczny chip w zamienniku nie przekazuje tych danych. Dla zaawansowanego systemu bezpieczeństwa HP EliteBook brak odczytu temperatury baterii to stan krytyczny (ryzyko przegrzania/pożaru), co zmusza system do ciągłego wyrzucania alertu bezpieczeństwa.
    - Nieprawidłowa pojemność (Full charge capacity wyższa niż Design capacity): Twoja obecna pojemność maksymalna (42499 mWh) jest raportowana jako wyższa niż pojemność fabryczna (41040 mWh). Dla algorytmów HP taki odczyt to błąd logiczny kontrolera, który również kwalifikuje baterię jako uszkodzoną lub podrobioną.

Mówiąc prosto: bateria fizycznie działa i trzyma prąd, ale „rozmawia” z laptopem w sposób, którego ten nie akceptuje. Żadne resety BIOS-u ani sterowników tego nie zmienią, bo problem leży wewnątrz elektroniki zamiennika.

Szukaj w BIOS:
    Skoro bateria działa dobrze, możesz spróbować wyłączyć powiadomienia diagnostyczne w BIOS-ie, aby system HP przestał Cię nękać komunikatami co kilka dni:
    - Uruchom ponownie laptopa i wciskaj klawisz F10, aby wejść do ustawień BIOS.
    - Przejdź do zakładki Advanced (Zaawansowane) lub System Configuration (Konfiguracja systemu).
    - Poszukaj opcji o nazwie Boot Options (Opcje rozruchu) lub bezpośrednio Diagnostic Alerts / Hardware Alerts.
    - Znajdź pozycję odpowiadającą za komunikaty o baterii (często opisaną jako Battery Health Notification lub HP Battery Alert) i zmień jej stan na Disabled (Wyłączone).
    - Zapisz zmiany klawiszem F10 i wyjdź (Save & Exit).

Uwaga: Wyłączenie tej opcji uciszy komunikat, ale pamiętaj, że od teraz musisz samodzielnie kontrolować stan baterii (np. tym programem ze zrzutu), ponieważ laptop nie ostrzeże Cię, gdy bateria realnie zacznie puchnąć lub tracić pojemność.
  • #3 21950892
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8299
    eservice napisał:
    Mimo to komunikat o alercie baterii pojawia się co kilka dni.

Jaka jest treść oraz kod błędu tego komunikatu? W BIOSach HP jest kilka możliwych komunikatów, ale zapewne ma Kolega rację:

eservice napisał:
    czy to kwestia tego, że kupiłem działający, ale jednak zamiennik ?

I w tym momencie warto go reklamować, jeśli firma przyzna zwrot pieniędzy to można sprawdzić zamiennik innej firmy.

KOCUREK1970 napisał:
    - Poszukaj opcji o nazwie Boot Options (Opcje rozruchu) lub bezpośrednio Diagnostic Alerts / Hardware Alerts.
    - Znajdź pozycję odpowiadającą za komunikaty o baterii (często opisaną jako Battery Health Notification lub HP Battery Alert) i zmień jej stan na Disabled (Wyłączone).

Będę bardzo mocno zaskoczony, jeśli taka pozycja w BIOSie się znajdzie. Napisałbym, że jestem pewien, że takiej nie ma, ale nie pamiętam tego konkretnego modelu, więc po prostu napiszę, że jest to mało prawdopodobne. Wynika to z co najmniej dwóch powodów: bateria jest względnie niebezpiecznym przedmiotem i jej usterka może mieć poważne konsekwencje, więc żaden producent o zdrowych zmysłach nie pozwoli na uciszenie komunikatów o niepoprawnym działaniu baterii, a dwa - w interesie HP jest to, żeby użytkownik kupił oryginał, bo to pieniążki dla HP, jak kupi zamiennik, to HP nie ma pieniążków, więc trzeba użytkownikowi często przypomnieć, że zrobił źle - idealnie za każdym razem, jak włączy komputer.
REKLAMA