logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot 5008 1.6 BlueHDi 2018 - błąd P1632 47, gaśnie i trzepie silnikiem pod obciążeniem

olaklap 06 Aug 2026 13:40 177 5
ADVERTISEMENT
  • #1 21951132
    olaklap
    Level 3  
    Dzień dobry. Peugeot 5008, r. 2018, 1.6 BlueHDi. W ostatnim czasie, przy wysokiej temperaturze zewnętrznej, auto obciążone, jazda pod wzniesienie, auto zachowywało się, jakbym jechał po tarce. 2 razy w trasie był taki przypadek - jazda pod wzniesienie. Wczoraj też upał, auto nieobciążone, podjeżdżając do parkowania, auto zgasło. Po kilku próbach odpaliło, zaczęło trzepać silnikiem (pomyślałem: wtrysk się zepsuł). Na wyświetlaczu brak usterki, kontrolki check, w trybie awaryjnym dojechałem na garaż. Po podpięciu Diagboxa błąd P1632 47 (usterka wewnętrzna, uszkodzenie sterownika), którego wczoraj nie mogłem wykasować. Błąd stały. AdBlue (jest off). Jakieś porady?
    AI: Czy możesz wrzucić pełny raport z Diagboxa ze wszystkich sterowników, nie tylko z ECU silnika? Chodzi o wszystkie błędy stałe/tymczasowe, szczególnie BSI, BSM, ABS/ESP, skrzynia, komunikacja CAN.
    Chwilowo nie.
    AI: Czy było sprawdzane zasilanie sterownika silnika: napięcie akumulatora na postoju i podczas rozruchu, ładowanie alternatora, masy silnika/nadwozia, bezpieczniki/przekaźniki w BSM oraz wtyczki/wiązka przy ECU?
    Jeszcze nie.
  • ADVERTISEMENT
  • #2 21951327
    Czarny4994
    Level 27  
    Help: 132
    Rate: 257
    Czy wciąż chodzi nie rowno po odpaleniu?
    Kiedysbeie spotkałem że wtryskiwacz robił zwarcie i była taki błąd, po odpięcie uszkodoznwgo wtryskiwacz błąd się kasował a pojawiał bald wtryskiwacza
  • ADVERTISEMENT
  • #3 21951414
    olaklap
    Level 3  
    Auto przestało noc pod garażem. Podpiąłem Diagboxa, udało się skasować ten błąd. Auto odpaliło normalnie, dość równo pracowało. Błąd nie wrócił na razie. Mam zamiar sprawdzić przelewy na wtryskiwaczach. Jedno, co zauważyłem, to na pewno wpływ zewnętrznej temperatury (upał) plus temperatura pod maską na pracę silnika oraz odległość między kolejnymi regeneracjami FAP się zmniejszyła (w granicach 170 km) po wymianie wtrysków (2 nowe, 1 używka i 1 regenerowany).
  • ADVERTISEMENT
  • #4 21951421
    ALIBABA I
    Level 33  
    Help: 224
    Rate: 538
    olaklap wrote:
    podjeżdżając do parkowania, auto zgasło. Po kilku próbach odpaliło, zaczęło trzepać silnikiem (pomyślałem: wtrysk się zepsuł)
    No i to usterka wewnętrzna, uszkodzenie sterownika. Około dwa tygodnie temu miałem podobny problem, z tym że błąd był inny i pisało: „Wewnętrzny moduł kontroli sterownika, uszkodzenie procesora”. Błąd to P0606. Samochód też szarpał, brak mocy, zaczynał losowo odpalać, a jak już odpalił, pochodził ze 2 min, zgasł z efektem, jakby mu sporo samostartu psiknął i już nie chciał odpalić. O kurczę, pewnie rozrząd. I sugeruję tam zajrzeć. Z boku BSM-a jest taka skrzyneczka, otwórz ją, będziesz tam miał 3 przekaźniki. Jeden z nich jest od kontroli systemu. W moim przypadku dwa były OK, a pierwszy miał mocno zaśniedziałe nóżki. Po jego otwarciu wewnątrz też nie było za pięknie. Oczyszczenie gniazda i wymiana na nowy załatwiła sprawę, tak że wkopałbym się bez sensu w poważną i kosztowną naprawę. Zdjęć chyba raczej nie muszę podsyłać.
  • ADVERTISEMENT
  • #5 21951804
    olaklap
    Level 3  
    dzięki jutro sprawdzę. dziś posprawdzałem korekcje oraz przelewy. auto pracowało normalnie. dziś chłodniejszy dzień. zagrzany pracował normalnie zastanawiam się jutro jak bym podgrzewał obudowę sterownika czy zasymulował bym upał i wywołał błąd? jeszcze jedna ciekawostka. wtryskiwacz na 3 cylindrze nowy zeszłoroczny, korekcje na poziomie 0,8 mały przelew a funkcja w diagboxie ,, test jakości spalania...,, pokazuje nieprawidłowe spalanie na 3 cylindrze.
  • #6 21952281
    olaklap
    Level 3  
    Po zamianie miejscami wtryskiwaczy test jakości spalania poszedł za wtryskiwaczem. Podmieniłem na inny i będę obserwował.
ADVERTISEMENT