logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat jednokanałowego zdalnego sterowania radiowego - nadajnik i odbiornik

Pablo172 27 Gru 2005 22:10 2187 6
REKLAMA
  • #1 2120952
    Pablo172
    Poziom 11  
    Witam!
    Poszukuje schematu zdalnego sterowania za pomocą fal radiowych. Dokladnie chodzi mi o schemat nadajnika i odbiornika jednokanalowego, jednokierunkowego. Z góry dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 2121970
    Pablo172
    Poziom 11  
    Ale ja jednak prosilbym o schemat (jeżeli zrobie sam to bede mial satysfakcje). Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2642748
    timo66
    Poziom 23  
    Ocena: 103
    no na elektrodzie nie bardzo idzie cos znalezc, a pozatym chodzilo by mi o schemat na elementach dyskretnych a nie uKontrolerach:cry:
  • REKLAMA
  • #6 2644040
    @ndrzej.kr
    Poziom 12  
    Witam.Wystarczy poszukać, no ale jeżeli nie ma się czasu-co dobrze rozumiem-to wejdź na ten link.Wszystkie części do dostania.Problemem może byc tylko drut oraz rdzeń.Ja kupiłem drut na allegro-jest aukcja- a rdzeń ze starego telewizora(na giełdzie zawsze można dostać ze złomu elektr.).
    http://www.elektroda.net/download/dwpl.php?file=radio/sterowanie_27mhz.zip
  • #7 2647995
    timo66
    Poziom 23  
    Ocena: 103
    no ale jka zwiekszyc zasieg tego ukladu do okolo1 km?

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest schemat jednokanałowego, jednokierunkowego zdalnego sterowania radiowego obejmujący nadajnik i odbiornik. W dyskusji wskazano, że schematy można znaleźć na portalu Elektroda.net oraz w czasopiśmie Elektronika Praktyczna. Zwrócono uwagę, że preferowany jest układ oparty na elementach dyskretnych, a nie na mikrokontrolerach. Udostępniono link do archiwalnego pliku z kompletnym schematem i listą części, z informacją o dostępności elementów, takich jak drut i rdzeń ferrytowy, które można pozyskać np. ze złomu elektronicznego lub aukcji internetowych. Poruszono także kwestię zwiększenia zasięgu układu do około 1 km, jednak bez podania szczegółowych rozwiązań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA