logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PROEL PA-456 - jak podłączyć do starej analogowej instalacji 6-żyłowej?

patryk123124 19 Sie 2026 17:07 135 1
REKLAMA
  • #1 21957443
    patryk123124
    Poziom 1  
    Chciałem podłączyć unifon w starej, 6-żyłowej instalacji analogowej. Zrobiłem zdjęcie u sąsiadki, jak podłączony był stary unifon.
    Odtwarzając to, niestety nic nie działa. Użyłem unifonu PROEL PA-456. Tutaj na forum znalazłem poradę, żeby znaleźć najpierw żyłę słuchawki i masy. Niestety, żonglując żyłami, nie trafiłem na taką kombinację, która by działała (czy mogłem uszkodzić unifon w ten sposób?)

Do centrali niestety nie mogę zajrzeć, żeby zrobić zdjęcie.
    Wrzucam zdjęcie centrali, unifonu sąsiadki i mojego, żeby pokazać, że zworki są dobrze ustawione.
    PROEL PA-456 - jak podłączyć do starej analogowej instalacji 6-żyłowej? PROEL PA-456 - jak podłączyć do starej analogowej instalacji 6-żyłowej? PROEL PA-456 - jak podłączyć do starej analogowej instalacji 6-żyłowej?
    AI: Podaj proszę kolory wszystkich 6 żył i napisz, do których zacisków są teraz podłączone w PROEL PA-456 oraz jak były podłączone w starym/sprawnym unifonie u sąsiadki.
    Niebieski, biało-niebieski, pomarańczowy, biało-pomarańczowy, zielony, biało-zielony.

AI: Jaki model miał stary unifon albo jakie dokładnie oznaczenia są przy jego zaciskach na zdjęciu, np. masa, CA, 1, 2, 6, 9, 10 itp.?
    Oznaczenia są pokazane na zdjęciu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21957644
    pylos
    Poziom 31  
    Ocena: 433
    Aby podłączyć unifon PROEL PA-456 do starej instalacji 6-żyłowej (system analogowy 5+n lub 6+n), musisz najpierw przeciąć zwory ZW1 i ZW2 na płytce unifonu. Następnie przepisuj poszczególne żyły ze starego aparatu (np. Laskomex, Tesla, Mifon) do odpowiednich zacisków śrubowych w nowym modelu PA-456, dopasowując funkcje linii.

Przygotowanie unifonu

Zdejmij obudowę aparatu.

Przetnij zwory lutownicze/konfiguracyjne ZW1 oraz ZW2 (wymóg producenta dla instalacji 6-przewodowych).

Rozpiska zacisków (funkcje przewodów)

Zazwyczaj w instalacjach 6-żyłowych poszczególne żyły odpowiadają za konkretne funkcje - znajdź ich odpowiedniki w swojej starej instalacji:

Masa (GND / 0 V) - wspólny powrót dla całej instalacji.

Słuchawka (AGTF / SPK) - sygnał audio do słuchawki.

Mikrofon (MIC) - sygnał audio z mikrofonu w słuchawce.

Wywołanie / Dzwonek (RING / DT) - sygnał wywołania z kasety zewnętrznej.

Zaczep / Otwieranie (SW / LOCK) - przycisk otwierania drzwi/zamka.

Masa / Dodatkowa żyła / Audio - zależnie od specyfiki starej centrali (np. dodatkowy powrót masy mikrofonu).

Dodano po 58 [sekundy]:

https://proel.pl/centrum-wiedzy/pliki-i-schematy-do-pobrania/
REKLAMA