logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem ze stałym napięciem i radiem Hyundai HE-CR946MPR

michalo 28 Gru 2005 00:25 1657 8
REKLAMA
  • #1 2121437
    michalo
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Posiadam radio Hyundai HE-CR946MPR i mam problem bo zakazdo razo jak zajerestruje stacje radiowe i wyłącze silnik po ponownym uruchomieniu nie są juz zajerestrowane. Drugim problemem jest to że nie dziala jak nie jest przekręcona stacyjka pewnie to wynika ze powinno być ono podłączone pod stałe zasilanie, ale kompletnie nie wiem jak to zrobić. Może by ktoś mogł mnie oświecić :idea: ? Z góry dzieki :D
  • REKLAMA
  • #2 2121509
    iNTELL
    Poziom 30  
    Ocena: 45
    michalo napisał:
    zakazdo razo jak zajerestruje

Co to znaczy ??
  • #3 2122236
    michalo
    Poziom 11  
    chodziło mi o to ze za każdo razo jak ustawie stacje radiowe, wyjme kluczyk, włoże i zapale to juz tych stacji nie ma zaprogramowanych. Bardzo bym chciał zeby radio nie bylo podłączone pod stacyjke tylko miało stały prąd, to by najprawdopodobniej rozwiązało problem.
  • REKLAMA
  • #4 2124373
    michalo
    Poziom 11  
    jednak chyba nikt mi nie pomoże ;(
  • #5 2125256
    iNTELL
    Poziom 30  
    Zamień miejscami podtrzymanie radia z załączaniem radia (ACC z Memory).
  • #6 2127587
    michalo
    Poziom 11  
    jakie kable zamienic te przy radju? jaki kolor jest najczęsciej z jakim kolorem?
  • REKLAMA
  • #7 2129040
    iNTELL
    Poziom 30  
    Najczęściej czerwony z żółtym.
  • REKLAMA
  • #8 2130479
    paweł4444
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Najprawdopodobniej podłączyłeś radio zasilanie i pamięć pod przewód za stacyjką. Pod ten przewód podłącza się zasilanie radia a pamięć do +12v przed stacyjką. Podłącz pamięć i zasilanie radia pod przewód +12v przed stacyjką(najczęściej czerwony i żółty jw.) iradio będzie pamiętało i grało niezależnie od zapłonu.
  • #9 2131852
    maxmax77
    Poziom 23  
    Ocena: 66
    jeżeli to hyundaj to w oryginalnej kostce plus stały jest brązowy pod nim jest masa czarny są to pierwsze pary przewodów w kostce a po kluczyku taki cieńszy kabelek żółty z czerwonym paseczkiem

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia samochodowego Hyundai HE-CR946MPR, które nie zapamiętuje ustawionych stacji radiowych po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu. Przyczyną jest prawdopodobnie niewłaściwe podłączenie zasilania radia. Radio jest podłączone do przewodu zasilania za stacyjką (ACC), co powoduje utratę pamięci po wyłączeniu zapłonu. Rozwiązaniem jest zamiana przewodów zasilania i pamięci (Memory) – zasilanie radia powinno być podłączone do przewodu ACC, a pamięć do stałego +12V przed stacyjką. Najczęściej przewód stałego zasilania to żółty, a zasilania za stacyjką czerwony. W oryginalnej kostce Hyundai plus stały może być brązowy, masa czarna, a przewód za stacyjką żółty z czerwonym paskiem. Poprawne podłączenie zapewni zachowanie zaprogramowanych stacji i działanie radia niezależnie od pozycji kluczyka w stacyjce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA