logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Corsa 1.2 1991 - Praca na 3 cylindry, problem z odpalaniem na zimnym silniku

kamykczest 28 Gru 2005 11:08 1962 18
REKLAMA
  • #1 2122138
    kamykczest
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam. Hm mam nastepujacy problem rano jak odpalam auto pracuje na 3 gary tzn glosno chodzi ledwo sie zbiera .Ostatnio zauwazylem ze jedna ze swiec po zdjeciu fajnki byla okopcona przeczyscilem ja docisnalem przewod bylo ok ale nie za dlugo pozniej znow sie sytuacja powtorzyla znow ledwo odpalal az sie trzasl jak dodawalem gazu to jak w traktorze (o i jak silnik byl juz cieplypo 7km jazdy pracowal dobrze wszystko bylo ok i przy odpalaniu az do nastepnego dnia lub wieczora gdy byl zupelnie zimny) znow czyscilem przewod zmienilem nawet swiece ale juz to nic nie pomoglo i jeszcze jedno jak juz jest cieply jest juz dobrze to jak jade czasmi mi przerywa Dzieki za pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2122505
    kordel
    Poziom 25  
    Ocena: 92
    Ja bym proponowal zmienic rowniez przewody WN. Sprawdz jak bedzie ciemno czy nie ma na nich przebicia.

Pozdrawiam.
  • #3 2126564
    kamykczest
    Poziom 13  
    o a jeszcze jedno moglby mi ktos przeslac jak nalezy podlaczyc kable wysokiego napiecia do cewki chodzi mi o to czy nie pokrecilem kolejnosci czyli z ktorego wyjscia cewki do ktorej swiecy
  • Pomocny post
    #4 2127666
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #5 2129492
    kordel
    Poziom 25  
    Jak przewody beda zle podpiete to silnik bedzie bardzo zle pracowal.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2129524
    rkris
    Poziom 18  
    Ocena: 67
    Ale moim zdaniem jeden przewod jest juz w ktoryms miejsu wypalony i jak dostanie lekko wilgoci przestaje podawac iskre na swiece,kiedys robilem daw razy taki przewod,lecz to bylo krotko trwale po miesiacu problem wracal,najlepiej odrazu wymienic caly komplet przewodow.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 2129654
    robell28
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Sprobuj przewody lekko ponaciagac ten wypalony sie urwie i po sprawie ale powtarzam lekko1 Chyba ze grzebales cos przy kolektorze ssacym czasem lewe powietrze lapie i sa jaja. Pozdrawiam:D
  • Pomocny post
    #8 2129717
    Damek78
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    W pierwszej kolejności sprawdź kolejność podłączenia, możesz ściągac po kolei przewody i sprawdziś który cylinder nie ma zapłonu. potem sprawdź czy wogule jest iskra, może świeca jest uszkodzona. Jeśli iskra
    jest to najprawdopodobniej przewody WN maja przebicie. Ale skoro tylko rano masz ten problem, potem po nagrzaniu auto pracuje normalnie to przewody WN są uszkodzone.. Auto nie jest gararzowane?
  • #9 2133833
    kamykczest
    Poziom 13  
    w chwili obecnej nie jest garazowane a wlasnie jak bylo garazowane problem nie wystepowal jeszecze raz bym prosil o ta kolejnosc kabli ktos napisal ale jak to mam podpinac tzn jak patrzena silnik z gory zaczynam od swiec z lewej strony numeru je je pierwsza z lewej 1 pozniej 2 3 4 i jak je podlaczyc z cewka jak na nia patrze tak jak na silnik 1 to bedzie to wyjscie u gory z cewki od strony szyby ;) 2 to wyjscie u gory od strony chlodnicy 3 wyjscie na dole od strony szyby 4 od srony chlodnicy moze ktos sie polapie albo niech sprawdzi jak ktos ma korsiaka 1,2 z 91roku dzieki wielkie
  • #10 2133967
    Damek78
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Sprawdź czy na cewce nie ma nr kolejności? Powinny być.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 2134180
    kordel
    Poziom 25  
    Patrzac z przodu na silnik to numery swiec od 1 do 4 zaczynaja sie z prawej strony (od cewki). Innymi slowy, najkrotszy przewod to 1. A co do cewki to nie chce mieszac bo nie pamietam.
  • #12 2135440
    Adrian2000
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    ja bym najpierw wymienił kable WN moze jest gdzies przebicie z powodu wilgoci a jak sie rozgrzeje to jest dobrze.
  • #13 2139340
    kamykczest
    Poziom 13  
    ooo wlasnie wczoraj posluchalem was i odpalilem samochod wieczorem i wlasnie byl przeskok iskry mmiedzy kablem a jakims drutem metalowym i jeszcze w poblizu cewki zaplonowej
  • #14 2139426
    kordel
    Poziom 25  
    I o to chodzilo. Po wymianie kabli sprawdz czy nie widac iskry na cewce.
  • #15 2139478
    kamykczest
    Poziom 13  
    o rety mam jeszcze jeden problem nie wiem co jest grane juz 2 raz w ciagu miesiaca wlaczolo mi sie samo radio auto bylo zamkniete przychodze do garazu a tu gra radio jak to mozliwe
  • Pomocny post
    #16 2139509
    kordel
    Poziom 25  
    Pewnie krasnoludki sie nudzily :-)

A tak na serio to jak masz radio podpiete? Wylacza sie razem z wyjeciem kluczyka ze stacyjki? Jak tak to byc moze stacyjka nawala. Jak nie to moze poprostu zapomniales wylaczyc, zdaza sie. Ja kiedys zapomnialem wylaczyc w nocy swiatel, nawet brzeczyk nie pomogl :-). Auto stalo na krotkich pare minut na parkingu bo zaraz jechalem dalej, ale to przeciez byla juz noc i nie wiem jak to zrobilem.
  • #17 2139690
    kamykczest
    Poziom 13  
    no wlasnie ze radio nie jest podpiete do stacyjki przewody zasilajace sa poprowadzone oddzielnie radyjko trzeba wlaczyc tradycyjnie przez nacisniecie wlacznika i wlasnie na pewno nie zostawilem radia wlaczonego bo jak przechodzilem dzis kolo garazu bylo je dobrze slychac to podczas zamykania garazu wczoraj w nocy na 100% bym slyszal ze gra i sytuacja powtorzyla sie 2 raz
  • #18 2139750
    kordel
    Poziom 25  
    Wiec masz dwa wyjscia:
    1 - Zmienic mikrostyk pod przyciskiem POWER
    2 - Podlaczyc radio pod stacyjke
    Nie zdazylo Ci sie zeby radio sie wylaczylo podczas jazdy? Jak wlaczasz/wylaczasz radioprzyciskiem to czujesz pod palcem charakterystyczne cykniecie? Mozesz jeszcze sprawdzic przewody zasilajace, moze ktorys zle laczy.
  • #19 2141572
    kamykczest
    Poziom 13  
    nie podczas jazdy radio sie nigdy nie wlaczylo samo narazie problem pojawil sie 2 raz w przeciagu 1,5miesiaca nie jest to jakies dokuczliwe ale juz mnie to denerwuje dlaczego i jesli naciskam powera slychac charakterystyczne klikniecie radio jest mediona juz nie pamietam jaki model jak bedzie wazne(jaki model) to poszukam a dzis juz wogole padl mi musialem jechac liczylem ze jak sie nagrzeje silnik znoww bedzie dobrze a dzis nawet po nagrzaniu dalej pracowal na 3 cylindry cale szczescie dzis juz maja byc kabelki :)oby tylko pomogly zeby nie bylo to cos innego

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy samochodu Opel Corsa 1.2 z 1991 roku, który rano po odpaleniu pracuje nierówno na trzech cylindrach, jest głośny i słabo reaguje na gaz. Objawy ustępują po rozgrzaniu silnika. Występuje okopcenie świecy zapłonowej i przeskoki iskry przy przewodach wysokiego napięcia (WN), co sugeruje uszkodzenie przewodów WN, zwłaszcza w obecności wilgoci. Zalecane jest sprawdzenie i wymiana kompletu przewodów WN oraz poprawne podłączenie kabli wysokiego napięcia do cewki zapłonowej według kolejności zapłonu 1-3-4-2. Możliwe jest także występowanie nieszczelności dolotu powietrza (lewy luft). Dodatkowo pojawił się problem z samoczynnym włączaniem się radia Mediona, które nie jest podłączone do stacyjki, co może wynikać z uszkodzonego mikrostyku przy przycisku POWER lub błędnego okablowania zasilania radia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA