logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NewStar ST202 - brak dzwięku oraz "blady" obraz

Andy11 28 Gru 2005 12:05 2151 10
REKLAMA
  • #1 2122322
    Andy11

Poziom 17  
    Ocena: 23
    Witam
    Mam problem z w/w tunerem.Wymieniłem kondensatory w przetwornicy bo były napuchnięte.Niestety nie załatwiło to problemu z odbiorem.Tuner działa ale obraz jest jak za mgłą.Nie działają poprawnie wyjścia chinch (brak synchronizacji) jedynie wyjście euro vcr.Nie działa również dźwięk na żadnym z wyjść.Czasem wpadnie kolor ale gnie obraz.Wygląda to jakby nie było filtracji.Czy ktoś z szanownych kolegów spotkał się z podobnym problemem i go rozwiązał?
    Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w nowym roku.
    Konto firmowe:
    Sklep - Serwis RTV Artur Banasik
    Piłsudskiego 23, Końskie, 26-200
  • REKLAMA
  • #2 2122460
    czarek236
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Witam -piszesz że były nadpuchniete to oznacza że było zbyt wysokie napięcie z przetwornicy,w pierwszej kolejności sprawdziłbym i oczywiście bezwzglednie wymienił elki po stronie pierwotnej,nastepnie elki po stronie wtórnej,i dopiero teraz można sprawdzic czy sa prawidłowe napięcia ,miernik w ręke i zobacz czy sa poprawne,z tego co piszesz wynika że jednak cos tam poległo,ale musisz sprawdzić tak jak pisze,pozdrawiam.
  • #3 2124494
    orion
    Poziom 23  
    Ocena: 136
    Witam mam taki sam tuner i taki sam problem .Wyumieniłem też 2 elki tak jak kolega napisał były spuchnięte ale tylko w jednej gałęzi chyba 5v inne są ok . to nie z winy wysokiego napięcia są spuchnięte a raczej marnej jakości jak na zasilacz impulsowy. Teraz tętnień brak ale obraz dalej za mgłą, wina softu raczej też nie bo wgrałem fabryczy ze strony producenta no chyba że coś padło wcześniej bo był już przez kogoś traktowany
    j-tagiem . Czekam tak jak kolega Andy11 na jakieś info co z tym fantem zrobić
    Pozdrawiam Darek
  • REKLAMA
  • #4 2124549
    czarek236
    Poziom 17  
    czy ta bladośc obrazu jest po euro złączu taka sama jak po kablu wcz?o ile ma wyjście na modulator.
  • REKLAMA
  • #5 2125087
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1831
    Proponuję wgrać plik flash przez interface JTag-a.
    Jeśli to nie pomoże - oznacza to uszkodzenie sprzętowe i to dość poważne.
  • REKLAMA
  • #6 2125500
    Andy11

Poziom 17  
    Witam
    Elki wymienione i nadal to samo.Napięcia z przetwornicy (30V,5V,3.3V) wyglądają ok.
    Tak jak wcześniej napisałem,na wyjściu antenowym ciemno,na wyjściu chinch oraz scart tv brak synchronizacji,na wyjściu scart vcr synchronizacja jest ale blado,bez kolorów i bez dźwięku.
    Zastanawia mnie też dlaczego nie ma dźwięku?
    Konto firmowe:
  • #7 2125613
    orion
    Poziom 23  
    Ocena: 136
    w moim przypadku przez modulator nic niema jak stroje tv to nie znajduje żadnego sygnału tak jakby tuner był całkowicie odłączony cały czas śnieg
  • #8 2125682
    czarek236
    Poziom 17  
    nic innego nie pozostaje jak odnalezienie schematu ,nie koniecznie musi to być tego tunera aby miał podobne układy,układy wizyjne,i na podstawie tego ,oczywiście oscyloskopem dowiesz sie gdzie ucieka ten sygnał,bądż co go zabiera (zwiera).
  • #11 2279767
    Andy11

Poziom 17  
    Potwierdzam,po wymianie układu wszytko działa poprawnie.
    Dziękuje za pomoc.
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy tunera NewStar ST202, który po wymianie spuchniętych kondensatorów w przetwornicy nadal wykazuje brak dźwięku oraz "blady", zamglony obraz z brakiem synchronizacji na wyjściach chinch i scart TV, natomiast wyjście scart VCR działa z synchronizacją, lecz bez dźwięku i z bladym obrazem. Napięcia zasilania (30V, 5V, 3.3V) są prawidłowe. Próby wgrania oryginalnego oprogramowania przez JTAG nie przyniosły poprawy, co sugeruje uszkodzenie sprzętowe. Rozwiązaniem okazała się wymiana układu scalonego 4053 znajdującego się w pobliżu eurozłącza, co przywróciło pełną funkcjonalność obrazu i dźwięku. Wskazano również, że kondensatory elektrolityczne w zasilaczu impulsowym mogą być niskiej jakości i ulegać uszkodzeniu niezależnie od nadmiernego napięcia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA