logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NEW STAR ST-202 – czarny ekran, brak dźwięku na AV i modulatorze po wymianie kondensatorów

rider13 24 Cze 2006 19:32 1569 4
REKLAMA
  • #1 2760467
    rider13
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Witam

Wlasnie zakonczyl zywot moj tuner .

W przetwornicy wywalone byly kondensatory 1000mf/10 V .
    Wymienilem , wszystkie napiecia zdaja sie byc ok .
    Poza tym brak fizycznych uszkodzen .
    Wgralem jeszcze raz soft .
    Na wyswietlaczu normalnie mozna zmieniac kanaly , wyskakuje napis "menu" itp.
    Dziala komunikacja prze com .

Natomiast na wyjsciu nie ma wizji i foni . Tak przez modulator jak i przez wyjscie AV. Jest tylko czarny "obraz"

Czy moglbym prosic o jakies sugestie .

Arek

Dodano po 2 [minuty]:

Dodam , ze przed wymiana tych kondensatorow tuner zachowywal sie tak samo jak obecnie . Wiec nie wiem czy brak obrazu pojawil sie po ich uszkodzeniu , czy moze one padly wczesniej .
  • REKLAMA
  • #2 2760676
    Gobb
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Awaria zawsze taka sama w New Starze 202!! Jak jzu wymieniłems 2 kondensatory to wymien układ C4053 taki maleśki kolo port RS !! Te kondensatory które wymieniłes sterują zasialaniem tego układu!! Przy produkcji New Stara spece uzyli tanich czesci i po roku zawsze na 100% padaja tylko te 3 elementy !! Jak juz wymieniłes te 2 kondensatrory wymien jeszcze ukłąd / koszt 2zł / i bedzie wszystko smigac!! Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2761691
    no__name
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Witam opisywalem juz to na elce najprosciej wrzucic normalny nie smd scalak i dac go na podstawce wrazie co to tylko wyjmujesz i 5 min.Z tymi kondensatorami czasem ale to jak odpalisz tuner to zobaczysz pada zenerka 30v ktora odpowida za glowice efektem jest brak sygnalu.
  • REKLAMA
  • #4 2761917
    rider13
    Poziom 12  
    Witam

Bardzo dziekuje za pomoc , jutro jade po scalaka c4053 . No i musze zapytac kolegi czy mi go wymieni . Ja nie mam doswiadczenia , a chyba przedewszystkim odpowiedniej lutownicy ,aby podejsc do niego.
    Co do napiecia 30 V to jest obecne , ale byc moze cos sie tam zaczelo juz dziac , bo kilka dni przed awaria drastycznie spadl mi poziom sygnalu .Sadzilem ze moze wiatr przestawil antene , bo to bylo po burzy , ale nic ztych rzeczy . Na razie zajme sie wymiana scalaka i zobaczymy.

Jeszcze raz dziekuje.

Arek
  • #5 2781032
    rider13
    Poziom 12  
    Cos musialo pasc jeszcze . Najpierw scalaka 4053 wymienil mi kolega .Z tunerem bylo bez zmian i w koncu dla pewnosci wymienilem go osobiscie na jeszcze jeden i rowniez nie pomoglo :-(
    Napiecia z zasilacza wydaja sie byc ok . Dioda zenera na 30 V rowniez jest ok.

Arek
REKLAMA