logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o lodówkach z komorą chłodniczą 0°C i ich awaryjność

AndrzejG 19 Kwi 2003 20:03 22824 12
REKLAMA
  • #1 192385
    AndrzejG
    Poziom 13  
    Ocena: 34
    Proszę o opinię o lodówkach i ich awaryjności - interesują mnie tylko te , które w komorze chłodniczej utrzymują temperaturę ok 0 st.C .
    Pozdrowienia .
  • REKLAMA
  • #2 192423
    XAX
    Poziom 21  
    Ocena: 159
    Witaj

Temat rzeka ale od czego jest Forum :)
    Pierwsza i podstawowa sprawa to że jeżeli potrzebujesz mieć lodówkę która utrzyma ci w produkcie temperaturę około zera stopni to czeka ciebie duży wydatek (powyżej 2500,00 PLN). Popularnie mówi się na nie lodówki z komorą zero, aczkolwiek różni producenci różnie to nazywają. Normalna lodówka utrzymuje w produkcie około 5 stopni.

Jeżeli chodzi o walory techniczne to na pewno kup sprzęt jakiejś markowej firmy. Nie kupuj niczego egzotycznego i nieznanego. Każdy sprzęt kiedyś się zepsuje a przy markowych masz zagwarantowane minimum 5 lat części od zakończenia produkcji. Na pewno warto zainwestować w lodówka na gaz R600a a nie w R134a. Naprawy układu są może droższe ale lodówka z dobrym gazem pochodzi dłużej.

To na tyle. Jak masz jakieś pytania to wal.
  • #3 192486
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 549
    Witam.
    XAX jeżeli możesz to proszę podaj więcej informacji za stosowaniem R600 niż za R134.
    Jak to wygląda ze strony praktycznej jeżeli choidzi o trwałoś sprężarki.
    Wiem ,że nie wszystkie firmy to stosują.
  • #4 192523
    XAX
    Poziom 21  
    Witaj

Niema sprawy POLO będzie mały wykładzik.
    Kilka lat temu zostało zabronione na zachodzie używanie gazu R12 potocznie zwanym freonem. Producenci musieli szybko coś wymyślić i zastosowano nowy gaz R134a (nazwy nie pamiętam). Jednak ten gaz okazał się niezbyt dobry ze względu na swoje właściwości chemiczne więc kilka firm zaczęło szukać czegoś nowego i o ile pamiętam około osiem lat temu jako pierwszy Siemens i Bosch zastosowali gaz R600a (izobutan) w swoich lodówkach.

Porównanie jest takie:
    1) Rozpuszczalność
    R134a nie jest rozpuszczalnikiem a na dodatek po dłuższej pracy wytrąca się z niego coś w rodzaju parafiny i potrafi zatkać kapilarę (rurka około 1mm)
    R600a jest rozpuszczalnikiem i ładnie czyści sobie układ z zabrudzeń.

2) Reakcje z metalami
    R134a jeżeli w układzie zostanie trochę wilgoci robi się lekko żrący więc można sobie wyobrazić co się dzieje z rurkami z stali, miedzi i aluminium w lodówce.
    R600a nie aktywny

3) Palność
    R134a nie palny
    R600a palny. Jest to końcu odmiana butanu. Tu jest problem przy naprawach. Nie wolno lutować już napełnionego układu przy pomocy palnika czy też zgrzewarki. Podczas napraw, rurki łączy się specjalnymi złączkami i na kleju więc naprawy są droższe. Ze względu na technikę napraw nie każdy serwis ma narzędzia do niej gdyż kosztują parę kilo PLN.

3) Głośność sprzętu
    R134a Lodówki na tym gazie są prawie niesłyszalne lub lekki pomruk.
    R600a Lodówki są słyszalne ze względu na to że jest mniejsza ilość gazu w układzie. Jednak nie spotkałem się jeszcze ze sprzętem który by przekraczał normy producenta.

To na tyle mam nadzieje że ci coś wyjaśniłem a wnioski sam sobie wysnujesz :D
  • REKLAMA
  • #5 192794
    AndrzejG
    Poziom 13  
    Pytanie : co są warte lodówki z funkcją " no frost " .
    Sprzedawca mocno je zachwalał .
  • #6 193008
    XAX
    Poziom 21  
    Witaj

No Frost czyli samo rozmrażające. W praktyce wszystkie chłodziarki obecnie sprzedawane są samoromrażające. Polega to na tym że tylna ściana podczas zamrażania pochłania wilgoć z komory i osadza się na niej lód. Podczas postoju kompresora następuje jej rozmrożenie i woda ścieka na kompresor i odparowuje. Co innego zamrażarki. Tylko w najdroższych modelach jest zamrażalnik samoromrażający. Jednak jest to okupione gorszą klasą energetyczną.

Zapomniałbym jeszcze. Jak masz możliwości finansowe to kup lodówkę dwu agregatową. Będzie miała dłuższą żywotność a dodatkowo przy upałach będzie lepiej się sprawować.
  • #7 193062
    AndrzejG
    Poziom 13  
    Dzięki za pomoc.
  • #8 194363
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 549
    Witam.
    XAX dzięki za fachową informację.
    Wiem napewno,że powinno się stosowac
    do R600 technologie klejenia ale wprawieni ludzie robią to nadal przy pomocy zgrzewarek i nic sie nie dzieje.
    Piszę to w oparciu o fakty.
  • REKLAMA
  • #9 194543
    XAX
    Poziom 21  
    Witaj

:arrow: AndrzejG
    Niema sprawy :)

:arrow: POLO2
    To fakt że niektórzy samobójcy lutują takie urządzenia i nawet mi się kiedyś zdarzyło to robić. Jednak po oglądnięciu paru filmów instruktażowych staram się to robić jak najrzadziej. Zresztą po kilku latach pracy na złączkach typu Lokring nabrałem już takiej wprawy że wszystko jestem wstanie nimi naprawić.
  • REKLAMA
  • #10 234581
    RNIC
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Witam
    Sorki, że trochę późno i niezbyt na temat, ale chciałbym dowiedzieć się czegoś na temat gazów używanych w chłodnictwie (i klimatyzacjach samochodowych). W związku z tym pytanie czy macie jakieś linki do jakichś wiadomości na ten temat?
  • #11 234651
    XAX
    Poziom 21  
    Raczej z tym może być problem.
    Takie informacje uzyskuje się ze szkolem lub fachowej literatury.
  • #12 235250
    RNIC
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Hmmm dzięki za "wyczerpującą" odpowiedź XAX. A poważnie może jakieś wskazówki co do literatury? Nie każdy robił szkołę w tym kierunku :?
  • #13 236639
    XAX
    Poziom 21  
    Witaj

Ja tez nie robiłem żadnej szkoły w tym kierunku. Tylko kilka latek pracy w serwisie.
    Książki na ten temat widziałem kiedyś w sklepie z częściami do klimatyzacji. Tam poszukaj.

Podsumowanie tematu

✨ Lodówki z komorą chłodniczą utrzymującą temperaturę około 0°C, zwane potocznie lodówkami z komorą zero, są droższe (powyżej 2500 PLN) niż standardowe modele utrzymujące około 5°C. Zaleca się wybór sprzętu markowego, co gwarantuje dostępność części zamiennych przez minimum 5 lat po zakończeniu produkcji. Warto zwrócić uwagę na rodzaj czynnika chłodniczego – gaz R600a (izobutan) jest preferowany względem R134a ze względu na lepsze właściwości chemiczne, m.in. rozpuszczalność, brak korozji i dłuższą żywotność układu chłodniczego, choć jest palny. R134a może powodować osadzanie się parafiny i korozję elementów metalowych w obecności wilgoci. Technologia klejenia układów z R600a jest zalecana, jednak praktycznie stosuje się także lutowanie. Lodówki z funkcją No Frost (samo rozmrażające) są obecnie standardem w chłodziarkach, polegającym na automatycznym odparowywaniu skroplin z tylnej ściany, choć zamrażarki samorozmrażające są dostępne tylko w droższych modelach i mają gorszą klasę energetyczną. Dla lepszej trwałości i wydajności w wysokich temperaturach rekomendowane są lodówki z dwoma agregatami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA