logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

"Wieża" Thomson A3380 - transformator sieciowy

pavyan 28 Gru 2005 13:25 3274 4
  • #1 2122572
    pavyan
    Poziom 20  
    Ocena: 138
    Witam!
    Wszedłem w posiadanie (uczciwie!, darowana :-)) uszkodzonej wieży(czki) - proszę się nie śmiać - Thomson A3380. Ma sfajczone trafo sieciowe, czy może któryś z Kolegów wie jakie napięcia powinno dawać. Mogę to wyczaić po napięciach elektrolitów, ale może ktoś z Was wie dokładnie?
    Dobrałbym ze dwa polskie TS i byłoby po sprawie, miejsca jest dosyć.
    Nie mówcie mi, że to totalny szajs i nie warto - wiem to - ale moja córka (12) bardzo prosi mnie o pomoc, to byłby jej pierwszy sprzęt i przygoda z audio, w tym wieku lepszego jej nie trzeba, a ja lubię dłubać :-)
    Pozdrawiam, Pawyan.
  • Pomocny post
    #2 2122787
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    Spalone? Dym poszedł i śmierdzi do dziś? Czy tylko brak przejścia na pierwotnym? W tym drugim przypadku poszukaj bezpiecznika zawiniętego izolacją na wierzchu uzwojenia.
  • #3 2125435
    pavyan
    Poziom 20  
    Witam!
    Niestety, trafa nie ma w skrzynce, już je wyjęto i powtarzam informację o spalonym trafo za osobą od której dostałem grata.
    Ale będę próbował je odzyskać, może tam padł rzeczywiście termik - nie pomyślałem o tym, wziąłem tę informację za dobrą monetę.
    Nadal na wszelki wypadek proszę o informacje na temat napięć, jeśli któryś z Kolegów je posiada.
    Pozdrawiam, Pawyan.
  • #4 2138070
    pavyan
    Poziom 20  
    Witam!
    Sprawa już nieaktualna, otrzymałem uszkodzony transformator i udało mi się dostać do końcówek uzwojenia pierwotnego - wieża działa. Wysiadł prawdopodobnie termik.

Dzięki i pozdrawiam Pawyan.
  • #5 2458914
    pavyan
    Poziom 20  
    Witam!
    Podaję napięcia zmienne oryginalnego transformatora sieciowego wieży Thomson A3180/A3380 zmierzone bez obciążenia ( ~U sieci ok. 230 V):
    Symetryczne zasilanie wzmacniacza mocy (kolejne numery pinów trójstykowego złącza na płycie głównej/złączki trafa – od prawej):
    JW01 RED ~ 24V
    JW02 BLACK ~ 0V (środek)
    JW03 RED ~ 24V
    drut pewnie ok.1,2mm
    Napięcia zasilania pozostałych układów (kolejne numery pinów pięciostykowego złącza na płycie głównej/złączki trafa – od prawej):
    JW04 YELLOW ~ 0V
    JW05 BLACK ~ 13,6 V (?)
    JW06 BROWN ~ 35,7 V (?)
    JW08 ORANGE ~ 0 V
    JW07 ORANGE ~ 4V

JW04, JW05, JW06 wygląda na niesymetryczne uzwojenie 35,7 V z odczepem na 13,6 V – drut ok. 0,5 mm. To jest bardzo dziwne, to uzwojenie powinno być – moim zdaniem – symetryczne, np. 18-0-18V, do zasilania symetrycznego „+” i „-” m.in. wzmacniacza wstępnego, o prawdopodobnej przyczynie piszę niżej.

JW08, JW07 to uzwojenie 4 V, drut nieznany.

Uzwojenie JW04, JW05, JW06 nie ma połączenia z uzwojeniem JW08, JW07 – są to oddzielne uzwojenia wtórne. Trafo wygląda na ok. 80 W mocy, na pewno nie więcej niż 100 W.
    Podaję te napięcia dla umożliwienia znalezienia zastępczego trafa sieciowego, np. jakiegoś polskiego TS, oryginalny kosztuje ok. 65 euro.

Jest tam jeszcze mały, 2W transformator dla trybu „stand by”, ale go nie pomierzyłem – raczej nie pada, obwód przerywa przeważnie jednorazowy bezpiecznik termiczny w uzwojeniu trafa głównego (należy jednak przyjąć, że zadziałał nie przez przypadek, tylko trafo się przegrzewało np. przez zwarty zwój – z tego względu pomierzone napięcia mogą być nieprawidłowe, pomiary odbyły się na „uratowanym„ transformatorze – ALE SĄ TO TYLKO PRZYPUSZCZENIA !) można spróbować je obejść lutując sieć bezpośrednio do końcówek samego uzwojenia sieciowego, kilkumilimetrowe odcinki wyprowadzeń widać i można je ostrożnie odciąć, wydostać i oczyścić z emalii – tak właśnie zrobiłem i samograj działa, choć trafo sieciowe nawet w trybie „stand by” jest gorące, co budzi moje podejrzenia, że są w nim zwarte zwoje i zabezpieczenie nie zadziałało przez przypadek – dlatego ostrzegam, że podane napięcia ( szczególnie 35,7V, co daje dziwny podział na 22,1V i 13,6 V) są podejrzane i nie muszą być prawidłowe.

Pozdrawiam, Pawyan.
REKLAMA